Mikä on hyvää juuri nyt?

04.09.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Mikä on hyvää juuri nyt?

Tapasin elokuussa merkittävän määrän erilaisia asiantuntijoita. Yritysjohtajia, yrittäjiä, markkinointijohtajia, liiketoiminnan kehittäjiä, suunnittelijoita, markkinoinnin ja sosiaalisen median ammattilaisia. Yritän aina vaivihkaa kysyä keskustelujen lomassa että ”missä mielestäsi mennään, ja mistä te oikein tiedätte mitä teidän pitäisi tehdä?” Yritän selvittää miten eri ihmiset luovat ajatuksensa, mistä näkemykset syntyvät ja ennenkaikkea mistä tiedämme mikä on hyvää juuri nyt?

Tälläisessä maailmantilanteessa, uusia juttuja suunniteltaessa ja yrityksen tulevaa hahmotettaessa on mielestäni aivan keskeisintä yrittää hahmottaa tilanne yrityksen ulkopuolella. Mikä on totuus internetistä? Kuinka sosiaalinen media vaikuttaa ja mitkä rakenteet muuttuvat? Huomaan pohtivani päivittäin eri keskusteluissa hyvän tekemisen ja totuuden määritelmää.

Kohtaan niin paljon loistavia ihmisiä, että näen paljon eri totuuksia. Mieleeni kumpuavat rakkaudella niin yritysjohtajan haaveet kuin markkinointijohtajan tuskatkin. Eri vuosikymmenellä syntyneiden suhde nykymaailmaan ja tulevaan eroaa toisistaan merkittävästi. Neljän vuosikymmenen kokemuksella tuntuu tirkistelevän vähän molempiin suuntiin. Sortuu kyllä välillä itsekin olemaan se ”eikannata-kaveri.”

Huomaan eri yhteisöjen pohtivan todella vähän yhdessä totuuksia itsestään, maailmasta ja tekemisestä. Vuosikymmenen kokemuksella konsultoinnista olen aina pitänyt aivan keskeisenä ajatusta, että oma joukkue jakaa saman pelikäsityksen, strategian, taktiikat ja kulttuurit. Välillä tuntuu että organisaatiossa voi ajatella mitä tahansa kunhan kukaan ei huomaa. Ja jakamattomuuskin on ihan ok jos mikään ei mene rikki.

Ajassa kiinnostavinta on sen vaikuttavuus tulevaisuuteemme. Tämän päivän päätökset rakentavat huomisen Suomen. Siksi sillä missä maailma oikeasti menee ja mikä on hyvää juuri nyt on väliä. Tunnistamalla oman tilanteemme ja kärkij0ukot synnytämme paljon parempia strategioita, visioita ja tarinoita. Tunnistamalla muutoksen tarpeen osaamme vetää oikeasta narusta. Unessa elävät organisaatiot heräävät vasta karilla. Silloin mahdollisuus itse vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa on poistunut. Yrityksen ympäristö ohjaa sen tulevaisuutta. Johtamisen tehtävä on ennakoida ja synnyttää päätöksiä, jotka pitävät yrityksen ajassa. Siksi on aivan keskeistä aidosti ymmärtää myös mitä tapahtuu ja mikä on hyvää juuri nyt.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-09-04 07:53:54

Jepulis Ville, kyllä sharing is caring-ajatuksella on vielä monta porrasta kiivettävänä, ennenkuin se joka organisaatiossa on käytäntönä. On perin kummallista etteivät yritykset osaa ensinnäkin kertoa henkilöstölleen ymmärrettävästi mikä on yrityksen tehtävä ja tulevaisuuden kuva, saati että yrityksen sisällä asiaa yhdessä pohdittaisiin. Olisi varmasti helpompaa olla monessakin yrityksessä, jos ymmärtäisi miksi yrityksessä mitäkin linjanvetoja tehdään.

Kyllä yrityksessä pitää ensin ymmärtää oma paikkansa maailmassa ja nimenomaan tulevaisuuden paikkansa, jotta voidaan miettiä millä eväillä kasvua haetaan ja mistä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri Huru
2013-09-05 07:54:25

Oli mukava lukea kirjoitusta. Hymyssä suin mutta osin huolestuneena olen seuraillut Nokian myyntiin liittyvää kirjoittelua. Kaikki Nokialaiset ja puoli Suomea näyttää tosissaan uskovan, että Elop on paha ja "palava öljylautta" -muistio oli kaiken tuho. Jokainen Aasiassa ostoskeskuksissa käynyt kouluttamaton puupää pystyi näkemään Nokian valikoiman vanhanaikaisuuden jopa 2 vuotta ennen Elopin tuloa. Vaimon perheessä Nokian markkinaosuus oli tippunut 140%:sta (muutamilla 2 nokialaista) 20%:iin vuosi ennen Elopin tuloa. Nokia oli niin syvässä unessa, että ehti olla karilla pitkään ennen kuin heräsivät. Vieläkään en voi käsittää, että miten koko päätöksiä tekevä johtoporras onnistui välttämään kaiken tämän keskustelun tai ehkä he keskustelivat vain Microsoftin kanssa. Sama on toistunut hallituksessa. Kaikki tieto on helposti ollut saatavilla ja arvostetut asiantuntijat ovat toistaneet viestiä ja nyt yllättäen kesällä hallitus havahtui totuuteen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.