Timo Argillander: Investointipankkiirit odottakoot vuoroaan

12.06.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Timo Argillander: Investointipankkiirit odottakoot vuoroaan

Olipa kerran yritys, joka päätti skarpata strategiaansa. Yrityksen johto ymmärsi, että digimurros muuttaa sen toimintaympäristöä ja asiakkaiden käyttäytymistä. Huolellisen ja oikeaoppisen strategiaprosessin tuloksena yritys päätti terävöittää toimintaansa kolmella tavalla vastaamaan digiajan vaatimuksia: muuttamalla sisäisen toimintatapansa ja palvelumallinsa, hankkimalla strategiaa tukevan tietojärjestelmän sekä tekemällä yritysoston.

Investointipankkiiri sattui soittamaan yritykseen – kuten usein tapahtuu. Investointipankkiiri piti yritysostoa hyvänä ideana ja lupasi heti tulla presentoimaan johtoryhmälle, miten kannattaa toimia. 

IT-toimittaja sattui myös soittamaan yritykseen, mikä sekään ei ollut tavatonta. IT-toimittaja piti uutta strategiaa ja tietojärjestelmän hankkimista hyvänä ideana ja tarjoutui valmistelemaan selkeän ehdotuksen, miten järjestelmähankkeessa päästään eteenpäin.

Myös digistrategioita tekevä konsultti soitti yritykseen. Mutta hänelle kerrottiin, että nyt on kädet niin täynnä töitä yritysostojen ja järjestelmähankkeiden kanssa, ettei muuta ehditä nyt miettiä. Eikä yrityksen henkilöstö edes olisi ollut halukaskaan muuttamaan toimintaansa, hyvinhän ne vanhatkin mallit ovat kuulemma toimineet.

Yritysostot ja perinteiset suuret IT-hankkeet ovat kalliita investointeja, jotka kokonsa ja strategisen auransa vuoksi pääsevät helposti ylimmän johdon agendalle. Pankkiirit ja isot IT-toimittajat myös auliisti auttavat kalvoesityksineen johtoa näkemään hankkeiden hyötyjä. Ja tiedättehän sen fiiliksen, kun kauppa on pulkassa, laitetaan tiedotteet ulos ja kaadetaan Bollingerit laseihin.

Sen sijaan toimintatapojen muuttaminen on työlästä ja epäkiitollista. Toiminnan parantamisesta syntyy yleensä vain kitinää ja onnistuessakin juhlajuomana on lähinnä automaattikahvi. Sisäisen toiminnan muutos jää johtoryhmilläkin isommalta näyttävien asioiden varjoon.

Olipa kerran myös eräs toinen yritys, joka päätti skarpata strategiaansa. Tämän yrityksen johto vastasi palveluitaan tarjoavalle investointipankkiirille: palaatko asiaan parin vuoden päästä, kun ollaan ensin myllerretty sisäinen toimintamme uuteen iskuun!

Timo Argillander, konsultti, partneri, Digital Media Finland

@timoargillander

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-06-12 07:47:08

Timo, hieno artikkeli, hieman tuli taas tuollainen surkuhupaisa olotila, se on oikeastaan jotenkin surullista, etten sanoisi. Tässä kohtaa röyhkeästi viittaan omaan kannanottooni Antti Saarnion artikkelissa, siis yritysjohtajat laittavat omat agendansa, ja oman poliittisen vehkeyilynsä yrityksen todellisten tarpeiden edelle. Tällaiset päätökset ovat kuoleman henkäys monelle jolla ei ole sitä puskuria joka saattaa tulla muutamasta hyvästä tuotteesta, aiemmin sovituista eduista tai muista vastaavista syistä mitkä sillä hetkellä suovat toiminnalle marginaalia. Parhaimmilaankin, se aiheuttaa yritykselle kuopan joka on sitä vaikeampi täyttää mitä enemmän aikaa kuluu. Nimittäin jossain vaiheessa, ne kipeät muutokset on tehtävä joka tapauksessa, ne ruostuneet toimintamallit on korjattava, ja kuten itse paasaan; jossain vaiheessa on vain tajuttava että vain myynnistä seuraa yritykselle mahdollisuus onnistua vielä tulevaisuudessakin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-06-12 08:44:39

Hyvä kaima, miten me saadaan toimintamallin muutos yliopistojen ja muihinkin johtamismalleihin?
Se ei ole trendikästä, kun se on varmasti vaikein ja työläin muutos mitä yrityksessä koskaan tehdään ja juuri siksi niin tärkeää olisi saada asia tapetille. Perheyrityksissä tämä voi olla vielä vaikeampaa henkisesti, mutta siellä on vähemmän päitä käännettävänä.

