Markkinoinnin Ctrl-Alt-Del

14.08.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Markkinoinnin Ctrl-Alt-Del

Markkinoinnin toimintaympäristö on vuosia muuttunut markkinoinnin toimenpiteitä nopeammin. Aivan liian pitkään. Ilmoitukset siirtymisestä 2013 digitaaliseen markkinointiin pöyristyttävät. Onko paradigman muutos missattu tahallaan vai vahingossa? Onko ollut niin vaikea koittaa jotain uutta, että nöyryys tulee vasta kun ollaan jo ainakin vähän myöhässä?

Minulla on ehdotus. Aloita markkinointi aivan alusta. Mietitään seuraavasti: Yritykselläsi on ainoastaan entisiä, nykyisiä ja tulevia asiakkaita. Pohdintaan ja kirkastetaan aidosti vaikuttava brändistrategia. Uskalletaan erottautua ja pidetään huolta että viestit leviävät kaikissa kanavissa. Otetaan kaikki vanha raha esitteistä, mainoksista ja luetteloista pois. Kerätään se yhteen kassaan.

Sitten aletaan vaikuttamaan. Pohditaan eri sidosryhmille, kohderyhmille ja segmenteille omat vaikutusstrategiat. Mietitään miten käyttäytymällä herätämme kiinnostusta. Otetaan myynti mukaan talkoisiin. Mitataan kaikkea mahdollista. Tunnustetaan että pieni osa rahasta menee hukkaan.

Riittääkö usko? Lupaan että saat parempaa palautetta talon sisältä, omistajilta ja erityisesti asiakkailta puolen vuoden sisällä. He kertovat yrityksesi ”heränneen henkiin” tai ovat sitä mieltä että ”teillä on kyllä hyvä meininki.”

Vihaan suomalaisen insinöörin ”älä korjaa jos se ei ole rikki, asennetta.” Anteeksi kun kirjoitan näin. Minulle asenne on sama kuin että vähän sinnepäin riittää. Ei muuten riitä. Jos riittää tänään ei taida riittää huomenna. Tämän päivän mestarit ovat huomisen muistokirjoituksia. Menestyjiä on kaikista helpoin haastaa ja varastaa asiakkaita useammallakin eri aseella. Jos pärjäät eilisen aseilla olet huomisen teurasta.

Tiedän tälläisen närkästyttävän establishmentia. Tiedän monen pohtivan mitä se Ville siellä kipuilee. Alan olla vain ihan numeroidenkin valossa sitä mieltä alkaa olla helpompi aloittaa alusta kuin viilata 80-luvun markkinointistrategioita, joissa siroitellaan budjetti pitkin maakuntaa ja kuvitellaan markkinointia. En nyt viitsi tällä kertaa lähettää terveisiä. Hyvällä asialla kun ollaan ja halu rakentaa on kova.

Varmasti maa on täynnä tyytymättömiä toimitusjohtajia. Olisi ainakin syytä olla. Jos homma ei toimi sano omalle jengille, että mitäs jos vähän yritettäis jotain erillaista tai pyydä ammattiapua. Ei yksinkertaisesti ole yhtään syytä mikset juuri sinä voisi olla maailman paras markkinoija.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-08-14 07:13:27

Hienoa Ville! Nyt alkaa kuullostaa siltä että et ainoastaan tiedä asioita mutta haluat oikeasti vaikuttaa ja saada aikaan muutosta. En itse halua kuullostaa kuin vanha levy joka toistaa samaa asiaa, mutta se mitä viestität on juuri se suuri haaste tässä maassa. Ja huom., tämä ei ole ikäasia, vaan puhtaasti osaamis ja asenne asia. Täällä 25-40 kymppisiä jotka ovat aivan pihalla, ja täällä on muutama 60 kymppinen joilla on mistä jakaa, ja taas toisinpäin. Eli asenne ratkaisee. Suurin vastuu lepää kuitenkin toimitusjohtajien harteilla, muutos on mahdollista jos se tulee toimitusjohtajalta. Voin kuitenkin sanoa että monesti se alkaa hyvin, mutta kun muutosvastaiset työntekijät laittavat oikein kunnolla kampoihin, menee monelta toimarilta sisu kaulaan. Been there, done that. Olisi jollain konstilla aikaansaatava sellainen tilanne että toimarit eivät anna periksi, sitoutuvat vaikka henki menisi. Silloin se toimii, ja takuu varmasti. Sekin on koettu. Haasteena on kuitenkin miehen mentävä gäppi siinä mitä ja mikä ymmärretään sekä osataan, ja siinä mikä on todellisuus. Toisin sanoen kulttuurierot. Siinä se juju, pähkinäkuoressa. Rationaalisesti ajatellen, kaikki ovat samalla sivulla, mutta kun siirrytään tekoihin, miehiä tai naisia, ei näy missään. Kaikki lukevat kaikkea, tietoa ja analyysejä hierotaan, ja siihen se jää. Ei uskalleta hypätä sinne pimeään. Ja kuitenkin, kuten tiedän itse aivan hyvin, siellä on kirkas valo toisessa päässä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-08-14 07:31:03

