Mihin Tolvasta tarvitaan?

20.04.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Mihin Tolvasta tarvitaan?

Tunnustan. Kuuntelin aamulla vanhempaa Sarasvuota. Olin sen tarpeessa. Olen pohtinut kovasti niin Jarin kuin Trainers Housenkin tulevaisuutta, kaivannut itselleni valmennusta tai tukea polulleni. Pidin Jarin esitystä syksyn Nordic Business Forumissa rimanalituksena. Siinä ympäristössä puheet evoluutiosta, armosta ja elämästä eivät pysäyttäneet. Jari radiossa toimii kuin junan vessa. Jari livenä on maaginen kokemus.

Olen pohtinut sekä Päivän Tolvasen että lihallisen Tolvasen tulevaa. Pohdin sitä jatkuvasti. Myös blogin syntymä ja väistämätön kuolema ovat osa etsintääni. Eniten kärsin siitä että koen, etten saa sanomaani esille. En vain ole löytänyt tapaa kiteyttää kaikkia päässäni riehuvia ajatuksia. Ehkä kaikkea ei tarvitsekaan julkaista tai edistää, mutta osaamistani haluaisin jakaa.

Tapasin keskiviikkona 6 ihmistä, jotka kaikki liittyivät jollain tavalla Digitalisoitumiseen. Aki Snellman, Ossi Lindroos, Susanna Paloheimo, Mikael Hästbacka, Samuli Norhomaa ja Matti Lintulahti. Jokaisen kanssa puhuimme siitä, mitä pitäisi tehdä.

Etsin entistäkin vahvempaa ja ymmärrettävämpää tapaa tulkata, sparrata, kannustaa ja rakentaa parempaa maailmaa. Parempia yrityksiä, menestyviä yrittäjiä ja kilpailukykyisempää Suomea. Tehdään työtä päivä, yritys ja projekti kerrallaan. Pohditaan samalla miten voisimme edistää kehitystä tehokkaammin. Päässäni jylläävät ajatukset arvoverkostoista, mediasta ja yhteisöistä asioiden edistämiseen. ”Ei ne onnistu. Niitä on yritetty niin usein, sanovat monet.” Mikä silti estää yrittämästä? Mistä varma tieto ettei taaskaan onnistuta?

Onneksi kesä on lähellä. Kalenterissani lukee 7 viikkoa kesälomaan. Päivä ja viikko kerrallaan. Tänä kesänä vietän enemmän aikaa maalla, rakennan savusaunan valmiiksi ja valmistaudun tulevaan. Nautin suunnittelusta, nykyisen ja tulevan. En usko että aidosti voi sanoa Tolvasen vain viisastelevan. Sen verran pitkiä ovat sekä päivät että viikot lapion varressa.

Ps. Moni on kysynyt miksi kirjoitan yrityksistä ”julkisesti” yrityksille, joiden toiminnassa näen kehittämisen varaa. En minä halua ketään leimata. On vain helpompi lähestyä heitä vaikkapa Twiterissä tai kirjoittamalla kuin anella palavereita. Helpompi vastata videolla siellä missä sattuu olemaan tai kirjoittaa asiansa muidenkin nähtäviksi. En tarvitse yrityksiltä rahaa – mutta autan kyllä mikäli sitä tarvitaan. Sellaista on minun digiaika. Avointa keskustelua, kommunikaatiota ja rikkaita mediakokemuksia. Missä, milloin, miten ja kenelle tahansa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-04-20 11:34:47

Mihin Tolvasta tarvitaan? Hyvä kysymys! Ja mietteet voivat olla moninaisia, ja viitteisiä, mutta voin vastata vain omasta perspektiivistä, ja kyllä Tolvasta tarvitaan, ja muitakin "Tolvasia" jotka väsymättä ottavat esiin yhteiskuntamme perusasioita, asioita joiden kautta pyrimme kehittämään ja onnistumaant tässä sekasotkussa mitä kutsumme elämäksi. Niin sekasotkuhan se on, vaikkakin useasti hyvin antoisa ja kiinnostava sekasotku, ja ainakin omani on aina ollut sen verran suurta seikkailua että pääasiassa hauskaa on ollut. Mutta yhteiskunnassa on aina sellaisia voimia jotka tasan tarkkaan ajavat vain omaa agendaansa, oli se sitten kuinka tuhoisa tahansa. Meidän "Tolvasten" on kaikilla konsteilla pyrittävä tuomaan julki nämä agendat, katsottuna eri näkökulmista, niin että kaikki saisimme jonkulaisen käsityksen siitä mitä todella oikein tapahtuu, ja mikä vaikuttaa mihinkin. On myöskin syytä mitata omaa agendaa ja miten oikeasti aiot viedä tai kehittää asioita eteenpäin. Yep, mielipiteitä mullakin riittää, mutta oikeastaan, ja ollakseni reilu ja rehellinen, on parempi että puhun niistä asioista joihin voin todella vaikuttaa ei vain kirjoittamalla vaan myöskin toiminnallani.

