Laskevan myynnin laakso

11.05.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Laskevan myynnin laakso

Aika monelle on käynyt jo seuraavasti. Myynti ja tulot laskevat, asiakkaiden määrä vähenee ja samalla sähköisten palveluiden kehityskustannukset nousevat radikaalisti. Sanoma, Alma, MTV3, Kesko, Stockmann jne. Yhtälö on järkyttävä ja kielii huonosta valmistautumisesta mahdolliseen isompaan murrokseen. Ilmiöön, jotta tollevilvanen kutsuisi niveleksi.

Tähän asti Suomessa on kehitetty digitaalista kanavaa entisten rinnalle. Nyt alkanee myös vanhan saneeraus rinnalla. On pakko aloittaa. Ajatelkaa kustannuspottia jäävuorena. Pinnan yläpuolella ovat vaikkapa Stockmannin näkyvät investoinnit kiinteistöihin ja fyysisiin kanaviin. Pinnan alla lasketaan pottia sähköisiin kanaviin. Akateeminen, Stockmann.com ja Hobbyhall jne.

Jäävuoren näkyvässä osassa kilpailukentän muutoksen ovat näkyviä ja hitaita. Sukeltamalla pinnan alle paljastuu verkossa aivan erilainen markkina. Amerikkalainen Macy’s kättelee verkossa Suomeksi ja toimittaa sataan maahan. Akateemisemisen haastaa hyvin Amazon. Brandos pyyhkii lattioita keskusliikkeiden valikoimilla. Mitä jos ja kun Amazon markkinoi suomalaisille? Ei ne tänne tule? Kuten ei tullut kilpailu muaallakaan? Väite on vähän samanlainen kuin, että tuskin niitä Samsungin puhelimia Suomessa myydään.

Olen asiasta itse asiassa aika järkyttynyt. Jäävuoresta tapahtuvat asiat ovat niin nopeita ja suuria, että en varmasti pysty itse millään tasolla yksin selittämään tai rakentamaan muutosta. Eikä kukaan muukaan. On valtavien saneerausten aika. Osa yrityksistä osannee valmistautua asiaan. Accenture hankki itselleen enemmän osaamista verkkopalveluiden kehittämisesta ostamalla Fjordin. Näin liukuu perinteinen IT-ala kohti liiketoimintaa verkossa.

Ongelma on tietysti se, ettei yritysjohto tunne verkkoa. Haasteena ovat analogiset ikäluokat joiden syntymävuodet alkavat numeroilla 4-6. Jos tuntuu ettei elämässä mikään muu onnistu, ala internet-konsultiksi. Takaan etteivät työt lopu ikinä kesken.

Terveisiä kaikille jotka ajattelevat että internet rauhoittuu tuohon rinnalle, tukevaksi kanavaksi. Nähdään vaikkapa Golf-kentällä. Jutellaan viiden vuoden kuluttua kuinka hyvin hommaa tuli johdettua.

Voin ja varmasti olenkin väärässä, mutta kun luen vaikkapa Forbesiä ja vertaan sitä kauppalehden Optioon, olen kohtuullisen varma että olemme pahasti hukassa maailman menossa. Tai sitten ne on taas niitä asioita, jotka eivät kosketa meitä. Kiinnostavaa nähdä mitä tapahtuu. Ennustajat ovat harvoin oikeassa. Eikä silläkään ole niin väliä. Tärkeintä on jatkuvan kehittämisen periaate. Enemmän, parempaa ja vähemmällä. Jatkuva kehittäminen tuottaa paremman huomisen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lauri Toivonen
2013-05-11 06:15:58

Muutosvastaisen johtajan kannattaisi tutustua esim kehäkolmosen ulkopuolisen Suomen ostotottumuksiin matkustamisessa. Siitä saa perspektiiviä, notta onkohan ne jo sittenkään verkossa. Nimittäin asiakasmassat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-05-11 09:04:39

Ehkä ero ei ole niinkään siinä ollaanko kehäkolmosen sisä- vai ulkopuolella vaan siinä, mistä tuotteista puhutaan. Tottakai päivittäistavarat ostetaan läheltä - tosin ei niin läheltä kuin ennen vaan lähimmästä isosta automarketista. Kun sitten puhutaan kotitalouksien investoinneista tilanne alkaakin olla jo toinen: posti kantaa aika tiheään tahtiin järjestelmäkameroita, playstationeita ja tabletteja myös kehäkolmosen ulkopuolelle sen sijaan, että niitä ostettaisiin paikallisesta lamppu- ja sähkökaupasta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-11 09:09:42

Juuri näin. ja tavaratalossa on kiva tutustua tuoteeseen ja tilata verkosta. mm. design, elektroniikka, jalkineen, luxus-brändit.

