Niken Digitaalinen ekosysteemi

30.08.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Niken Digitaalinen ekosysteemi

Yritykset luovat tuotteiden, palveluiden ja digitaalisten myyntikanavien avulla yhteisöjä käyttäjien ympärille. Urheilujätti Nike näyttää tehneen yhden merkittävimmistä oivalluksista. Yrityksen Digital Sport (Venture!) on ymmärtänyt, että jos yritys pääsee mukaan kuluttajan liikkumiseen, aukeaa laitteiden kautta suora yhteys yrityksen tarjoamiin palveluihin ja tuotteisiin. Lue huimaa tarinaa tästä http://www.intelligenthq.com/social-media-business/nike-takes-digital-data-and-social-media-marketing-seriously/

Olen itse käyttänyt Fuelbandia kohta kuusi kuukautta. Ei, se ei ole maailman paras urheilumittari eikä sen antamalla datalla tehdä triathloneja. Fuelband on lähes nerokkaan yksinkertainen askel- ja aktiivisuusmittari, joka toimii vähän samalla tavoin kuin #Foursquare.

Fuelband antaa käyttäjälle palautetta askeleista ja käden liikuttamisesta indeksoituja pisteitä. Jokainen käyttäjä voi luoda oman tavoitetasonsa aktiivisuuden mukaan. Päivittämällä tiedot päivittäin varsin toimivaan aplikaatioon käyttäjä saa suoraa palautetta onnistumisesta. Käyttäminen on yksinkertaista pelaamista. Päivän tietoja voi verrata viikon muihin päiviin, parhaisiin päiviin, kuukauteen, vuoteen jne ja luonnollisesti kavereiden pisteisiin.

Palvelu on ovelan yksinkertainen mutta toimiva. Verkkopalvelussa näet tuloksesi, Niken muut palvelut mm. Juoksijoille ja olet sattumalta suoraan globaalissa verkkokaupassa. Vienosti saitti näyttää että tässä olisi sinulle Ville nämä mustat mahtavat lenkkarit. Olethan sen arvoinen. Juurikin liikuit taas enemmän kuin eilen.

Nike tarjoaa mahdollisuuden aktiiviseen harrastamiseen ja urheilusta innostumiseen. Samalla se antaa palautetta yksinkertaisessa muodossa. On kiva ”pelata” ja nostaa tavoitteita, liikkuminen alkaa tapahtua vaivihkaa. Krapulapäivänä tietää todellakin olleensa liikkumattomassa tilassa. Tekee mieli silloinkin liikkua. Liikkumatta tietää saavansa huonot pisteet. Pisteet näkyvät sitten koko vuoden ajan ja huonontavat viikon tai kuukauden tulosta.

Nike osaa myös kivijalkakaupan. Ostin oman tuotteeni Lontoon keskustan myymälästä, joka oli suurelta osalta varattu digitaalisille päätelaitteille. Myyjinä oli selkeästi entisiä tai nykyisiä huippu-urheilijoita. Sieltä sitten tiskin alta mitattiin oikean kokoinen panta ja soviteltiin ranteeseen. Hyvä kokemus ja erinomaisesti palveltu.

Niken siirtyminen digitaalisen ekosysteemin rakentajaksi muuttaa yrityksen suhdetta käyttäjiin ja painopisteitä yrityksen sisällä. Jos luit artikkelin näit että yritys on myös ottanut omat kanavat ja sosiaalisen median pois mainostoimistolta yrityksen omaan tekemiseen. Vuorovaikuttamisesta kasvaa strategista. Analytiikka alkaa liikuttaa yrityksen liikevaihtoa.

Nike on hyvä esimerkki yrityksestä, joka on pitkällä digitaalisen asiakaskokemuksen rakentamisessa. Kivijalka, tuotteet, palvelut ja yhteisö saavat kaikki paikkansa. Samoin toimivat Apple, Google ja moni muu. Listasin pieniä ja suuri toimijoita tähän. Onnistuminen vaatii syvällistä ymmärtämistä verkosta ja vaikuttamisesta verkossa. Huomattavaa on, että loppujen lopuksi läpimurrossa ei ole mitään vippaskonsteja. Koko yrityksen tarjoama, tuotteet ja palvelu on integroitu varsin jännittäväksi asiakaskokemukseksi. Milloinkahan suomalainen teollisuusyritys pystyy samaan? Sama logiikka pätee aikaa moneen muuhunkin. Suosittelen tutustumista.