Jari Sarasvuon nimi aina tahtoo putkahtaa esiin, ja vaikka minulla ei ole mitään erityistä häntä vastaan, tms., on myönnettävä että hänen tuollaiset filosofiliset kannanottonsa ovat useimmiten kaunista kuunneltavaa, mutta miltei yhtä usein niistä puuttuu se todellinen substanssi, eli mitä nyt tehdään? Voin sanoa esimerkkinä sen että Trainer's House'in parhaimmat(Jari ei ollut mukana) pyysivät minut esittely tilaisuuteen, (alustavia toimenpiteitä oli jo tehty jonkun verran) ja sen tarkoitus oli tietysti viedä kaikki tuo jo tehty työ lopulliseen päätökseen, eli minut siis piti "klousata" ja saada nimi sopimukseen. Ok, en kiertele enkä kaartele, olen niin pinttynyt ammattilainen tässä kohtaa että amatöörit eivät kanssani pärjää, ja jos haluat tehdä kanssani yhteistyötä, on sinun osoitettava todellista osaamista ja substanssia joka selvästi näyttää että parantavaa muutosta on odotettavissa. Kas kun silloinkin, kun näin on, ei sekään ole aina takuu siitä että projekti onnistuu. Ja on vain todettava se että Jarin ykköstykki ei asiaa hallinnut. Ja kuten olen aina sanonut, useimmiten tällaiset tilanteet ovat harvoin myyjän vika, vaan se syy löytyy miltei aina hänen yläpuoleltaan.

Kun tiedetään ja yleisesti tunnustetaan että esim., myynti ja markkinointi eivät ole välttämättä suomalaisten bravuri alueita, siis aivan kansallisella tasolla, puhumattakaan mikä oma mielipiteeni on asiasta, niin mikä on sitten se este että näin yleisellä tasolla, valmennus ja koulutus on niin tasapaksua että sen vaikutus kentällä on miltei nolla. Tilannehan on niin että niin valmentajat kuin valmennettavatkin, ovat lähtökohtaisin samoilta kalkkiviivoilta, samoilla kokemuksilla, joten oikeastaan, valmennettava voisi aivan yhtä hyvin alkaa valmentamaan tai kouluttamaan sitä valmentajaa, tarinat ovat samat. Kaikki lukevat samoja kirjoja. Siis ei ole mikään ihme että mitään todellista muutosta ei tapahdu. Tämä on ennemmän kuin hälyyttävää.

Toinen mielenkiintoinen fakta on se että jos projektin vetäjänä vaadin ja aktiivisesti haen muutosta, edes yhtä ainoata asiaa, on muutos vastustus erityisen voimakasta. Siis periaatteessa, ja yleisillä forumeilla, tunnustamme että homma ei ole hanskassa, mutta sitten kun joku tulee ja vaatii että nyt on vähintään yhden asian muututtava, kävi miten kävi, niin kaikki pistää vastaan. Käsittämätöntä. Tein muuten kokeen tuossa jonkun aikaa sitten. Ilmoitin ryhmälle ihmisiä, lähinnä yrittäjiä ja muita myynnin ja markkinoinnin alalla toimiville että hei - tarjoan ilmaista valmennusta! Ok, siis rajallinen juttu, mutta sisälsi hyvän paketin oleellista koulutusta, niin arvaatka mitä? Vain yksi ottaja noin 200+ joukosta! Ymmärrän, ymmärrän, kaikennäköistä liittyy asiaan, mutta vain yksi?! Eli mikä siis tulos? Toisin sanoen tämä; mielellään jutellaan ja analysoidaan, tehdään filosofisia kannanottoja ja mielipiteitä annetaan. Mutta harvempi, tai oikeastaan kukaan, ei ole valmis myöntämään että nyt olisi syytä TEHDÄ jotain konkreettista, ja sitten,- myös tehdä se. Siis nyt. Ei huomenna tai joskus vaan nyt.