Komppaan Harria, haaste on saada viesti niin miellyttävän kuuloiseksi että muutosvastarinta on muutoshalua. Tj:n halu muutokseen on helppo perustella, mutta muut tarvitsevat hyvin harkittua ja pitkäjänteistä työtä ja vähintään 3 vuoden jatkohoitoa. Perinteisesti meillä muutokset tapahtuu vasta, kun on pakko, olisi jo aika herätä päiväunilta ja tehdä muutoksia ajoissa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-14 07:27:35

Luulen ettei yksikään isomman yrityksen TJ usko että hyvä brändi tai osaava markkinointi voisi aidosti avata markkinoita? Jos ja kun tilanne on tämä, on hyvin vaikea nähdä heidän käyttävän aikaansa tai antavansa riittävästi resursseja asiaan. Samaan aikaan maailman "sankariyritykset" ovat ennenkaikkia hyviä rakentamaan tuotteita ja palveluita jotka markkinoituvat.... se näkyy myös pörssikursseissa. Terkut ja Forza! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-08-14 07:33:07

perkeles, sitten pitää tatuoida tämä otsaan, niin näkee markkinointiviestin heti aamusta peilistä:)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-14 07:47:50

joku ctrl-alt-del saattais auttaa ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Christoffer Nordberg
2013-08-14 07:48:07

Moi Vlle. Hyvää settiä. Delete on mielestäni huikea esimerkki 10+ tason brändistä. Firma on kasvanut kolmessa vuodessa 20>200milj ja Intera Partners myi yriyksen juuri Axel Partnersille, kv kasvutavoitteet ovat kovat. Brändillä on kyseisessä casessa ollut suuri merkitys

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-14 12:08:05

Totta! sekä sijoittaja että itse Delete on kyllä tehnyt hyvää työtä. Ja brändi toimii ja erottuu erinomaisesti!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-08-14 10:53:42

Hyvä pointti Christoffer! Delete on brändätty hyvin ja brändi näkyy ja kuuluu liikenteessä. On valtavasti aloja, jossa puuttuu kokonaan vahvat ja selkeät brändit! Kuinka paljon Suomessa on tilaa auttaa yrityksiä menestymään auttamalla heidät oikealle tielle tekemisen kannalta.

On paljon yrityksiä, jotka tekevät paljon mainontaa, mutta silti rahat valuvat hukkaan. Ainakaan niillä ei saada aikaan voimakasta kasvua.

Piirimyyjä on siinä oikeassa, että kaikki suuret muutosprojektit pitäisi olla 1000 päivän projekteja. Muutos ei lopu siihen, että se on saatu aloitettua. Muutosprojekti loppuu, kun aloitetaan seuraavan tason muutoksen suunnittelu.

1000 päivän muutossykli.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Tanni
2013-08-14 22:51:34

Hyvä yleisesitys ja ravistelu. Uutta tarvitaan. Mutta on se kumma, että vaikka alkupalaverissa uhotaan uudistusta ja kykyä katsoa asioita toisin, uudistusinto voi matkan varrella lässähtää. Organisaatiossa on usein niitä vesittäjiä, jotka epäilevät kaikkea. Konsultin pitää näyttää kykynsä koko matkan ajan. Usko itseensä ja näkemys erottavat 'konsultin' Konsultista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-15 10:47:26

Kiitos! näin on. Siksi työstänkin yrityksiä usein puolivuotta tai kokonaisen vuoden. Pisimmät asiakassuhteemme on vuosikymmenen takaa...Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.