Miksi kaikki radiot ovat samanlaisia?

24.04.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Miksi kaikki radiot ovat samanlaisia?

Internet rakastaa radiota. Internet on vuorovaikutteinen ja siellä voi valita mitä, missä ja millaisia sisältöjä kuluttaa. Vaikka eihän sisällöt verkossa mihinkään kulu. Ne tallentuvat jälkipolvienkin nähtäviksi ja kuultaviksi. Internet on myös äänen renessanssi. Milloin radiot oivaltavat seurata perässä?

Verkossa kohkataan syystäkin videosta. Mutta miksi emme huomaa mahdollisuuksia pelkän äänen kanssa? Ainakin kaikki radiot ovat samanlaisia. On aamutytöt, kahden tai kolmen hengen bändi joka pitää yllä aamuohjelmaa. Sitten kaksi tai kolme kertaa vuodessa uudistutaan tekemällä tv-mainos. Aina samanlainen ”radio on tunnelman luoja.” Hittohemmetti.

Radio jos joku voisi olla vuorovaikutteinen. Radiosta voi tehdä erilaisia, eripituisiä tallenteita joita voi kuunnella helposti puhelimesta jotain muuta tehdessä. Mutta pitäisi vain tietää mitä juuri tänään kannattaa kuunnella? 15 sekuntia, minuutin uutiset, päivän parhaat, viikon parhaat, hyvää juuri nyt. Mitä ensi viikolla?

Radiot ovat juuttuneet jonnekin entisajan mediakanavien maailmaan. Ihan kuin kerran kuuntelisit Aaltoa ja sitten sitä aina. Eihän se niin mene. Mitä tänään kuunneltaisiin? Erilaisia kanavia erilaisiin fiiliksiin. Luuletko että joku jaksaa kuunnella arkistoja? Varmasti jaksaakin, minäkin, mutta miten saisit luotua dynaamisemman valikoiman jossa vanhakin on uutta ja päivän uusi kohta vanhaa? Millainen on kuluttajan mediapäivä 2015?

Radion ja Sosiaalisen median yhdistelmät ovat rajattomat. Ennakkopromootio NHL-tyyliin, mitkä ovat asetelmat päivän lähetykseen, countdown seuraavaan risteilyyn tai päivän parhaat yhdessä minuutissa viraalit. Miksi radiot eivät levitä sanomaansa ennen ja jälkeen lähetyksen? Miksi radiot kuvittelevat, että ihmisillä on aikaa etsiä mitä kannattaisi kuunnella? Kuka helvetti viettää aikaa Radio Novan kotisivuilla? Onko Facebook somestrategia? Herätys.

Uudenlaisia ohjelmiakin voi miettiä. Helpompi olisi aloittaa kuitenkin olemassa olevan jalostamisesta. Tehdä kanavasta monimediallinen. Lopettakaa typerät kilpailut Facebookissa ja parantakaa juttuja ja niiden ideoita. Valmistautukaa ja promotkaa sekä tulevaa, että mennyttä. Kuinka vaikea on aamutaksista tviitata mitkä ovat päivän tärkeimmät tärpit? Kuinka vaikea on iltapäivällä muistuttaa aamun 1 min. Podcastista? Miksi radiosta kuuleminen on sattuman armoilla?

Onko meitä pakko orjuuttaa istumaan radion ääressä? Kuka tekee Monocle-hengessä äänen, yhteisön, sisällön, ja tyylikkäiden tempausten liiton? Onko kaikki radiot rakennettu siideripissiksille? Juominen ja unohda huominen on hengessä aika lähellä. Rentoa, rohkeaa, äänekästä ja uskaliasta. Miksi Yle tekee laadukkainta radiotyötä Suomessa? Liikaa kysymyksiä, kysymysten takana paljon vastauksia.

Tulevaisuuden radio on kuulijoiden ja kanavan välinen verkosto, jota johdetaan massoista. Avaudu radio, osallistu ja vuorovaikuta. Levittäytymällä verkostoihin yksittäinenkin kanava voi olla yllttävänkin vahva. Paljonko katselijoita, kuulijoita, osallistujia ja klikkaajia keräät hyvinrakennetulla verkostolla? Tervetuloa digiaikaan radiot. Pari juttua olisi tehtävä jos meinaatte pysyä mukana.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Mika Aittamäki (@Aittamaki)
2013-04-24 06:18:51

Aamen tähän. Jos lisään vettä myllyyn, niin minä en ymmärrä, miksi musiikki on pakollista parin minuutin välein. Mikä laki se on? Miksi kaupallinen radio ei voi tuottaa asiaohjelmaa, kun kaupallinen tv voi? Joku ihmeellinen ajatus siitä, että joka välissä on oltava musiikkia on ilmeisesti niin syvällä, ettei kuluttaja tajua sitä edes vaatia. Onneksi minulle on yle puhe. Yhtään kaupallista radiota en kykene kuuntelemaan. En kuitenkaan ole seniili enkä ihan ostovoimaton.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-24 13:56:11