itse sovitin superdryt kluuvissa ja tilasin UK -50%

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-05-11 15:29:07

No toisaalta olihan meilläkin Anttilan postimyyntiluettelot, joita kannettiin joka kotiin ja joita luettiin tarkkaan 20-30 vuotta sitten. Aika takkuiselta tuo digisiirtymä on heidän, Hobby Hallin ja muiden vastaavien tapauksessa näyttänyt vaikka periaatteessa kaikki oli jo valmiina.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-12 06:23:43

Totta. Netanttila oli muuten käsittämättömän hyvä 10 vuotta sitten. Tein heidän kanssa hommia 2003. Ikävä juttu että ovat yhä samassa tilanteessa kuin silloin ... verkossa on ehkä tapahtunut jotain? terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-11 06:59:18

Huomenta, niin tähän asiaan varmaan kaikki osasivat jo arvatakin että meikäläiseltä tulee takuu varmasti kommentti. Ajatellaan nyt sitä vaikka näin, onko Tolvanen jossain määrin niinkuin edelläkävijä perustuen yllämainittuun artikkeliin? Jos on, niin hävetkää! Tämä asia olisi pitänyt olla kaikille jo aivan selvää totuutta 2 vuotta sitten. Sen olisi pitänyt olla kalenterissa tulevien tehtävien joukossa jo 4 vuotta sitten. Sen olisi pitänyt hahmottua mielessä noin 8 vuotta sitten. Eli jos nyt ollaan niinsanotulla "ground zero" kohdassa, en voi muuta sanoa kuin että hyvät immeiset, käärikää nyt ne hihat!

Kaiken myynnin ja markkinoinnin osalta, asia on sama. Paikalliset menetelmät toimivat tänä päivänä vain koska paikallinen ostajakanta on jämähtänyt paikalleen ja ostaa ja tilaa koska niin on aina ennenkin tehty.

Esimerkki, asiakas menee autoliikkeeseen, kukaan ei huomio, sitten ajan kuluessa joku kysyy miten voi auttaa, asiakas toteaa, olen vain katselemassa, ok vastaa myyjä,- nappaa hihasta jos tarvit apua! Tai mahdollisesti vastaa joihinkin kysymyksiin, jonka jälkeen asiakas lähtee kotiin miettimään miten tästä jatketaan asian kanssa. Kysykää nyt itseltänne, mikä tässä on fundamentaalisesti vikana? Tämä esimerkki tapahtuu suomalaisessa kaupankäynnissä tuhansia kertoja päivässä. Miksi, siksi että se on osa paikallista tapaa ja kulttuuria tehdä juuri niin. Voimmeko uskoa että tällaiseen malliin perustuva toiminta voi olla jatkossakin hyvä "modus operandi"? EMME TODELLAKAAN! Ja kuitenkin, kun pyörin tuolla fyysisessä, yhtähyvin kuin virtuaalisessa myynnin ja markkinoinnin maailmassa, niin sama toistuu uudestaan ja uudestaan.

Juuri viime viikolla, tein selvän esimerkin eräälle myyntijohtajalle hänen myyjiensä toimista; osoitin aivan totaalisen selkeästi että jos tilanne olisi toisin, ja jos kilpaileva merkki ottaisi käyttöön kehittyneemmät ja kyllä, hieman agressiivisemman tavan lähestyä markkinapaikkaa, olisi enemmän kuin todennäköistä että hänen myyntinsä ja markkinaosuutensa tulisi laskemaan, ja huom. laskevilla markkinoilla! Niin mikä oli hänen vastauksensa;

"joo Harri, tuntuu kyllä että taidat olla oikeassa, tässä on nyt kyllä tehtävä jotain - mutta kyllähän tässä on suunnitelmia jo tehtykin ja meillä on tuossa parin viikon päässä palaveri niin otan tämän asian esiin ja pistän pojat keskustelemaan asiasta."

No, mitä siihen sanomaan! Olisi kai pitänyt itselleni uskollisena lyödä nyrkki pöytään, mutta eihän se aivan käy, ja miksi, koska kyseinen henkilö ei ollenkaan olisi sitä ymmärtänyt, hän on ja oli niin kaukana todellisuudesta, hän vaan ei yksinkertaisesti näe sitä kirjoitusta mikä on kaikkialla. Nämä apaattiset myynnin johtajat myyvät apaattisille ostajille, ja hyvä niin, mutta kun siihen laitetaan energiset Macy's, Amazon's, Apple's, jne., niin ne yksinkertaisesti herättävät nämä apaattiset ja vanhaan kulttuuriin tottuneet ostajat ja vievät ne mennessään. "Like taking candy from a kid" Mikä on tulos? Suuri muutos, missä suomalainen yhteiskunta, taas kerran joutuu maksumieheksi, taas kerran nollaamaan tilanteensa ja aloittamaan alusta. Kaikkihan siinä häviävät tietenkin, yritykset kaatuvat ja työpaikkoja menetetään, mutta pahinta siinä on tavallaan se että tämä 5m asukkaan potti menetetään jollekin Amazon nimiselle yritykselle (ja uskokaa aivan huviksenne 5m ostajamäärä ei ole kovin suuri esim., Amazon'ille)

