Millainen on hyvä brändi?

11.08.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Millainen on hyvä brändi?

Arvaan ettei suurin osa suomalaisista yrityksistä aidosti hahmota mitä tarkoittaa omistaa hyvä brändi. Suomessa ajatellaan että se parempi ja menestyvämpi yritys syntyy laittamalla julkisivu hienoksi ja viestimällä yrityksen toiminnasta. Vähän kuin rippipuku suoraan ja suu somasti suppuun.

Saarivaltio Suomessa ei aidosti ole tarvinnut osata erottautua tai kilpailla aidosti hyvien yritysten kanssa. Siksi myös ymmärryksemme brändäämisestä ja hyvän brändin rakentamisesta ontuu. Hyvän brändin rakentaminen vaatii myös rohkeutta erottautua mikä tuntuu olevan yllättävänkin hankalaa suomalaiselle yritysjohtajalle. Vaikeneminen kultaa ja niin poispäin.

Mistä tiedät onko yritykselläsi, toiminnallasi tai hankkeellasi hyvä brändi? Hyvä brändi eli sidosryhmien mielikuva tekemisistäsi heijastuu kaikkeen toimintaan. Saat jatkuvasti paljon yhteydenottoja uusilta asiakkailta ja ehdotuksia yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa. Avainhenkilöiden rekrytointi on mutkatonta ja sähköpostisi täyttyy avoimista hakemuksista innokkailta kandidaateilta. Yrityksesti tavoittet ylittyvät jatkuvasti ja firmassasi vallitsee hyvä tekemisen meininki. Tekemistä riittää ja ihmiset joustavat antaen omia aikojaan firman tavoitteiden saavuttamiseksi.

Mieti hetki oman yrityksesi onnistumista. Tuntuuko arjessa syntyvän jatkuvia onnistumisia? Tuleeko yritykseesi asiantuntijoita Suomen tai maailman parhoista firmoista? Lähteekö ihmisiä ja mihin yrityksiin? Onko vaikkapa markkinointijohtajan löytäminen helppoa? Paljonko kasvat yli markkinakasvun? Tällaiset kysymykset auttavat tunnistamaan miten hyvässä hapessa yrityksesi on.

Hyvän brändin rakentamisessa on haasteita. Se ei ole yksin viestinnän tai markkinoinnin asia. Hyvän brändin rakentaminen on omistajien ja yritysjohdon keskeisimpiä tehtäviä. Hyvän brändin omistajat tietävät tämän. Luulen että meillä Suomessa on pieni joukko loistavan brändin omistajia jotka tietävät sen arvon ja merkityksen. ”Kel onni on, se sen kätkeköön.” voisi sopia tämänkin aiheen pohtimiseen. Hyvä brändi on kuin magneetti tai hevoskenkä, joka saa yrityksen asiat rullaamaan.

Pohditaanpa hetki mitä suomalaisella brändiosaamisella saadaan aikaiseksi. Mitä mieltä olet teleoperaattoreista? Ajatteletko juuri Elisan tuottavan sinulle hyviä kokemuksia televisiossa, puhelimessa tai internetissä? Tiedätkö saavasi hyvää palvelua pankista haluamallasi hetkellä? Mitä ajattelet Valiosta, joka hakkaa miljoonia mediaan vuosi toisensa jälkeen? Kuinka innostunut olet Atrian tai Saarioisten toiminnasta? Lähtisitkö töihin Nurmekseen tai Tampereelle? Hyviä yrityksiä arjessa, mutta ei varsinaisia jännitysnäytelmiä. Silti haluttavuutta voi rakentaa mihin tahansa ruuvitehtaaseen.

Hyvä brändi syntyy rohkeudesta ryhtyä luomaan toimialan tulevaisuutta ja erottautumisesta muista toimijoista. Tuntuu siltä, että suomessa on melkein koko brändityö vielä tekemättä. Taatusti laatu paranee jatkossa tai sitten saamme nauttia ruotsalaisten, saksalaisten tai amerikkalaisten osaamisen hedelmistä.

ps. Luennoin joskus aiheesta otsikolla ”Onko markkinointi kuollut?” Materiaali löytyy tästä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-08-11 09:57:34

Tämä onkin hyvä kysymys. Mikä on hyvä brändi, tai mikä yleensä on brändi. Suurin osa ei tiedä vastausta kumpaankaan, en minäkään. Ainakin tärkeä osa brändiä on yrityksen maine,jota ei tunnuta vaalivan kovinkaan hyvin. Yritysjohtajat on kiedottu tuloksenteon ja raporttien kierteeseen niin tiukasti että usein maine jää toiselle sijalle. Tässä sitä on brändityöryhmälle loputon sarka.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-11 11:41:30

Ajatus piirtyi päähäni kesän aikana. Ne joilla ei hyvää brändiä ole eivät sitä tajua, eivätkä osaa kaivata. Ne jotka osaavat pitävät siitä huolta ja keskeisimpänä osana liiketoimintaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Juha Makkonen
2013-08-12 08:46:15

Brittien Leijonankidassa/luolassa oli kerran pc-yrittäjä, joka heitti hatusta firmansa arvoksi 5 miljoonaa, kun lv oli 100 tuhatta. Arvo perustui hänen mukaansa brändiin...kukaan leijonista ei ollut kuullutkaan ko. tuotemerkistä ja eniten tietokoneista tiennyt jellona kyseenalaisti kovasti myös mainitun kompuutterin tekniset hyödyt.

Markkinoinnissa ansioiduin kissapeto totesi loppuun, että brändin rooli on vetää rahaa sisään. Sounds about right.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Matti Nevala
2013-08-17 18:26:09

Terve Ville, hyvä avaus! Olemme Ekonorilla jakaneet näkemyksemme: 1. Toimialan virkein organisaatio 2. Toimialan paras asiakaskokemus 3. Toimialan paras työpaikka. Työ näiden asioiden eteen edistää sidosryhmien näkemystä meistä - siis brändiämme. Yksikään tavoitteista ei ole yksittäisen funktion puuhastelua, vaan pyrimme tekemään päätöksiä huomioiden nämä kolme ajatusta. Työ jatkuu! -M

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-25 08:06:18

Matti, hyvää työtä ja kiinnostavaa nähdä miten etenette. Pysytään kanavalla. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pia Kenttä (@PiaKentta)
2013-08-17 19:39:01

Hyödyke: tuote tai palvelu, joka tyydyttää asiakkaan tarpeet. Brändi: tuote tai hyödyke joka tuottaa asiakkaalleen sellaista, joko todellista tai mielikuviin perustuvaa lisäarvoa, jota ei saa mistään muualta. Kulkee käsikädessä sisältömarkkinointiterminkin kanssa. Onko siis Elisa DNAta vahvempi brändi tai toisteperin? En osaa tuohon nyt itse vastata lainkaan, joten onko kummankaan brändityö siis viety loppuun? Mielenkiintoisia pohdit tässäkin, taas. ;) Mutta missään nimessä se ei ole vain kallilla rahalla ostetua julkisivua. Ajatus täytyy "myydä"/ansaita/soluttaa syvemmälle asiakkaan mieleen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.