Kiiitos mika! Hienoa että olet palannut. Sarasvuo toimiii kiinnostavalla tavalla. tekstiä alle (blogi) sitten epistola (ääni) ja lopuksi iso keskutestelu (Chät) hyvä esimerkkis siitä miten ohjelmaprosessi voisi kehittyä. ennakko-live-mainingit!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jarno Oksanen
2016-10-21 14:14:29

Mua on aina mietityttänyt kuinka kauan ihminen keskimäärin radiota kuuntelee. Ts osahan kuuntelee sitä koko työpäivän ajan monta tuntia putkeen. Ja osa kuuntelee vain autossa, kuten minä.

Jälkimmäisessä tapauksessa on tuskastuttavaa, kun puolet ajasta käytetään kertomaan mitä myöhemmin aiotaan kertoa. Mutta mikä sitten kuitenkin jää ajanpuutteen vuoksi kuulematta. Heti tämän ja tuon biisin jälkeen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Niemelä
2013-04-24 06:25:33

Äänestä jää muistijälki. Jos katsoo videoa, muistaa sen videon sisällön - jos muistaa. Ääni sen sijaan voi palauttaa mieliin yllättäviäkin asioita jopa vuosikymmeniä myöhemmin. Video vie kaiken fokuksen silmiltä ja ajattelulta. Ääni vapauttaa silmät ja ajatukset, eri aistien yhdistelmien tulos voi hämmästyttää itseäkin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-24 13:57:09

Aamu tv tuntuu epärelevantilta, laiskalta ja tympeältä versus radio + some. radio-ohjelmat vaan jostain syystä tosi kaavamaisia... sisäänpäin kääntyneitä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Matti Lintulahti (@mediablogi)
2013-04-24 06:30:08

Spotify-radio on erilainen. Tulevaisuuden radion malli?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-24 13:58:06

Olen niin crossmedia mies että pohdin enemmän tuotantoprosessia. mitä, millä kanavalla, mikä avointa ja miten rakentaa verkosto kanavan ympärille. vai ohjelmabrändin ympärille? #elcrew

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jani Muhonen
2013-04-24 08:17:31

Oikeassapa olet. Tosin moni muukin taho tätä suosii, kuten esim. viranomaiset. Pari vuotta sitten Radio Asia joutui lopettamaan toimintansa, sillä se "musiikkivalinnoillaan ja ohjelmillaan valtavirrasta poikkeavalla konseptilla" ei saanut radiolupaa. Näin meillä Suomessa. Älähdin tästä silloin (http://www.oletkotosissasi.fi/2011/03/rip-radio-asia-3132011.html) ja kyllä pännii edelleenkin.

Eihän tuo Asiakaan sinänsä mikään vuorovaikutteinen konsepti ollut, mutta olipahan iloinen piristys sen aikaa mitä teknisellä luvalla sai toimia.

Matin kommenttin vielä todettava että näin varmaankin on. Itsekin löysin Spotify Radion eikä se ole lainkaan hassumpi. Toisaalta, koko Spotify on aika lailla toimiva radion korvike, käytti sen radio-ominaisuutta tai ei.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-24 13:58:49

podcastin verkossa ei tarvi toimilupaa? mihin toimilupa tarvitaan? puhelimesta vedot...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Niko L.
2013-04-24 09:43:42

"Miksi Yle tekee laadukkainta radiotyötä Suomessa?"

Kaupallisia radioita sitovat tiukat lupaehdot. Yle saa tehdä verorahoilla mitä haluaa. On se kumma, että markkinaehtoista toimintaa pitää valvoa tiukemmin kuin verorahojen käyttöä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-24 13:59:20

Hyvä kommentti! on totta että yle rahoitus takaa mahdollisuuden pohtia laatua ja olla avain. mutta se lienee yleis-radion idea?!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mika Laiti
2013-04-24 10:22:30

Suomi on kehitysmaa. hitaat yhteydet jne. muualla tehdään alan innovaatiot. jenkkilässä ollaan ainakin 2 vuotta edellä.

http://sbs.fi/index.php/blogi/136-the-next-big-thing-poimintoja-nab-radio-show-2012-mielenkiintoisemmista-aiheista

Nettiradiotoiminta oli yhdessä vaiheessa aivan poikki Gramexin järjettömyyksien takia. Suomessa laajakaistan (mobiilin laajakaistan) rakentaminen annettiin markkinoiden tehtäväksi. Ruotsissa valtio subventoi. Nykyään siellä kotiin tilataan 1 Gbitin yhteyksiä. Spotify, Voddler jne on tästä infrainvestonnista hyötyneitä brändejä.

