Digiapostoli

19.04.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Digiapostoli

Miten saisimme enemmän aikaiseksi? Miten palauttaisimme Suomen maineen korkean teknologian huippumaana? Pelit yms. ovat vain 1% bruttokansantuotteesta. Miten digitalisoisimme loput 99%:a? Miten organisoitua paremmin tuottavaksi, enemmän aikaansaavaksi ja nopeammaksi verkostotaloudeksi?

Seuraan kasvuyritysten otteita maailmalla. Kymmenen miljoonaa käyttäjää digitaaliselle palvelulle vuodessa, Amerikka, Eurooppa ja muutama Aasian kaupunki avattu 18 kuukaudessa, Evernote ”kaikkien” huulille ilman euroakaan perinteiseen markkinointiin. Suomessa kaikki hyvin. Eletään kuten ennenkin.

Toimin yritystohtorina useammassakin yrityksessä. Tai Supertemp:inä kuten Marko Kulmala onnistuneesti asian ilmaisee. Pohdin vimmatusti miten saada eri yritysten ihmisiä näkemään toistensa ja osittain samoja asioita? Tuntuu, että vaikka kuinka selitän ja väitän ja ehdottelen niin parempi kuva kokonaisuudesta puuttuu. Ymmärrän, sanot että Ville kaikki ottaa aikansa. Etsin vain itselleni loogisempaa paikkaa koko yhtälössä.

Edessä on valtavat talkoot liiketoiminnan digitalisoimiseksi. Toivottavasti kaikkea ei ojenneta kilpailijoille jarruttelemalla. Pohdin olisiko paras tapa osallistua muutoksen kiihdyttämiseen antautua digiapostoliksi. Ryhtyä kiertämään yritysten hallituksia, johtoryhmiä jne. puhumassa mitä muutos tulee tarkoittamaan?

Voisin hyvinkin luopua konsultoinnista puoleksi vuodeksi ja keskittyä syventämään omaa ja muiden ajattelua murroksen vaikutuksista. Aineistoa ja todistusta maailmalta on niin paljon, että uskoisin aika väkevän paketin syntyvän.

Olisiko nyt aika viedä digimurros hallituksen tai johtoryhmän käsiteltäväksi? Tiedän, suomalaisessa kulttuurissa hallitus ei käsittele tälläisiä eikä johtoryhmä usein kerkeä tai ymmärrä. Ehkäpä joku ymmärtäisi? Ehkä joku saisi uuden kasvukipinän tai yhteisen mission yrityksen kasvattamiseen? Suurin hätä on suurissa palveluyrityksissä, kuluttajakaupassa ja teollisuudessakin. Suomen kivijaloissa.

Tämä maistuu hyvältä. Täytyy pohtia asiaa, jos vaikka syksyn viettäisikin saarnamiehenä. En ole koskaan tuntenut tarvetta toimia pelkkänä saarnamiehenä, yritystohtorin ammatti on ollut paljon antoisempaa. Pohditaan, syntyisikö saarnaamalla jotain uutta itsellekin? Toivottavasti ainakin lisää energiaa ja uutta ajattelua.  Katsotaan sanoi putkimies. Laita viestiä jos haluat digiapostolin taloosi.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-04-19 07:18:32

Kuules Apostoli, tämä message pitää viedä omistajille/hallituksille, unohda johtoryhmät tässä vaiheessa, siellä ihmisillä on niin kiireistä oman takapuolensa ja menneisyyden kanssa ettei ehdi ajatella suuria tulevaisuuden asioita. Toinen ongelma mikä yrityksillä on että kaikilla meillä on samat ongelmat, mutta ratkaisun yhteiseen hoitamiseen ei tunnu olevan yhteistyökykyä tai ymmärrystä. Jos saman ongelman kanssa painivat yritykset laittaisivat pikku euronsa samaan jonoon, olisi siinä jo paljon euroja yhteensä ja ongelma hoidettaisiin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-19 10:31:19

Kiitos! Hyvä huomio ja hyvää sparrausta. Tämä tulee tarpeeseen...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio
2013-04-19 07:37:42

Itse olen sitä mieltä että viesti pitää viedä sille hallituksen/joryn jäsenelle jolla on halua kuunnella ja on valmis kääntämään kivet talon sisällä l. Panemaan itsensä peliin. Kokonainen hallitus/jory on jo liian konervatiivinen kokonaisuus usein.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-19 10:31:46

Kiitos.... mistähän ne "muutosjohtajat" tunnistaa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-04-19 11:30:00

Ne on varmaan siellä Twitterissä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari sainio
2013-04-19 15:07:25

Ne tunnistaa kun ne tapaa.. ei muuten, aina sama ongelma.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ari Mäkinen
2013-04-19 08:34:36