Mitä jos hyvät veljet lopetetaan tämä selkä köyryssä toistemme selkään taputtelu ja noustaan ylös ja luodaan malli miten tällaisen muutoksen voi toteuttaa pala palalta mahdollisimman pienin henkisin ja fyysisin vaurioin.

Mielessäni on jo pitempään ollut malli jossa organisaatiorakenne rikotaan.Työntekijöistä tehdään "henkisesti yrittäjiä" ilman yrittäjäriskiä (vain tulospalkkion osalta). Tehdään kokonaan uusiksi vastuualueet, tavoitteet, seuranta ja kehityksestä tulospalkkiot sekä "kellokortti ja toimisto bulevardilla roskakoriin"-tyyppinen ajattelu räjäytetään ja työpisteenä Pop-up toimisto jossa on mahdollisuus tavata työtovereita. Tämä on ehkä lyhyesti vaikea hahmottaa, kirjoitan tämän jossain vaiheessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Argillander
2013-06-12 10:48:29

Kiitos kommenteista! Kaikissa organisaatiossa muutoksen vaikeus tulee jumittumisesta vanhoihin toimintatapoihin ja arvoihin. Vaikka järki osoittaisikin muutoksen tarpeen, me ihmiset käyttäydytään vanhojen kaavojen mukaisesti. Tuo "henkinen yrittäjyys" kuulostaa hauskalta. Kriittistä varmaan, että silloin fokus on siinä, mikä on oikeasti oleellista, ei siinä, mikä näyttää oleelliselta. Äh, tästä tosiaan saa aiheen omalle kirjoitukselleen :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-12 11:16:40

Olen itse pohtinut paljon viimeaikoina kuinka vaikeaa tiedolla soveltaminen on. Moni ei tietenkäään haluakaan mutta esim. pelkillä numeroilla johtamisen vaikeus on niiden suhteellisuus. mitä tarkoittaa kun asiakastyytyväisyys on 3,6 eikä 3,7? olemmeko syöksykierteessä vai tilastovirhe?

Timolta oivaltava ajatus "uusien" kehitysalueiden saattamiseksi johdon agendalle. Nousee kyllä pikku hiljaa. Työllistää minuakin. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-13 06:32:27

Tämä oli kyllä hyvä kirjoitus. Mietin miten "muutoksen johtaminen" voisi nousta suomalaisten yritysten agendalla vuosikiertoon perustuvien rutiinien rinnalle? Taidetaan tarvita sukupolvenvaihdos. Kiitos! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-06-14 00:19:27