Jos ei meillä hoideta infraa kilpailukykyiseksi, toisinsanoen sellaiseksi, että Suomen mittakaavassa voisi kehittää juttuja ensin ja sen jälkeen viedä maailmalle. 4G on jo muualla todellisuutta, täällä vasta tulee.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

jeejee
2013-04-24 11:19:13

Toisaalta radion perusformaatti on kestänyt ihan hyvin aikaa ja kilpailua.

Itse tykkään radiosta juuri sellaisena kuin se on: Kanavalta tulee itseä miellyttävää musiikki/juttuvirtaa. Radion yksi vahvuus on että sitä voi kuluttaa ilman erityisempää vuorovaikutusta.

Kuuntelen tiettyä suosikkikanavaa aina autossa ja usein töissäkin, vaikka voisin ihan yhtä hyvin kuunnella omia levyjäkin.

Vaikka kuuntelen aina samaa kanavaa ja tunnistan juontajien äänet, niin en suoralta kädeltä muista juontajien tai ohjelmien nimiä. Ohjelmakaaviosta en ole edes kiinnostunut, kanavan webbisivuilla en ole käynyt kertaakaan enkä ole ohjelmien podcasteja lataillut.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-24 14:00:10

hyvä. minulle täydellinen radio olisi monikanavainen, -muotoinen ja vuorovaikutteinen. sitä odotellessa. vanhassakaan ei mitään pahaa, ei vaan kehity...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki
2013-04-24 18:27:36

Vuorovaikutteisuutta on tietysti monenlaista. Yleisradio ehti toimia vuoden ennenkuin järjestettiin ensimmäinen kuuntelijatutkimus jonka perusteella koko ohjelmakartta laitettiin uusiksi. Mikä muu media on ollut yhtä taipuisa? Sittemmin vuorovaikutteisuutta on harjoitettu soita studioon -formaatilla ja kuuntelijoiden musiikkitoiveilla. Musiikin saralla radiolta on ehkä siirtymässä pois taustamusiikin tuottamisen tarve, mutta niillä on edelleen vuosikymmeniä kestänyt funktio uuden musiikin esittämisen saralla. Tuohan on edelleen netin musiikkipalvelujen heikkous, sieltä löytää helpommin musiikkia jota on jo kuullut.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-24 19:24:11

Mä tykkään @sarasvuon teksti-live-keskutelu formaatista. musta ohjelmaprosessit vois kehittyä... mutta olen saanut tästä niin paljon palautetta että lupaan palata "laadun" kanssa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jutta Olli (@JuttaO)
2013-04-24 21:55:39

On ikävä kunnon keskusteluja ja kunnon TOIMITTAMISTA radiossa. Pakko sanoa että myötähäpeässä joutuu usein kiemurtelemaan töihin ajaessa mitä typerimpien letkautusten sekamelskassa enkä tiedä mikä radiokanava on siinä lahjakkain niin nivoutuvat samaan soppaan.

Ei ihan mulle ominaista kommentointia mutta kyllä nyt osuttiin niin asian ytimeen että oli ihan ilo kompata omat kommentit mukaan. Sarasvuo on kimaltava helmi etsijöiden keskellä ...mies jolla on ihan oikeasti jotain sanottavaa ja perusteltua pitkälle pureskeltuja ajatuksia. Hän ei kosiskele ketään vaan herättää oikeasti miettimään syntyjä syviä ja jopa ravistelemaan kuuntelijan omia periaatteita ja uskomuksia. Pitää kansalaisen hereillä.

Kiitos Ville jälleen kerran :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Heinonen (@jariheinonen)
2013-04-24 22:29:14

Entäs "uusi" Radio City. Eikös se ole eka vähän sinnepäin (ainakin jollain lailla interaktiivinen) oleva kaupallinen radioasema? Pääsee sentään vaikuttamaan soittolistoihin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Hurskainen
2014-10-31 08:44:06

Totta. Aika moni radiokanava on samanlainen ja menneisyyteen jämähtänyt. Positiivista on radiot.fi -palvelu, joka avattiin juuri. Sieltä Ylen ja kauppallisten radioiden kanavat saa helposti älyluuriin / tablettiin / läppäriin soimaan. Mielenkiintoisia ominaisuuksia "suosikkiohjelmat/kanavat, lyhyitä yhden kysymyksen minigallupejä eli kehitystyötä ja tietoa kerätään. Kehittymisen edellytyksen siis olemassa. Mikään ei kuitenkaan poista hyvän ohjelmasisältön ja tarinan merkitystä, sen promoamista, arkistoimista, monikanavaisuutta ja niiden oivallisia yhdistelmiä. Tiedon keräämistä ja paketoimista uusiksi mainostajille myytäviksi kokonaisuuksiksi, joilla pystytään varmemmin osoittamaan kohderyhmän tavoittaminen. Tärkeätä olisi myös miettiä radioissa ketä halutaan tavoittaa, kenelle ohjelmaa / sisältöä tehdään. Mikä on radionkanvan viesti / teema / olemassa olon edellytys?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.