Antti Saarnio: Jolla purjehtii yrittäjyyden voimin

10.06.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Antti Saarnio: Jolla purjehtii yrittäjyyden voimin

Olin kuukausi sitten puhumassa opiskelijoille Jollasta Lappeenrannassa. Muistin onneksi kysyä alussa, että eihän täällä ole lehdistöä paikalla. Ajattelin vain varmistaa, että voin luukuttaa vapautuneesti. Kivikautinen ajatusvirhe! Sosiaalinen mediahan on kaikkialla. Tunti luennon jälkeen Jolla Intia twiittasi kuvan, jossa olin pitämässä luentoa. Nykypäivän medianäkyvyydellä yrityksen johdon kannattaa olla avoin ja rehellinen.

Puolentoista tunnin luennon aikana yleisö oli hiirenhiljaa, mutta kysymysten alkaessa niistä ei meinannut tulla loppua. Muutama osui ytimeen:

Mitä sinulle tapahtuu, jos epäonnistut?

Yrittäjälle kysymys epäonnistumisesta on aivan keskeinen. Ei siksi että epäonnistuminen olisi yrittäjän mielessä alituiseen, vaan siksi että ilman, että on hyväksynyt mahdollisuuden epäonnistua, ei voi yrittää. Yrittäjän kyvykkyys mitataan kyvyssä nousta. Et voi onnistua, mikäli et ota riskejä ja yritä täysillä. Kun yritetään täysillä, niin välillä kaadutaan ja sitten noustaan taas ylös.

Miksi teet tätä?

Taiteilijalle luomisen tarve on kaiken tekemisen lähtökohta, syy sille että tekstiä syntyy paperille tai maalaus kankaalle. Yrittäminen syntyy samoista perustarpeista, halusta luoda ja rakentaa jotain. Joku saattaa väittää, että yrittäjyys kumpuaa ahneudesta, mutta olen eri mieltä. Jos ahneudesta olisi kysymys, kovin harvoin yrittämiseen liittyviä riskejä kannattaisi ottaa. Joku askartelee kotiverstaassaan, toinen hoitaa metsäpalstaa. Osa meistä rakentaa yrityksiä. Toivottavasti menestyviä.

Yrittäjyyden laaja määritelmä

Stalinin vihasi meitä ja halusi tuhota, samoin Mao. Olemme vaarallisia, koska ajattelemme itsenäisesti, haluamme toteuttaa omia tavoitteitamme, emmekä ota yhteisön agendaa annettuna.  Silti ilman yrittäjyyttä ei olisi markkinataloutta, innovaatioita, taidetta, kirjallisuutta tai huippu-urheilua. Kyse on ihmisistä, jotka ovat päättäneet itsenäisesti rakentaa oman pienen osansa maailmasta.  Tuiki tarpeellinen osa ihmisyhteisön rakennetta.

Jollassa yrittäjiä ovat kaikki työntekijät. Kukaan meistä ei voi sanoa olevansa töissä palkan takia. Me haluamme jatkaa MeeGo:n tarinaa, ja tehdä maailman parhaan älypuhelimen. 70 kymmenen hengen organisaation toiminta on ajoittain muistuttanut lentopallopeliä, jossa jokainen pelaaja uhrautuu ja poimii syöksyllään maahan putoavan pallon. Aika usein on myös tuntunut siltä, että olemme pesukoneessa, jossa on linkous päällä. Kasvuyrittäminen on hauskaa, jännittävää, mutta myös kuluttavaa. Kollegani laski että olemme olleet viimeisen 18 kuukauden aikana 15 kertaa Kiinassa. Kropassa kyllä tuntuu.

100 Jollaa, Supercelliä ja Roviota

Hyviä uutisia! Suomalaisella kansantaloudella on historiallinen mahdollisuus uuteen nousuun. Kyllä. Olemme nimittäin vapautumassa syrjäisen maantieteellisen  aseman ja pienen kotimarkkinan ikeestä Internetin avulla. Tässä uudessa maailmassa, maantieteellinen sijainti tai kotimarkkinan koko ei ole enää rajoittamassa yritysten menestystä. Tarvitaan kansainvälisesti kilpailukykyisiä innovaatioita, hieman riskipääomaa ja kansainvälisen liiketoiminnan osaamista. Lisäksi tarvitaan ilmapiiri, jossa uskalletaan menestyä ja annetaan menestyä. Jolla muuten sai kahden ensimmäisen viikon aikana puhelimelleen ennakkotilauksia yhteensä 118 eri maasta. Viisi vuotta sitten tämä ei olisi ollut mahdollista. Tänään se, jolla on kiinnostava tarina ja tuote, saa näkyvyyden. Koosta tai rahamassista riippumatta.

