Mitä Tolvanen tekee työkseen?

16.06.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Mitä Tolvanen tekee työkseen?

Kohtaan usein kysymyksen mitä sinä oikeasti Ville teet työksesi? Arvailut vaihtelevat työttömyydestä, markkinointipalveluiden kautta konsultointiin. Yritin vähän päivittää Rooman tekemisiä ja yritysmuotoilun 1080°-ajattelua.

Kevät on ollut kiireinen. Kiitos siitä asiakkaillemme rakentamisessa, mediassa, liiketoiminnan kehittämisessä ja verkkopalveluissa. Hittohemmetti – Tehdään entistäkin parempaa!

Rooma toimii tiiviissä verkostossa useiden toimijoiden kanssa. Kiitos kuuluu Haastava Oy:lle, Imagine Anything Antti Karppiselle, Gonin Creativelle, Nettinorpalle, Solitalle ja monelle muulle. Roomaa ei rakenneta päivässä eikä uuden tekeminen ole helppoa. Silti huonoimmatkin päivät ovat haastavan hyviä.

Tunnustan ettei näistä kalvoista kovinkaan paljon hyötyä ole. Yritin silti avata ajatteluamme. Miltä yritysmuotoilun ajattelu sinulle vaikuttaa? Jatketaanko syksyllä videoilla?

 Tuoppi jokaisesta kommentista 😉 

http://www.slideshare.net/VilleTolvanen/rome-advisors-1080-yritysmuotoilu-ville-tolvanen

Kesää kohti, uutta ajattelua ulos alkusyksystä! Sharingiscaring!

#V

Ps. www.romeadvisors.com

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ihmettelevä
2013-06-16 14:53:48

Tämä on nyt kai sitä viestintää... Kun kysymys kuuluu, mitä Tolvanen tekee oikeasti työkseen, ei vastausta siihen kuulu, vaan alkaa selitys ihan muusta aiheesta: "Yritin vähän päivittää Rooman tekemisiä ja yritysmuotoilun 1080°-ajattelua." Oletettavast juuri samanlaista suoran vastauksen ja selkeän selityksen antamisen kyvyttömyyttä, jota konsultit käsittelevät kymmenissä bloggauksissa...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-16 16:01:00

Mikähän se suora vastaus olisi? Ai mistä laskutetaan? Kasvustrategioita hallituksille, yritystarinoita pörssiyrityksille, markkinoinnin sparrausta ja kokonaisvaltaisia muotoiluprojekteja kuten Paytrail.

Toimintamallit vaihtelevat yksittäisistä päivistä puolen vuoden, vuoden vuokrajohtajuuksiin, kymmenien työpajojen kehityshankkeisiin jne. Koitan pitää elämäni mielenkiintoisena. Siksi vaihtelevat ympäristöt ja toimintamallit.

Tarve konsultaatiollehan lähtee asiakkaasta, useimiten syy on se ettei asiakas halua investoida kiinteisiin resursseihin. Siksi vuokramiehet tai täydentävä kompetenssi ostetaan ulkoa. Olen toiminut markkinointijohtajana, strategiajohtajana jne. ja läpivienyt vaativia muutosprojekteja.

En tiedä voiko sitä tätä selvelmmin avata. Jatka toki keskustelua omalla nimelläsi. Terkut, #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-16 16:02:18

Käytin joskus termiä "yritystohtori" mutta se lienee entistäkin hämmentävämpi. Minulta ja verkostostani ostetaan ideoita, osaamista markkinointiin ja strategian sparrausta. Useimmat asiakkuudet ovat kestäneet vuosikausia ja onhan niitä yhden projektin juttujakin takana. Aina en toki väitä onnistuvani.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-06-16 15:40:14

Ville, jotainhan sitä pitää tehdä. :) Ja näen kyllä paljon digitaalista osaamista ja taitoa. Tavalla tai toisella, se koskettaa meitä kaikkia enenevässä määrin. Joten, eikös kurssi ole hyvä? Mutta kun olen tällainen "straight shooter" ja kun tässähän on syntynyt melkein jo "suhe", niin mielelläni kerron asiat niinkuin ne näen. Yritysmuotoilu. En tiedä kenen keksimä sana, mutta sen sisällön miettiminen voi viedä aikaa ja vaatii varmasti digitaalisen osaamisen huippua, ja pitkälle tulevaisuuteen. Kävin tuon slideshare jutun läpi, ja vaikka ymmärsinkin juonen ja ajatuksen varsin hyvin, niin jotkut yksityiskohdat olivat mielestäni ristiriitaisia ja muutaman kanssa en ole samaa mieltä. Asia mikä jäytää eniten on se että en näe tarpeeksi hyvin kuinka "monetizing" tapahtuu, mutta se johtuu varmasti oman visioni kapeudesta. Toisaalta, tällainen ammattitaito tällä leveysasteella on tarpeen ja täälläkin digitaalinen osuus kaikissa toiminnoissa vain kasvaa, eli töitä varmasti riittää Ville, siitä olen varma. Tietysti mieleen tulee muutakin mutta se vaatisi ehkä enemmänkin kuin yhden tuopin. :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-16 15:57:31

Kiitos! 1080° -ajattelun taustalla vuosikymmenen työ yritysten strategian, strategian kommunikoinnin (yritystarinat) ja brändäämisen parissa. Jossain vaiheessa vain huomasin yriytsten strategioiden olevan tosi huonoja. Joskus teimme innostavan tarinan yrityksen omistajille ja henkilökunnalle, jota yrityksen johto ei pystynytkään lunastamaan. Tuli Hypetystä.