On täysin yrityksestä kiinni, kenelle siellä pitäisi puhua. Onko yrityksellä toimarina: ylläpitojohtaja, saneerausjohtaja vai kasvujohtaja ratkaisee paljon. Samoin jory:kin voi olla yrityksen akilleen kantapää. Olennaisinta olisi löytää se henkilö, joka kokee henkilökohtaisesti missiokseen sen, että yritys pärjää kilpalilussa tai sitten pitää löytää omistajat, joiden omistuksen arvosta voi keskustella.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-19 10:32:25

kiiitos. on vaikea todlelakin tunnistaa... kenelle pitäisi puhua...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari sainio
2013-04-19 15:09:04

Tässäpä se, siellä joryssakin aika moni on vaan töissä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JiiKoo
2013-04-19 10:30:58

Mitä tällä digitalisoinnilla tarkoitetaan, vaikka kuljetusyrityksessä tai rakennusfirmassa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-19 10:35:05

moi... hyvä pointti. yritän kirjoittaa tän omaksi blogiksi..

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-19 10:35:39

Just aiheesta luennoin

http://www.slideshare.net/VilleTolvanen/mark042013-presentaatio

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo
2013-04-19 10:46:16

Olen projektitöissä yrittänyt tätä digiapostolin hommaa. Näiden kokemusten perusteella arviosin, että sinulle varmaan kaikkein vaikein asia digiapostolin pestissä olisi puhua perusasioista uudestaan ja uudestaan. Johtoryhmissä on fiksuja ihmisiä, mutta jos ei ymmärrä perusasioita, ei osaa suhteuttaa. Lisäksi erityisesti perusasiat kuntoonlaittamalla olisi saatavissa välitöntä hyötyä vaikkapa asiakaspalveluun. Ja kannattaa jättää kaikki QR-koodi- tyyppinen oksennus oksentamatta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-19 10:51:36

hyvä pointti! itse asiassa olen määritellyt "digivalmiuden" viidelle eri tasolla 1) atk - 5) diginatiivit ... voi olla ettei pysyis tolvanen portaikossa. Kiitos! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Rafael
2013-04-20 06:58:54

Olen lukenut muutaman Tolvasen kirjoituksen. Niitä voisi sanoa vaivaavan kaksi ongelmaa. Kansankielellä ne ovat konsulttipuhetta, jolla tarkoitetaan hiekkalaatikkokielellä siansaksaa. Eli Tolvasen puheesta ei saa mitään selvää. On okei olla jossakin toisissa sfääreissä, mutta siellä ei paljon kauppaa saada aikaiseksi, jos kukaan ei ymmärrä mitä kaveri yrittää sanoa.

Toiseksi Tolvasen porina on päiväunenomaista teoretisointia. Käytännön esimerkit puuttuvat kokonaan. Hankalahan sitä käytäntöä on tietysti osoittaa, jos sitä ei ole. Tolvanen siis muuntaa blogin muotoon omia abstrakteja visioitaan, joilla hän ilmeisesti pyrkii innostamaan lukijoitaan. Innostuahan voi tietysti sellaisestakin mistä ei ymmärrä mitään. Tällaista innostusta kuvattaisiin psykiatrin kertomuksissa näin: "X saapuu vastaanotolle ja on epätavallisen innostunut, X ei itsekään osaa sanoa mistä innostus johtuu." Yhtälailla on mahdollista, että lukijoiden innostus on sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa, arkielämän nuoleskelutasoa moninkertaisesti voimakkaampaa nuoleskelua, eli näennäinen innostus on klisee, kohteliaisuus, joka on yhtä tyhjä kuin kehumisen kohde: "Loistava kirjoitus!", "Tolvanen kirjoittaa taas asiaa!", "Mahtava postaus!". Surkuhupaisaksi tämä muuttuu silloin kun Tolvanen itse jakaa re-tweettaamalla näitä kehuja - sekä tietysti linkkejä omaan blogiinsa.

Tolvanen kertoo siis toimivansa yritystohtorina tai supertemp:inä. Ensiksi mainittu viittaa jonkinlaiseen saneeraajaan, joka on jollakin tavalla ymmärrettävissä. Toiseksi mainittu taas, no se on taas toinen juttu. Mikä ihme on supertemp? Tolvanen itse pitää sitä onnistuneena ilmaisuna, koska sen on keksinyt hänen kaverinsa. Siansaksaa puhuvan ihmisen on usein vaikea ilmaista itseään ymmärrettävästi. Yksi tapa kommunikointiin voisi olla ryhtyä maalaamaan surrealistisia teoksia, niitä kun ei ole tarkoitettukaan ymmärrettäväksi. Miten olisi Tolvanen, pensseli käteen? Pistä kanvakset hiekkalaatikolle ja ota sinne mukaan myös Sarasvuo ja Enbuske.

Kyllä näitä kirjoituksia vaivaa kolmaskin ongelma. Ne ovat pitkästyttäviä, koska niissä ei ole mitään uutta. Otsikko vaihtelee, sisältö on sitä samaa teoretisointia jokaisessa postauksessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-20 07:50:08

Kiitos arvokkaasta palautteesta. Kuten aina, nämä tulevat nimerkillä eivätkä kasvoilla.