Ja miksi? Vain siksi että ei uskota että vanhat menetelmät eivät vain toimi. Te jotka olette syntyneet luvuilla 4, 5, 6 ja jopa 7, ja asuneet ja oppineet asianne tämän maan sääntöjen mukaan, teidän on herättävä. Itse jouduin hyväksymään sen jo 70' luvulla se oli rankkaa ja kesti noin 3v ennenkuin vanhat mallit hävisivät päästä, mutta se taas johtui lähinnä siitä että en ensinnäkään itse ymmärtänyt prosessia, ja vielä vähemmän muut, ympärilläni olevat jotka olisivat voineet auttaa enemmäkin. Jos se olisi tajuttu, asia olisi ollut valmis vuodessa. Mutta se siitä, se oli silloin. Mitä siis aiot tehdä?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-11 08:29:08

Kiitos Harri! Suomessa on varmasti 1.0-3.0 yrityksiä ja siksi mielestäni keskustelua "missä mennään?" tarvitaan... Kiitos aktiivisuudestasi ja esimerkistäsi. Vain avoimuudella kehitämme riittävän tehokkaasti.

Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-05-11 08:54:11

Mitä aiot tehdä? Hyvä kysymys. Minä aion omalta osaltani olla parantamassa suomalaisten yritysten kilpailukykyä kiusaamalla loputtomasti ja kyseenalaistamalla toimintamalleja. Valitan kaiken lisäksi vielä huonosta palvelusta....aina.
Automyyjät on hauskaa jengiä, Paten kaarasta saa asiallista palvelua, mutta menepäs merkkiliikkeeseen; testosteronia hikoileva liituraita-Anssi ei todellakaan ehdi kuunnella sinun tarpeitasi kun on niin paljon hommia oman egon kannattelemisessa.
Ville mulla on jo ihan takki tyhjä antamaan mitään kommenttia digiin saati mitään kompetenssia, mutta muutos tulee ja on menossa, ne jotka ei ymmärrä antaa mennä laskuliusua ja vahvimmat jää voitolle, hyvä niin. Ehkä pitäisikin lopettaa huolehtiminen idiooteista ja antaa niiden olla omassa kerhossaan ja leikkiä niiden kanssa jotka ovat fiksuja, avoimia, iloisia ja epäitsekkäitä

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-11 08:58:07

Otetaan vähän happea välillä. Taidan pitää itsekin luovan tauon tolvasen kanssa. tosin hyviä vierailijoita tulossa. Ehkä sinäkin vierailet tolvasessa jollain omalla aiheellasi?

terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-05-11 09:35:44

Oukkidoukki palaillaan sanoi pyromaani

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-05-11 13:37:29

"testosteronia hikoileva liituraita-Anssi" :), :), love it, and ohhh sooo right!!!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-05-11 09:28:53

Sitten on tietysti jäljellä se kysymys mihin ainakaan pörssiyritykset ei halua koskea pitkällä tikullakaan: Onko yrityksen pakko kasvaa? Kun työmarkkinapöydässä muistutetaan, ettei saavutettuja etuja ole niin sama koskee myös myyntiä: eilisen myynti ei kauppiaalle tuo enää huomenna leipää. Valmistaja ja maahantuoja voivat rakentaa isoakin aftersales -bisnestä mutta kauppiaalle tuollainen olisi aikamoinen innovaatio. Jos ei uusia ideoita tule ja vanha toiminta happanee käsiin, joskus on järkevämpää ajaa se alas kuin pyörittää vuosikausia yt-rumbaa kun yritetään juustohöylällä jahdata menetettyjä katteita.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Esa Jalonen
2013-05-11 10:47:49