Useimmiten ongelma no päinvastainen. Tehdään Strategia Rukalla ja unohdetaan sen jalkauttaminen arkeen ja ennenkaikkea asiakastyöhön kokonaan. Kabineteissa huudetaan johtavaa ratakisutoimintaa mutta asiakaskokemus laahaa 80-luvulla.

Kiitos Harri, tuntuu että tässä kasvetaan yhdessä. Elämänkokemuksesi näkyy - kiitos siitä. Ehkäpä istumme joskus kasvokkain?

Jatkan harjoituksia oman viestinnän kehittämisessä, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-06-18 22:41:48

Kasvokkain käy!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-06-16 16:10:25

Olin kyllä ihan kuutamolla kun noita luin. Hirveesti ilmeisen suuria sanoja. Mulle on opetettu, tai olen antanut jonkun itselleni opettaa, että kerro asiasi niinkuin 6-vuotiaalle niin sua ymmärretään. Toisaalta nykyään ihmiset ei halua kuulla helppoja totuuksia kuten: Myymällä enemmän saa enemmän rahaa, jos hintoja ei laske. Nykyään puhutaan samat asiat toisilla nimillä, ja keinotkin on monimutkaisia.
.
Mun mielestä liikaa firmoissa mietitään mitä pitäs muuttaa, ja mitä haluttas/voitas/ehdittäis tehdä. Pitäs enemmän miettiä miten asiakas ostaisi enemmän ja useammin. Toisinsanoen ajatukset pois omista nurkista. Logon väri ja muoto ei OIKEASTI kiinnosta asiakasta tai sen lompakkoa pätkääkään.
.
Otetaan ny vielä yks..On tämä mullistys-hyökkäily. Eli joka päivä tulee joku uus kikkula tai suppilo millä myynti lähtee nousuun. Yritykset viuhuu millon minnekkin rategiamuutokseen ja organisaatio humppaan, kun perusjutut on monessa kioskissa päin honkia. Perusjuttu kuten myynti. Myyjät istuu CRM-koulutuksessa samaan aikaan kun kesäksi palkattu sihteeri koittaa ostajalle selittää puhelimessa jotain mistä ei mitään tiedä. Hittohemmetti =).
.
Eli yritystoiminnassa toiminnan tiet suoriksi. Risteyksissä ne kolarit tulee.
.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-16 16:14:16

Kiitos!!! Ymmärrän turhautmisesi ja olet varmasti tuoppisi ansainnut. Ehkäpä jonkilaiset keskuteluohjelmat yritysjohdon kanssa konkretisoisivat tekemistä käytännössä? En tiedä.

Tunnistan kaikki mainitsemasi ongelmat...uuden tekeminen on vain ikuista abstraktiota ennenkuin siiitä tulee valmista. Ja valmiin tekeminen on vaativaa.

Täytyy todella pohtia tätä. Resepti on tosi yksikertainen. Kirkasta-dramatisoi-jalkauta. Mutta käytäntö sitten onkin vaikiaa!!

Kiitos paljon, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-16 16:10:53

Harri, Yritysmuotoilua käyttävät muutkin mutta itse olen valinnut sen kuvaamaan strategia-johtaminen-kommunikaatio linkitystä joka niin usein tuppaa murtumaan. Perinteisesti strateginen = numerot ja luova = turhaa. Itse edustan mielstäni strategista luovuutta. Kykyä hahmottaa ja synnyttää ideoita ja ymmärtää strateginen relevanssi yritykselle. Ettei mene aivan hihhuloinniksi. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-06-16 21:08:42