Toisin sanoen, Tolvasen tehtävä on tärkeä, saada ihmiset katsomaan asiaa yhden tärkeän kysymyksen kautta, ja se on MIKSI? Ei mitä tai kuinka vaan miksi. Esim., tehdä rahaa ei ole se syy miksi! Sehän on vain tulos, mutta ei se syy miksi tehdään mitä tehdään. Oikeastaan, yksi hyvä video mikä kannattaa katsoa on Tony Robbins'sin "why we do what we do"? Julkaisija on TED. Oma pointtini on se että jos kerran tiedät että myyntisi ei ole sitä mitä sen pitäisi olla tai voisi olla, niin MIKSI et tee jotain konkreettista niin että siihen tulee muutos!
God Bless!
Harri

p.s. teen sen listan niistä henkilöistä ja kirjallisuudesta minkä tuossa vähän aikaa sitten lupasin tässä viikonlopun aikana!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-20 20:50:26

Hyvät Ville ja Harri, Villejä ja Tolvasia tarvitaan paljon enemmän. Harrilla erittäin hyvä,pointti: valmennus ja koulutus ei pääse pureutumaan asiohin siten että puheet muutuisivat oikeaksi toiminnaksi ja tavaksi toimia. Sarasvuollakin olisi paljon enemmän kompetenssia tehdä oikeaa muutosta kuin nerokkaasti asetella sanoja hienosti peräkanaaa ja monelle jää todellinen pointti vieraaksi. Täällä todellakin tarvitaan erityisesti myynnin ja markkinoinnin koulutusta joka tekee todellisia pysyviä muutoksia yrityksissä. Itse koen monen valmennuksen olevan trendien mukaista "liian hienoa" jossa ei tahdota päästä lähelle maalaisjärkellä ajattelevia ihmisiä. Asian sisältö on sinällänsä oikea, mutta tapa miten se esitetään ei ole maanläheinen tai konkreettinen eikä jatkuvaa kehitttämisen prosessia tahdota saada aikaan. Liityntähän apostoliporukkaan mielelläni itsekin, jos vuori ei tule meidän luo, on meidän raahattava se meidän luo.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-04-20 21:42:07

Puhut vähän ja puhut asiaa Piirimyyjä, ei voi muuta sanoa kuin että Siperia on opettanut! Kiitos kommentista!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-21 05:04:49

Kiitos ja terkut molemmille!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-21 05:04:27

Kiitos Timo! Meillä on selvästi kahdensuuntainen nollapalaverin paikka. Kiitos tästä ja aktiivisesta osallistumisesta. On hyvä että muistutat, useamminkin, miltä maailma, konsultit, uudet asiat jne. näyttävät...Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kati Keronen (@KatiKeronen)
2013-04-22 14:23:02

Komppaan Piirimyyjää - koulutukset jäävät usein hyvin yleiselle tasolle ja how-to -osio jää usein kovin lyhyeks tai pahimmassa tapauksessa kokonaan huomiotta. Jälkimmäisessä tapauksessa se kuitataan kehottamalla osallistujia ottamaan yhteyttä koulutuksen jälkeen (ja maksamaan lisää).

Kärjistettynä tuntuu siltä, että koulutuksia tarjoavat tahot haluavat "pimittää" tämän how to -osion siinä pelossa, että omalta bisnekseltä menee pohja kun asiakkaat oppivat ne menetelmät, joilla asioita oikeasti tehdään. Vaikka asiakkaiden tiedon ja tekemisen tason kehittyminen itse asiassa luo uutta markkinaa ja myös tekeville tahoille siten uutta kauppaa - kaikkia osapuolia palkitsevalla tavalla.

Itse uskon Tolvaseen ja tolvaslaiseen ajatteluun: kun antaa, niin saa. Hyvä esimerkki siitä on tämä blogi, jossa sekä alkuperäinen postaus että siihen tulleet kommentit ovat todella arvokkaita tulkintoja kaikille niihin tutustuville. Yhdessä tehden kaikki oppivat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-22 15:28:50

kiitos! Hienosti kiteytit tolvasen tarkoituksen ja hyödyn meille kaikille. sharing is caring! - ja todellakin. ryhmä on paljon yhtä miestä tai naista vahvempi. aina.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-21 04:58:59

Kiitos Harri,

Hyvä ajatus muistuttaa "kaikista Tolvasista" ja heidän tarpeestaan. Onhan itse asiassa Presidentti Niinistökin ollut aina "unilukkari" eikä aina aivan niin silitelevällä tavalla.