Luojan kiitos, uutta Nokiaa ei tule, kuten Ville artikkelissaan kirjoittaa. Mutta oikealla positiivisella asenteella,  riskipääomalla ja riskinottokyvyllä, sekä yhteen hiileen puhaltamalla, voimme luoda 100 Jollaa, Supercelliä ja Roviota. ”Screw It, Lets do! kuten Sir Branson asian ilmaisee.

Terveisin, Antti

@AnttiSaarnio

LinkedIn: fi.linkedin.com/pub/dr-antti-saarnio/0/32/8aa/

Join the Movement: https://join.jolla.com/fi

Visit Jolla: https://jolla.com/

Jolla on Facebook: https://facebook.com/jollaofficial

Jolla on Twitter: https://twitter.com/JollaHQ

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-06-10 09:01:24

Yes, yes ja yes. Kuten jo ehdinkin eräässä aiemmassa vastauksessani mainita, tämä on alue, siis noin ylipäätään, mikä voi nostaa Suomen suosta(niin hieman eriskummallinen termi tuo, nimi Suomi siis tuli niemestä suo? Vai?) siis Jollat, Roviot, Supercellit ja muut. On turha satsata pelkästään kotimarkkinoille, tämä porukka täällä on liian pieni niin että saisimme siitä mitään järkevää aikaan. S- ja K-kauppa on jo rohmunut kaiken muutenkin, takana tulee muutama muu isompi yrittäjä ja kaikki vain keskittyy. Ja osaksi myös siksi että valtio/kilpailuvirasto ei tee mitään vaikka maassa vallitsee miltei puhdas monopoli monella alalla. Sisäinen hyvä-veli lobbaus varmistaa ettei muutosta näytä olevan tulossa, ja sitäpaitsi, ei tunnu olevan ketään halukasta taistelemaan vapaan kaupan puolesta täällä Suomessa. Siispä siinä vielä lisäsyitä miksi ei kannata investoida kotimaan markkinoihin.

Yrittämisen autuus – olen samaa mieltä Antti Saarnion kanssa, yrittämisen täytyy tulla sydämmestä ja halusta lyödä omaa leimaa tähän maailman menoon. Toki siinä voi rikastua, ja näin moni tekeekin, mutta se on harvemmin se lähtökohta. Vanha totuus pätee – jos elät pelkästään vain rahan takia, et sitä koskaan saa. Kuitenkin eräs asia on tosi kummallista, ja en tahdo sitä oikein ymmärtää, mikä on kun ei yrittäjän tai muun veturin päähän mene se että tuote tai idea on vain se lähtölaukaus! Ja se kantaa vain tietyn matkan. Ja sen jälkeen tulee ryminällä alas, tai edes parhaimmillaan, jatkaa tasapaksuisesti, mutta silloinkin, ainaisena vaarana kilpailevat yritykset ja tuotteet. Miksi yritykset ja yrittäjät jotenkin kuvittelevat että se hääyö ja siitä seuraava honeymoon ovat jotenkin riittävät niin että pärjätään sitten seuraavat 10 vuotta. Epäilen, jos kysyn sinulta Antti Saarnio, että miten aiotte varmistaa niin että honeymoon vain kestää ja kestää, niin vastaus voisi mennä esim., tähän malliin; ”meillä on hyvät tuotesuunnitelmat jo pitkälle tulevaisuuteen ja satsaamme jatkuvasti tuotekehitykseen säilyttääksemme positiomme aallon harjalla, myös markkinointi kampanjamme ovat hyvin suunniteltuja”, jne. No, en tietenkään väitä että näin sanoisit Antti, mutta keskiverto ajattelun kautta tiedän että vähintään noin 80% tässä tilanteessa olevista ihmisistä vastaa juuri näin. No miten sitten pitäisi vastata? Koitapa tätä mallia, ”meillä on fantastinen tuote, ja käytämme voimamme sen jatkuvaan kehittämiseen pysyäksemme aallon harjalla, mutta kaikista eniten satsaamme omaan myynti verkostoomme, rekrytoimme ja koulutamme parhaita mahdollisia myyjiä, tiedämme, kun tuote saavuttaa tietyn saturaatio pisteen, vain erittäin hyvä myyntiorganisaatio voi taata meille jatkuvuutta”.