Erikoinen lomailija tämä Ville, taitaa alkaa Juhannuksena fyysisesti, henkisesti ei koskaan.
Minä tiedän, että olet Ville pätevä ja fiksu kaveri, mutta en mä ainakaan jaksa tuota sun slidesharea lukea muuten kuten Väyrynen dostojevskia. siis selaillen. Olet oikean asian takana, mutta jotta tulevaisuuteen tähyävä kannustava ja toimintoja selkeyttävä message saataisiin jalkautettua yhä useampaan yritykseen, pitäisi messagen kertojan saada viesti muotoiltua sellaiseen muotoon että se menee vähän tyhmemmänkin päällikön kaaliin.
Sitä kovin harva osaa; yksinkertaistaa. On helppo olla oman alansa guru, mutta jos muut eivät saa langasta kiinni, on vaikea saada tarinaansa näyttelijöitä.
Näen niin mielelläni että suomalaisissa yrityksissä lähdetään kehittämään omia toimintoja irtisanomisten sijaan, irtisanoa osaa kuka puupää vain, mutta kuningas kääntää ongelmat voitoksi, kilpailun myynniksi, vaikeat henkilöt yhtiön tehopelureiksi ja siihen usemmiten tarvitaan yrityksen ulkopuolisia käsiä, jalkoja ja aivoja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-17 04:52:18

Moro, Muutama päivä vielä ja sitten mennään. Flunssa tosin yllätti kalkkiviivoilla.

Olet oikeassa! Laitoin oikeastaan litanian verkkoon osana "avokeittiökulttuuria" Kenelle se on tarkoitettu? Varmaankin suurimmille. Mitä sillä haetaan? Strategisen ja luovan ajattelun liittoa digitalisoituvassa toimintaympäristössä. Onko siitä apua? Tuskin. Kalvokasan tarjoaminen on vähän kuin kaataisi talopaketin tontille ja sanoisi että siinä on kaikki mitä rakentamiseen tarvitaan.

Työ jatkuu. Tosin vasta loman jälkeen, mutta jotakinhan sitä tulee saunassakin mietittyä...

Yksinkertaistan ammatikseni mutta oman tekemisen kiteyttäminen se vasta vaikeaa onkin. Siihen tarvitaan apua. Tuottajaa ja sparraajaa josta olen niin paljon toitottanut.

Terkut! ja kiitos, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nina Inkala
2013-06-17 08:26:08

Huomenia, vähän myöhässä tulee kommentti, mutta laitan silti, kun monesti asia on askarruttanut mieltä ja tässäkin presiksessä siihen ikään kuin otat kantaa. Eli miten näet markkinoinnin suhteessa organisaatioon? Tuossa olit laittanut markkinoinnin omalle slidelleen. Mutta eikö markkinointi pitäisi olla myynnin johtamista? Itse ainakin verkkokaupan näkökulmasta katsoen pitäisin sitä loogisena. Kaiken markkinointitekemisen pitäisi johtaa myyntiin, jolloin yrityksen myynnistä vastaavalla pitäisi olla jonkinlainen "vetovastuu". Kuulisin mielelläni, miten sinä näet asian.

Mitä tulee suunnanmuutoksen jalkauttamiseen, niin valitettavan usein juuri tämä tärkein osio jää toteuttamatta, jolloin kaikesta siihen mennessä tehdystä tulee vain sanahelinää (ja lasku konsultilta :)

Aurinkoista alkavaa viikkoa!

-Nina

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-17 10:11:22

Ah! raapaiset ihanaa asiaa. Mielestäni markkinointi pitäisi olla yrityksen kulttuuria kuten se reaktorilla tai supercellillä on, roviosta puhutammakaan. Straeginen markkinointi (kotler!) strategiassa ja näkyy kaikessa firman tekemisessä. Markkinoinnin tehtävä on avata markkinoita ja aiheuttaa kasvu ylärivillä. Tehokas markkinointi kasvattaa yrityksen arvoa ja säästää rahaa.

Juuri pohdin aamulla että ne jotka osaavat markkinoida ymmärtävät sen vaikutuksen yritysarvoon. He jotka eivät osaa markkinoida - marisevat ja valittavat rahan hukasta. Ehkäpä aikaa korjaa tämänmin epäkohdan?

terkut! #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-06-17 11:35:48

Mun mielestä yrittäjien pitäisi tajuta että heidän AINOA tehtävänsä on juuri markkinoida. Kun kysytään metallialan yritykseltä mitä teet, niin tämä ilmoittaa tekevänsä paineastioita. Pitäisi sanoa että: MARKKINOIN paineastioita.

Toimiala jokaisella voi sitten olla mikä milloinkin. Toki kannattaa aina valita sellainen toimiala, jolla uskoo pystyvänsä parhaiten markkinoimaan, oma osaaminen yms huomioon ottaen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Matti A.
2013-07-01 14:19:46

Näinhän se Peter Drucker -vainaa totesi, että “Business has only two functions — marketing and innovation.”

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-07-01 15:23:36

Juuri näin. Ei taida olla suomalaisten top3 osaamisen listalla? onneksi meillä on Peter Vesterbacka ja kumppanit. Tulevaisuus näyttää valoisammalta ja yrittäjät tuntuvat ymmärtävän aidosti strategisen markkinoinnin merkityksen korporaatioita paremmin.

Kiitos kommentista! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-17 19:53:06

Juuri näin... valitettavasti "Valo" ei vielä ole mennyt perille. Pikku hiljaa ja päivä kerrallaan!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.