Ps. Tai voisikohan Rovio tai muu peliyhtiö luoda fyysisen pelirannekkeen?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Gylling
2013-08-30 08:35:32

Moi, tässä kohtaa kannattaa muistaa että Niken ekosysteemin alkuräjähdys käynnistyi Nike+:sta, eli Niken ja Applen yhteistyöstä. Ilman sitä, olisi Nikellä ollut aika pitkä matka kuljettavana. Siitä Nikelle kunniaa että he ovat oivaltaneet sen tärkeimmän - ei kannata nojata liikaa toisten ekosysteemeihin vaan pyrkiä rakentamaan systemaattisesti omaa.

Harmi että Niken lippulaivamyymälä lopetettiin Helsingistä - ehkä Suomessa ei osattu hyödyntää vahvaa kivijalkaa riittävästi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-09-03 06:05:34

Mulle on jäänyt sellainen tunne että Nike on vähän haalistunut Suomessa liiallisen markettitarjonnan takia. Olisko vähän ryöstöviljelty?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-08-30 08:50:11

Ville, kaikella kunnioituksella, Nike on ollut tässä puuhassa jo pitkään, siis vuosia, ja aikanaan eräs heidän uutisoitu ideansa kertoi juuri sen että he aikovat keskittyä nimenomaan netin kautta kehitettävään interaktiiviseen toimintamalliin, joka toimii, juuri niin kuin tuossa kerroit. Sen vähemmän kehittynyt versio pyöri jo tuossa pari vuotta+ sitten, mutta idea oli jo silloin selvästi ns., "blueprintattu". Ja nythän selvästi näkee että ainakin Nike saa todellista hyötyä. On kuitenkin syytä huomioida että liikunta/painonpudotus ym., alueet ovat aivan omiaan juuri tämäntyyppiselle jutulle, mutta tosi on, mahtava esimerkki mihin liikeideaan tahansa. Pelkkä sovelluskysymys, vai kuinka? Toisaalta, se mikä huolestuttaa, miten se on mahdollista että nämä asiat täällä laahustaa ja kulkee tällaisella etanan vauhdilla? Se mikä siinä kiehauttaa on että oli se syy mikä tahansa - ja niitähän tässä ja muualla jaetaan aika vapaasti, joten en lähde sille polulle juuri nyt, mutta eikö täällä voitaisi niinkuin ihan yhdessä, myöntää ja hyväksyä että tuo on se mörkö, se selvästi estää meitä etenemästä kansainvälisellä tasolla. Ja sitten yksinkertaisesti tehdään jotain sen eteen jo tänään.

Tottakai, varmasti kuullostaa änkyrämäisen yksinkertaiselta. Mutta harvemmin nuo hyvät neuvot ovat kovinkaan monimutkaisia, asia minkä ainakin itse olen monesti kokenut. Lähinnä on aina kysymys siitä olenko valmis ja halukas kuuntelemaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-09-03 06:04:52

Juuri Näin. Kyllä meidänkin perheessä oli ipod + tossupalat jo vuonna 2005. Mutta ei silloin ollut holistista asiakaskokemusta yhteisöineen, kauppoineen jne. Juuri tämä mielestäni suomalaissa valmistajissa ärsyttää. Tehdään irrallisia mittareita pienille kohderyhmille.

Kiitos Kommentista! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Karhu
2013-08-30 09:58:51

Nike-fanina on helppo allekirjoittaa tekstisi. Nikelta ostaessa ostaa aina mukana jotain muutakin kuin tuotteen. Esikoiseni pelaa korista Niken räätälöidyillä tossuilla - ne sai helposti suunnitella sivustolla. Nauhat, pohjat, koristeet ja tehosteet ihan oman maun mukaan. Tailor-made for masses. Tilauksen jälkeen odottelua helpotti seuranta tossujen valmistumisesta ja matkasta kohti Eurooppaa. Viimein lähetti toi uudet tossut ja jalka on noussut kevyesti siitä lähtien. Mutta wau-hetket eivät jääneet siihen: viimeksi eilen saimme jälleen kuullaan niiden erinomaisuudesta: Kun valmentaja oli sammuttanut treenien päätteeksi salista valot glow-in-the-dark nauhat loistivat pimeässä. Taas riitti ihmeteltävää. Veikkaan, että aika moni joukkuekaveri valitsee seuraaviksi tossuikseen Niket. Asiakaskokemuksesta tässä kaikessa on kysymys.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-09-03 06:03:13

Juuri näin. Asiakassuhteista ja asiakaskokemuksesta. Verkossa tehdään paljon ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kauko Niemi
2013-08-30 19:13:08

Sääli, että Nokia Labs hassasi vuosien kehitystyön todella tulevaisuuden toimialalla - terveysbisness. Valmiita tuotteita teurastettiin tai ulkoistettiin kuihtumaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-09-03 06:02:36

Minulle jäi Nokiasta sellainen mielikuva että se oli niin suurta ettei oikein mikään pieni kiinnostanut. Niinpä uudet asiat ja uudistuminen jäi ison koneen varjoon...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.