Kun puhun yrittäjien kanssa, kun puhun yrittäjien etujärjestöjen kanssa, kun puhun…puhun….puhun, miltei kenen kanssa tahansa niin tätä en kuule. Olen tämänkin maininnut kerran, mutta tehdään se taas; otan milloin tahansa hieman surkeamman tuotteen ja hyvän myyntiorganisaation kuin hyvän tuotteen ja surkean myyntiorganisaation. Hyvät myyjät voittaa! Tiedän että tämä väite ei herätä populistisia aatteita, mutta statistiikka ja historia kertoo toisin. Mikä prosentti yrityksistä pyllähtää hanurilleen heti ensimmäisen vuoden aikana, ja loput seuraavan 5 vuoden aikana? Niinpä niin, vähintään tuo proverbiaalinen 80%, mutta tiedämme kyllä kaikki että se on itse asiassa enemmän, kaiketi luokkaa 90%. Ja muistutus, älä kysy naapuriltasi miten tämä myyntihomma hoidettaisiin, tarvitsen siihen ammattilaisen! Aivan, naapurisi ei todennäköisesti ole ammattilainen, noin 80% todenäköisyydellä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-06-10 20:17:48

Harri, sinä olet niin virtaa täynnä ettei tahdo aanelonen riittää ajatustesi paloon. Muistakaa ettei ilman myyntimiehiä olisi mitään. Uskonnot ovat myyntimiesten levittämiä, jotkut sodat olisi voitu jättää kansalle myymättä. Ei Jollallekaan riitä pelkästään hyvä tuote, vaan erinomainen markkinointi ja tarina jolla tuote myydään kansalaisen ihon alle, ja aVot menestys on taskussa

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-06-11 08:05:04

Oikeassa olet, näin se menee!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-10 20:38:52

Olen huolissanit tästä Jollan "haluttavuudesta" nyt puhtaan vaan käyttöjärjestelmästä, design on liikaa Nokiaa ja kysymys on kenelle puhelin on tarkoitettu... Jos tarkoitus on myydä vain miljoona, riittää vähän marginaalisempikin porukka... kaikkea kaikille on ei mitään kenellekään. Mielummin erikoisuus kuin tavallisuuus? Vai mitä Bingo-täti? V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-06-10 20:53:50

Toki, mutta silloin täytyy olla tarkkaan määriteltynä mikä tämä marginaalisempi porukka on ja millä sen saa käymään kuumana.

Taviskuluttajan kannalta käyttis ei ehkä ole juuri nyt olennaisin, mutta muille sidosryhmille (operaattorit, devaajat, muut potentiaaliset laitevalmistajat) se on tärkein juttu. Tämänhetkinen rauta on käsittääkseni vain ensimmäinen esimerkki, jolla Sailfish saadaan uimaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Vänni
2013-06-10 20:57:51

Pitäskö meidän ottaa vielä tällä viikolla sellanen Pakettilogistiikka tyyppinen tippaleipämyrskysessio ja piirtää veretseisauttava tulevaisuus tälle optarille?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-06-10 21:13:29

Tällainenhan pitää räjäyttää maailmalle, jotta jollan ei tarvi jollottaa. Onneksi Aki käytit sanaa pitäskö ja savolaisen ovelasti väistit kielletyn -isi päätteen

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-06-10 21:21:46

Jos hyviä ideoita löytyy, kannattaa ne ehdottomasti laittaa jakoon! :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-11 05:06:49

Mä mietin lisää tätä Jollan mahdollisuutta ja vähän innostuinkin.... Jollalle olisi liivihengessä lottovoitto olla ratkaisu 1% maailmassa. Nyt se on vähän liian Prisma.fi Ei kai pienen kannata olla wannabe suuri?

Mikä on se ihmisryhmä joka on individualistisin, yksilöllisin ja vetää muita ihmisiä puoleensa hunajan tavoin? Ketkä haluavat näyttää suuntaa toisillensa.

Ilmiön rakentamisesta tuli mieleen BANKSYn exitthroughthegiftshop -leffa joka on kyllä MUST.

Tarina absolutin takana on juuri se, että luovia pidettiin älykköinä ja kun he joivat vodkaa iltapäivällä niin konttorihiiretkin ryhtyivät siihen... rest is history.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Hanna Takala (@hannatakala)
2013-06-11 09:02:09

Yrittäjähenkisyys tekisi muuten hyvää useammassakin yrityksessä tai organisaatiossa "vain töissä" oleville, tai näin ainakin haluan olettaa omien kokemuksieni pohjalta. Henkilökohtaisestihan en ole yrittäjä, mutta toimin työssäni hyvinkin yrittäjäasenteella.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.