Hyvä piirimyyjä, itse asissa tiedän sen toimintamallin. Mutta se itsessään ei ole se ongelma. Vaan ongelma on siinä kuinka se toteutetaan. Täällä olen tehnyt aika monta sellasita 180 asteen käännös projektia, jotka siis toimivat juuri niinkuin lupasin. Kuitenkin, suurin osa kyseisistä organisaatioista on palannut "entisille" uomilleen, monestakin syystä. Se vahvin syy on toimintamallini intensiivisyys. Kyllä, voin vakuuttaa että se toimii, mutta parhaimmatkin ovat luopuneet, ja yleensä yleisen painostuksen alla. Kukaan vaan ei halua tehdä töitä siihen tapaan kuin toimintamalli vaatii. Tiedän ja ymmärrän, se on järjestelmämyyntiä, se on tehokasta, ja ei missään nimessä sovi harrastelijoille. Tässä piilee kuitenkin eriittäin vakava pointti, oma arvioni asiasta on se että joko teette sen tai itkette ja teette. Suomen teollisuusluvut tuli alas juuri noin 10+ prosenttia, ja se kertoo selvää kieltään. Enemmän kuin missään muussa EU maassa. Eikä suomalaisessa tuotteessa ole mitään perusvikaa, ei laadussa, eikä myöskään hinnoissa. Niin tiedän, onhan ne kait jonkun prosentin kalliimpia, mutta se ei pystyvälle myyntiorganisaatiolle ole kovin suuri este. Hinta on harvoin, jos koskaan todellinen este. Asiassa on jopa tällainen huvittava esimerkki, eli tiedättehän kaikki tämän jo aikaa sitten tehdyn leffan, Glengarry Glen Ross, jossa Alec Baldwin esittää myynnin johtohenkilöä joka kurittaa myyjiään. Kun olen joskus asiasta keskustellut, niin kaikkihan ovat sitä mieltä että onpa siinä taas oikein jenkki/Hollywood hörhöilyä, mutta valitettavasti on sanottava että näin ei ole asian laita. Alec Baldwin'ille kunnia siitä että hän esittää erittäin TOTUUDENMUKAISESTI kyseistä tilannetta, ja tilanne hoidetaan todellisuudessakin suurinpiirtein juuri näin.(muutama pieni poikkeus, toki) Anyway, amateurs, do not apply! Tämä on siis maailma mistä itse olen oppini saanut, ja Piirimyyjä, en tiedä, voiko täällä Suomessa tapahtua joku lottovoitto tai muu sosiaalinen vinksin vonksin käännös, jolloin taas päästään kuin koira veräjästä, voi olla että näin käy. Ja hyvä niin. Silloin kaikki pääsee helpommalla, ja voimme jatkaa Sarasvuon ja muiden mietiskelijöiden kuuntelua, jotka kylvävät meille syviä filosofisia ajatuksiaan. Ja huom, nothing personal here, I actually like the guy. Mutta oma mietteeni on se että enpä oikein näe sitä kovin todennäköisenä. Mutta ehkä kaikkein tärkein on se, että oli niin tai näin, toimintamalli tuo edistystä tilanteeseen huolimatta siitä meneekö hyvin tai huonosti. No, siinä jotain mietittävää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-06-14 08:38:09

Tämmöinen 180 astetta laivan kurssin muutosta on varmaan liikaa ihmisille. Muutos pitänee olla vain 10 astetta kerrallaan ja antaa aikaa pala palalta muutoksen tapahtua, silloin se jää ytimeen ja tulee todellinen muutos.
Suomalainen ei oikein helposti pysty elämään amerikkaisessa myyntiorganisaatiossa jossa only the best survives, joten suhtautuminen pitää olla pehmeämpi jos haluaa saada jotain oikeasti aikaan

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-06-14 21:33:29

Piirimyyjä, olet tietysti oikeassa, ja niinhän se on minunkin vain ollut käännettävä se turboruuvi alaspäin, niin että saan voita leivän päälle, mutta on yksittäisiä henkilöitä ja muutamia organisaatioita jotka ovat ottaneet kopin, joten toivo elää - ettei vain loppuisi aika kesken!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio
2013-06-13 00:04:28

Nasevaa Timo. Tilanne on vaikea kun liiketoiminnan muutostarpeita/kehitysmahdollisuuksia ja digitaalisuuden mahdollisuuksia ei ole ajatuksellisesti ymmärretty yhdistää. Liiketoiminnan ydin ja sen kehittäminen ajaa omaa polkua ja digitaalisuus on ulkokehällä.

Itse olen vetänyt nyt puolitoista vuotta muutosta jossa digitaalisuus on ytimessä ja muuttaa sitä. On aika monta kertaa silti täytynyt valita taistelut joita täytyy voittaa ja antaa hävitä toisia. Raskasta. Ja joskus silti kokee olevansa ulkokehällä.

Mielettömän seksikäs lopputulos tulossa ulos näillä näppäimillä - kaiken suola ja hauskuus. Ja kaikki on nyt siitä kiinni miten lanseeraus onnistuu... markkinointi. Toinen ulkokehän asia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-13 06:27:42

Hyvin kiteytetty Mikko! Haluatko kirjoittaa lanseerauksesta ja palvelusta Tolvaseen?! olis siistiä. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko
2013-06-13 22:19:36

Jees tottakai - syyskuussa. Silloin kokemuksia toteumasta ja sopivasti odotuksia tulevasta

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.