TÄNKA PÅ –Teollisuus

31.08.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

TÄNKA PÅ –Teollisuus

Oi näitä aikoja. Jos isot aallot miellyttävät, tykkäät varmasti myös tämän hetken haasteista. Työstämme porukalla hankkeita mediassa, tele-alalla ja kaupassa. Kutsun niitä rakkaudella tänkä på –teollisuuksiksi. Kaikissa toimintaympäristö muuttuu tällä hetkellä paljon yrityksiä nopeammin.

Onko Sanoma seuraava Nokia? Muistan kuulleeni kysymyksen kesän aikana. Pankkiirikaverini tapasi sanoa Sanoman olevan ainoa yritys, joka pitää lupauksensa. Televisiohankinnat ja–haikailut digiaikana tulivat kalliiksi. Mainonnan myynti on vapaassa pudotuksessa ja tilaajamäärät laskevat. Allerin toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä oli todennut osuvasti yrityksen YT-harjoituksissa ettei ”yritys ole onnistunut luomaan uusia liiketoimintamalleja riittävän nopeasti.” Pauli on ytimessä. Median tulee miettiä arvonmuodostuksensa uudelleen. Elääkö se välityspalkkioista, omasta vähittäismyynnistä tai uudenlaisista yhteistyökumppanuuksista. Mistä uutta rahaa tulisi vanhan menettämistä nopeammin?

Perinteisillä mediataloilla on myös valtava imago-ongelma. Ei ole muodikasta ostaa printtiä tai perinteisiä malleja. Mainostajat toisensa jälkeen liputtavat sähköisten medioiden puolesta. Vähän lyhytnäköistä sekin, eikä välttämättä parasta markkinointia ollenkaan. Medioille mainos- ja mediatoimistojen digi-into tulee kalliiksi. Wau mikä meininki. Olen kirjoitellut omia ajatuksiani median tulevasta niin paljon, etten lähde tässä ratkaisua ruotimaan. Keskeisimmäksi kysymykseksi muodostuu, pystyvätkö yritysten omistajat ja johtajat riittävän suurin muutoksiin? Muistakaa kesän uutisankka päätoimittajien näkemyksistä sosiaalisten medioiden pysähtymisestä.

Teleoperaattorit myyvät puhepaketteja ja liittymiä datakäytön räjähtäessä. Video nielee kaistaa aivan mielettömästä. Suurimmalla osalla kuluttajista on liittymä, jolla voi kuluttaa dataa mielin määrin. Itsekään en ole uuteen asuntoon saanut vielä kiinteää laajakaistaa tilattua. LTE palvelee kohtuullisesti. Toki kiinteäkin yhteys vielä tarvitaan. Valokuitua odotellessa.

Teleoperaattorit ovat ajaneet itsensä ihmeelliseen nurkkaan. Koko viihdemaailma muuttaa kerralla verkkoihin ja puhelimiin. Musiikki, pelit, televisio jne. Kaikki matkaavat internetiin. Silti operaattorit myyvät vain kapasiteettiä ja hintapaketteja kuluttajille. Aivan kuin ravintola myisi vain raaka-aineita annoksia ja surprise-menuja huuteleville. Eihän aktiivinen verkon käyttö ole puhumista ja viestimistä vaan kokokonaisvaltaista palvelujen käyttöä. Onko operaattorit unohtaneet, että pelkästään app storeen tehdään tänä vuonna 450 000 uutta palvelua? Tuskin niitä turhaan rakennellaan. Käyttö, käyttäytyminen ja kysyntä ovat murroksessa. Herätys, verkon kuumentuessa vastaus ei voi olla enemmän dataa halvempaan hintaan. Muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Taidan olla niistäkin kirjoittanut.

Puhun päivittäin kaupan murroksesta. Lähes kaikki meistä hyväksyvät seuraavat tosiasiat. Koteihin hankitaan jatkuvasti lisää internet-yhteyteen kytkeytyviä päätelaitteita kuten televisio, kannettavat, pädit, puhelimet, pelikonsolit jne. Ja verkkoon kasvaa jatkuvasti jännittäviä uusia juttuja. Aika usein tulee käytyä verkkokaupoissa. Musiikkivehkeet, varusteet ja muut erikoisemmat jutut tulee tilattua verkosta. Yllättävän moni tunnustaa ostaneensa juuri rakkaimpia asioitaan verkosta.  Kuluttaja on julma ja opportunistinen. Haetaan sieltä mistä helpoimmin saa. Keskusliikkeiden mantra on ollut tavaratalojen rakentaminen ja kokonaisasiakkuuksien kehittäminen. Miten toimii valtansa ominut kuluttaja? Ei varmaan aivan kuten rahoja keräävä kauppias toivoisi. Osa kaupasta kuvittlee ongelmien johtuvan vain huonosta markkinatilanteesta. Olisi kuitenkin tunnistettava myös se tosiasia, että vaikeat ajat ovat bensaa muutoksen liekkeihin. Kuluttajakäyttäytymisen muutos ja ostosten optimointi kiihtyvät huonoina taloudellisina aikoina nousukausia nopeammin.

Suomessa on useita muitakin toimialoja joihin Tänka på -teollisuuden ongelmat heijastuvat suoraan. Tälläisiä ovat Itella, muu logisiikka, maksuliikenne jne. Mutkan kautta lähes kaikki ovat eriasteisessa murroksessa. Elämme rohkean johtamisen ja tehokkaan kehittämisen aikaan. Paljonkohan sähköshokkeja on annettava ennenkuin alamme näkemään aidosti rohkeita muutoksia? Oi näitä aikoja. En voi väittää ettenkö olisi erittäin innostunut. Hyvät päätökset näkyvät ehkä nyt nopeammin kuin koskaan aikaisemmin.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.