Olen katsellut joitain Robbinsin esityksiä, mutta täytyy katsoa tuokin! Kiitos Harri, tämä lämmitti.

Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-04-20 13:52:25

Niin. Eihän sitä Roomaakaan päivässä rakennettu.
Kärsivällisyys. Sinnikkyys. Ja aika ajoin samanhenkisten seurassa vietetty aika.
Tapasin tällä viikolla viestintätimantin, naisen, joka osaa ja jolla on takanaan huikeita onnistumisia. Nykyisessä työssään hän muistuttaa itseään monta kertaa päivässä, että nyt edetään pienin askelin. Hän jos kuka tietää verkon ja digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet. Mutta nykyisessä työpaikassa tämä kaikki on aivan uutta ja pelottavaa - muille. "Ei kannettu vesi kaivossa pysy" kuvaa tätä murrosta erinomaisesti. Muutosviestinnän opit, itse kokeileminen ja kuulluksi tuleminen auttavat etenemäån.
Blogiasi tarvitaan. Ehkä nyt olisi Päivän Tolvasella nollapalaverin paikka?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-21 05:01:15

Totta. Susanna on oikeassa. Kukahan mulle pitäis kunnon nollapalaverin? Kärsivällisyys, sinnikkyys. Joo, olen kyllä sinnikäs mutten kauhean kärsivällinen? Lähinna tunnen voimattomuutta ja turhautumista. Raskaita viikkoja ja "kauhiaa" jauhamista. On varmasti opeteltava olemaan kiitollisempi ja annettava asioille aikaa....

Kiitos?! ja terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

satu Tuominen
2013-04-20 20:46:18

Ville, edelläkävijöillä on oltava malttia toistaa, toistaa ja vielä toistamistaankin toistaa. Kun on aika, asiat alkavat vain tapahtua. Vähitellen. Pienin askelin, aluksi... :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-21 05:03:13

Kiitos Satu,

"Tiedän tämän" Mutta en vain aina jaksa muistaa ;) Työ tuntuu turhauttavalta, mutta kun ajattelen niitä voimia joiden kanssa esim. sinä taistelet, vastukset tuntuvat pienemmiltä... On myös löydettävä ne tahot, jotka ovat erilaiseen ajatteluun valmiita.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

miisamink
2013-04-20 23:33:23

Ensinnäkin, and for the record, Päivän Tolvasta tarvitaan todennäköisesti enemmän kuin mitään muuta mediaa Suomessa. Todennäköisesti ainut media missä ns 'ammattiväki' saa herätyksen ja kosketuksen siihen mihin maailma on oikeasti menossa.
Secondly, mikä on lähettäjän vs vastaanottajan vastuu? Edellä/yleensä/aina.. vastaanottaja, joka ei ole valmis muutokseen tai mihinkään joka saattaisi romuttaa ja horjuttaa hänen nykyistä maailmankuvaansa saati sitten egoaan ei myöskään ymmärrä, että hänen pitäisi muuttaa tapaansa vastaanottaa uusia asioita. Pelkkä idea siitä että omassa vastaanotossa on vika eikä toisen lähetyskeskuksessa on epämukava ja epäsuosittu. Jokainen joka haluaa oppia saa valtavasti irti niin Sarasvuon kuin Villenkin mölinöistä!
Haastaisin nyt Päivän Tolvasen lukijat (ja kaikki muutkin) parempaan vastaanottavaisuuteen (goodness what a word!!).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-21 05:06:22

Kiitos Miisa! Kuten tiedät, inspiroidun valtavasti kaikesta tekemisestäsi. Jaamme myös ajatusmaailman suomalaisesta kehittämisen ilmapiiristä. Vain toinen meistä on ymmärtänyt äänestää jaloillaan ;) Mutta kiitos tsempistä, tuli oikeaan paikkaan. Jatketaan! Ja nähdään pian. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-04-21 06:56:13