Muutoksien selkeä hidastaja isoissa taloissa kuuluvat kastiin pomot. Suomessa yrityskulttuurissa on paljon erilaisia tasoja ja iso pomo näin käskytä kaikkia. Tiedän isoja yrityksiä maailmalta, jotka voivat tehdä nopeitakin muutoksia. Se tulee juuri johtamisesta. Jos "big boss" sanoo jotain, niin kaikki menee sen mukaan. Suomessa aletaan neuvottelemaan tällaisissa tilanteissa ja vielä varmaan jossain kohtaa tulee ay-liikekin mukaan vaikka ei tarvetta olisikaan. Tästä syystä, koska Suomessa ei ole käytössä "Big boss" tyylistä johtamista, nin täällä tullaan käymään pörssiyhtiöissä vielä monia yt-neuvotteluita.
Suomessa myös liikaa luotetaan omaan asemaan. Se johtunee myös siitä, että markkina täällä on äärettömän pieni. Verkkokauppa laajentaakin hieman mahdollisten ostajien määrää. Sitten vaan pitää muistaa, että hinnalla ulkomaisia kauppoja vastaan ei kannata lähteä. Se kisa ollaan hävitty. Suomen verkkokauppojen pitää tarjota palvelua tai muita etuja, että suomalaiset ostaisivat täältä. Valtio voisi vielä tässä auttaa oikeanlaisella tullimääräyksillä.
Verkkokaupan tekeminen ei välttämättä ole halpaa. Kalliiksi se tulee helpolla, koska kuluttajalla on niin hyvät mahdollisuudet palauttaa tuotteita. Se on tosi hieno juttu kuluttajien kannalta. Mä olen itse sillä kannalla, että palautuksesta pitää periä kulut ostajalta. Joutuuhan liikkeeseen palauttajakin itse maksamaan polttoaineet ja muut liput.Tämän takia monenkaan pienen liikkeen ei kannata yksinkertaisesti laittaa verkkokauppaa pystyyn. Sen takia joutuisi helposti palkkaamaan uutta väkeä, jollei itse jaksa tehdä 24/7.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Joni Kukkohovi (@jonikukkohovi)
2013-05-11 12:15:34

Oma penni tipahti muutama vuosi sitten luin Talsan sivuilla juttua Economistin tekemästä kansainvälisestä vertailusta, jossa suomen IT-kilpailukyky oli sijalla 13. Seuraava kommentti oli jutun perässä ja on edelleen yksi iso paradoksi yhtälössä liiketoiminta/teknologia/markkinointi.

“On vain kaksi ongelmaa. IT-osaajilta puuttuvat alkeellisimmatkin ihmissuhdetaidot.
Muilta osaajilta taas puuttuvat alkeellisimmatkin IT-taidot”.
- Nimimerkki Nörde Nöö 16.09.2008 13:34

On hieno nähdä kuinka aktiivisesti muutoksesta ja sen johtamisesta viimeaikoina (suuri kiitos sulle Ville) on puhuttu, mutta samaan aikaan ironista että ne joiden näitä keskusteluja tulisi oikeesti lukea, eivät ole verkossa. Siis ne mainitsemasi 4-6 numerolla alkavat vuosikerrat. Pitäisikö koostaa viime kuukausien keskusteluista painettu versio ja pyytää sihteereitä toimittamaan mahonkipöydälle?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Alkava yrittäjä
2013-05-11 13:58:55

50-luvulla syntynyt nainen vastaa:
Olen seurannut Villen blogia jonkin aikaa ja todella viehättynyt hänen aiheistaan, uskostaan tulevaisuuteen ja aiheellisista varoituksista. Jakamalla tietoa hänen blogikirjoituksistaan saamme muutkin 40-, 50- ja 60-luvuilla syntyneet innostumaan Suomen yritysten kehittämisestä....ja tulevaisuuteemme turvaamisesta. - Hyvää lomaa Villelle! Sinua tarvitaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakariatwhat)
2013-05-12 21:54:08

Viimeaikaiset kokemukseni ovat verkko-ostoksia Englannista, Saksasta, ja Espanjasta. Yhteistä niille 2-3 pv toimitus, varsin mitätön rahti (okei, kompattu hinnassa, mutta hintakin tosi sopiva). Juuri nyt kannattaisi katsoa kuinka paljon verkkokauppa ulkomailta kasvaa suhteessa verkkokaupan kasvuun Suomessa.

Vähittäiskaupassa ongelma on ihan selkeä, millä ilveellä peräkylän tai edes Helsinginkään kauppias vastaa Amazonin valikoimiin ja kansainvälisiisin muotivirtauksiin, jotka tavoittavat nykyisin kaikki yhtä nopeasti. Diginatiivi tarkastaa tuotteen ensimmäiseksi googlesta. Kun suuret ikäluokatkin pääsevät vauhtiin (tai ovat jo päässeetkin vauhtiin), niin näkymä on ihan selvä. Eikä kannata olla huolissaan 40-60 luvulla syntyneistä ryhmänä. Eläkeläisetkin hommaa lisätienestejä ja varaa kalliit konserttiliput nippuina kavereiden kanssa ja laittaa Torille myyntiin..että silleen diginatiiveja :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.