Metallica opettaa

15.08.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Metallica opettaa

Bändit opettavat meille toimintamalleja nopeasti digitalisoituvissa toimintaympäristössä. Musiikki muuttui lähes hetkessä tuotteiden myynnistä palveluiksi ja useaksi eri liiketoimintamalliksi yhdellä brändillä. Nyt myös tallenteet muiden tuotteiden joukossa näyttävät jopa hienoista kasvua.

Syksyllä elokuvan julkaiseva Metallica on loistava esimerkki. Analysoimalla brändin toimintaa huomaa sen olevan ennen kaikkea medialiiketoimintaa. Bändin pyörittäminen mediaa? Kyllä. Metallican laajimpaan jakeluun yltävät tuotteet ovat sen jatkuvasti julkaisemat videot, haastattelut jne. Materiaalit, jotka pääosin kuratoivat yrityksen tapahtumia, kiertueita.

Mediaa julkaisee ja kuluttaa ”Metallica Family ” kuten brändi fanejaan rakastavasti kutsuu, ja MetClub jolle bändi järjestää jatkuvasti omia tapahtumia ja erityishuomiota,

Mediatoiminnan keskeisin tehtävä on pitää bändi mielessä ja markkinoida yrityksen tapahtumia eli konsertteja. Tosin bändi on tukenut Baseball -otteluitakin erilaisissa yhteistyömalleissa. Yhtye julkaisee todella aktiivisesti omalla TV-kanavallaan, Youtubessa jne. Brändin elämää on helppo seurata. Jokainen saa pienen palan elämystä ja hyvä syyn ostaa seuraavan Metallica-tuotteen.

Tapahtumien ohella yritys myy erilaisia tuotteita. Olisikohan T-paitojen ja muiden tuotteiden määrä ylittämässä tallenteiden myynnin? Tosin äänitteet, videot ja kiertuepaketit, elokuvasta puhumattakaan myyvät kokonaisuutena varsin hyvin. Arvaan 20% levyn ostaneista ostava jopa 80% muista tuotteista. Näin liiketoiminta pysyy hyvänä. A-asiakkaat ovat brändin suurkuluttajia.

Brändin ja bändin ytimessä on musiikki ja sillä luodut hienot kokemukset ja tallenteet. Pitkän uran tehneellä brändillä koko katalogi on käytössä ja  eri tapahtumakiertueille voidaan koostaa erilaisia teemoja. Muutama vuosi sitten bändi tuoreutti sekä fanikuntaansa, että esiintymistään soittamalla koko mustan albumin kiertueellaan. Hyvällä brändillä on paljon materiaalia mistä ammentaa. Fiksu brändi pitää vanhatkin mallistot tuoreena ajan hammasta vastaan.

Myös Metallica on varsin nopeasti kehittynyt ekosysteemi, jossa yhdellä brändillä on paljon erilaisia liiketoimintamalleja. Yhtye hahmotti nopeasti oman median merkityksen yhteydenpidossa tuotteiden ja palveluiden käyttäjien kanssa. Määrätietoinen julkaisutahti, jatkuva uusiutuminen vanhimpia faneja vihastuttamatta ja pienet kepposet klubilaisille pitävät bändin ja ”perheen” hengissä. Musiikkiteollisuuden jättiläiset näyttävät markkinoinnin latua meille kaikille. En keksi mitään syytä miksei mikä tahansa tunnistettava brändi voisi hyödyntää Metallican oppeja.

 

”Come crawling faster
Obey your master
Your life burns faster
Obey your master
Master ”

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

iiro jussila (@iirojussila)
2013-08-20 09:36:39

Metallica jakaa itse materiaaliaan surutta ympäri verkkoa. Ja ihan pyytämättä ja yllätyksenä tuorein tuotos Japanista:http://youtu.be/raqyh8ndrSg. Kun itse tekee, brändi pysyy kasassa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aaro Ollikainen
2013-08-20 12:33:12

Kaikki musiikkibisnes on tasapainoilua massasuosion tavoittelun ja ylikaupallisuussyytteiden välisellä kapealla puomilla. Metallica on loistava esimerkki siitä, että bändi voi olla samaan aikaan keskisuuren yrityksen kokoinen tuotanto- ja markkinointikoneisto ja uskottava rockyhtye. Vaikka osa old school -faneista hylkäsikin bändin 90-luvun hard rock -levyjen myötä, 2010-luvun uusi tuleminen on tuonut monia heistä myös takaisin. Tarinoita "juurilleen paluusta" musiikissahan me niin rakastamme.

Fanisivustolla voidaan myödä vauvanvaatteita, mutta puristikin sulattaa tämän kun keikka alkaa esimerkiksi Hit the Lightsilla eikä jollain Enter Sandmanilla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-25 08:04:43

Hyvä pointti! Nimenomaan hyvällä käsikirjoittamisella ja kohdistamisella "viljellään" hyvää businesta. Dave Grohl on mielestäni tässä mestari! #Foofighters.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.