Tässä kohtaa alkoi naurattaa, kum muistelin erästä savolaista kaveria joka kertoi minulle että kaikki mitä savolainen kertoo toiselle, on sen toisen vastuulla :), heh, heh, hän siis valisti minua "ulkomaan muuttajaa" nauroimme makeasti, mutta vakavasti ottaen, kuten sinäkin Miisa huomasit, omaa vastaanottoa on syytä miettiä, ja ainakin omasta puolestani olen sitä mieltä että siinä piilee parannuksen tarvettta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko Orenius (@markoorenius)
2013-04-24 16:24:51

Hear, hear! Hyvä kannanotto, Miisa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio
2013-04-22 07:40:33

Minusta vanha sanonta "kuuntele ymmärtääksesi" on ihan validi edelleen. Legendaarinen sijoitusyhtiöiden lause "historia ei ole tae tulevasta menestyksestä" on ihan arkea. Myös liidaaminen vaikeutuu koko ajan jos management ei ymmärrä että alemmalla portaalla saatetaan jotkut näistä jutuista nähdä selkeämmin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-04-22 07:58:07

Sakari, haluaisin allekirjoittaa jotain mitä sanoit, "jos management ei ymmärrä että alemmalla portaalla saatetaan jotkut näistä jutuista nähdä selkeämmin" niin väittäisin että se on nimenomaan se yritysten perusongelma.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

kimmohaapea
2013-04-22 08:45:50

Voi olla että menee vähän ohi asiasta, mutta minua kiinnostaa työni kannalta erityisesti digitaalisuuden tuomien hyötyjen esiin tuominen pk-yrityksiin, niiden toimintaan ja viestintään. Näkökulmana erityisesti vielä kasvu ja kansainvälistyminen, mitä hoetaan nykyisin joka puolella, näkyvimmin http://team.finland.fi/Public/default.aspx?. Digitaalisuuden räjähdysmäinen kasvu tarjoaa kustannustehokkaita mahdollisuuksia uusien kv. yhteyksien ja asiakkuuksien kehittämiseen nopeimmille, ja jos tähän kehitykseen saisi lisää draivia ja forssia, olisi tosi hyvä juttu :)
Tolvasen ja muiden edelläkävijöiden tehtävänä on lyödä rumpua ja tehdä kannustuslauluja ja legendoja aiheesta, tiedon ja nälän levittämiseksi pk-yrityskenttään. Mutta miten se tieto saadaan osumaan ja uppoamaan kohderyhmään, se onkin kysymys?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-24 19:25:15

Kiitos! minuakin kiinnostavat kokonaan uudet, pk jne. yritykset! Kiitos tästä Kimmo!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

@KettunenJaana
2013-04-22 16:53:30

Ville, itseäni ovat kiehtoneet historian tarjoamat opinkappaleet. Avainkysymyksenä silloin on: Miten historia toistaa itseään?

Ongelmien vyyhti - lähinnä siis ammatillinen - oman pään sisällä on joskus ajanut miettimään, että pitäisikö sen sijaan, että umpikujassa sinnikkäästi vain yrittää päästä eteenpäin, lähteä hakemaan viisautta historiasta, ei omasta, vaan ilmiöiden ja tapahtumien syistä ja seurauksista. Miksi jostakin tapauksesta kasvoi ilmiö? Miksi taas jotkut kuolivat omaan mahdottomuuteensa? Miksi joskus varmalta näyttänyt tappio kääntyikin voitoksi?

Väitän, että ihmiskunnalla on taipumusta samanlaisina toistuviin toimintakaavoihin. On vain kyettävä riisumaan tapahtumat kontekstistaan, pystyttävä näkemään ydin.

Onko siis digitalisoitumisellekin olemassa sisarilmiö menneisyydessä? Mitkä tekijät johtivat sen menestykseen? Mitkä tappioon? Mitä siitä opittiin ja voitaisiinko se välttää?

Umpikujassakin saattaa sen jälkeen nähdä oven.

Kiitos blogikirjoituksista. Näitä tarvitaan. Jakaessa tulee auttaneeksi vaikkei vastavuoroisesti mitään tarvitsisikaan takaisin. Mitä useampi toimii samanhenkisesti, sitä useammin saa itsekin apua, vaikka vain ajattelussa eteenpäin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-24 19:25:48

Kiitos Jaana! Tämä lämmitti. Tästä on hyvä ponnistaa.terkut! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.