Mutta arvokkaita huomioita! kiitetään ensin.

1. Kiitos että olet lukenut. Kun luet enemmän, löydät myös esimerkkejä vaikka kuinka paljon.

2. Supertempeistä voit lukea mm. Harvard Business Review:sta. Oletko kuullut julkaisusta? http://hbr.org/2012/05/the-rise-of-the-supertemp/

3. Mukavaa että huomaat aktiivisen jakamiseni. Miksi kirjoittaisin enkä yrittäisi saada sille yleisöjä?

4. Yhdistät yritystohtoroinnin saneeraukseen. Vältän sellaisia tapauksia. Vietän aikaani kasvusta innostuneiden yritysten ja yrittäjien kanssa.

5. Kiitos kun jaksoit näin kattavan palautteen antaa vaikka jutut ovat pitkästyttäviä. Ihmeellistä masokismia mutta kiitos siitäkin.

tervehtien! #V

ps. Seuraava ilman nimeä lentää roskiin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-04-20 07:50:45

Raamatullisten kommentoijien esiinmarssi jatkuu. Rafel, vaikka sinä et ymmärrä suurempaa kuvaa, se ei tarkoita, että muut ei sitä ymmärtäisi. Great minds discuss ideas; Average minds discuss events; Small minds discuss people. Eleanor Roosevelt. Tolvanen puhuu paljon ideoista. Rafael, näkemäni perusteella sinä puhut vain ihmisistä. Se, että olet lukenut muutaman jutun neljästä sadasta postauksesta, tuskin tekee sinusta asiantuntijaa Tolvasen sisällöstä. Itse olet Tolvasta päättänyt Twitterissä seurata. Siellä löytyy se unfollow-nappi, jos tyyli nyppii noin paljon.

Ai niin, jos olisit ollut sen verta mies tai nainen, että olisit rohjennut omalla nimellä kommentoida, olisi kommentilla ollut jotain painoarvoa kritiikkinä. Nyt se on vain puskasta huudeltua paskaa.

Kerro terkkuja Jeesus tulee, oletko valmis? nimimerkille, jos joskus näet.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-20 08:04:30

Ja vielä ... Uusin tauluni työhoonestani verkossa. http://pinterest.com/pin/242420392412232168/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Laikari (@JukkaLaikari)
2013-04-20 08:17:50

Ville, eikö tuossa Rafaelin kommentissa ollu itse asiassa aika monta asiaa, joista viestin perillemeno saattaa kiikastaa?

Kuten olet itsekin todennut, elämme murroksessa. Siitä johtuen päättäjienkin joukosta löytyy tällä hetkellä sellaisia, jotka asettelevat paperia fax-laitteeseen ja toisessa ääripäässä sellaisia joiden yritys rakentuu kokonaan biteille.

Olisiko niin, että vaikka kirjoituksesi on hyviä ja konkreettisia, tuolle ensimmäiselle old school -ryhmälle ne ovat utuista teoretisointia, siinä välissä olevalla joukolle kiinnostavaa ja arvokasta horisontin laajentamista ja tuolle toisessa ääripäässä oleville ehkä vanhankin kertausta?

Mutta kaiken kaikkiaan hyviä kirjoituksia, niitä on ilo lukea!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-20 08:51:10

Kiitos Tästä! Tunnistan ongelman viestinässä ;) joku juuri sanoi että rinnastaa digitalisation "innovaatioihin" eli samanhenkiseen puuhasteluun...

Tämä inspiroi! kirjoitin siis vähän Tolvasesta, tekemisestä ja tulevaisuudesta.

https://www.villetolvanen.com/2013/04/20/mihin-tolvasta-tarvitaan/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Peter Gréen (@pvgreen)
2013-04-23 09:42:50

Moro Ville + muut (Rafael kanssa:)

Olen digisuunnittelija, joka on ajautunut "konsultiksi", Evangelistaksi. Tämän hetkisen, kohta 1,5 vuoden jälkeen päättyvän pääprojektini käyntikortissa lukee "Digital Evangelist". Kierrän yrityksiä, asiakkaani sidosryhmiä asiakkaita läpi. En paukuta lekalla /yleensä) ketään päähän, vaan näytän esimerkillä mitä ja miten. Evangelisointi, saarnaaminen, on oikeastaan aika arkipäiväistä hommaa, itse työ on puheen alapuolella, oikeastaan "sisäpuolella". Apostoli VIlle tekee juuri sitä kirjoituksillaan ja toimillaan, ja hyvinkin avoimesti kyselee apuja esim. miten tunnistetaan Aidosti Innokkaat muutosjohtajat, ja samalla miten vältellään Rafaelin tyylisesti ajattelevia (heilä on siihen täysi oikeus, ja heidän kohdallaan muutos tapahtuu hitaammin, "pakotettuna", tai YT putken/eläkeiän kautta "autettuna" jo aikaisemmin.)

Yrittäjänä, sparraajana, Evangelistana ei voi muuta sanoa kuin että Lintulahden kuvaamat supersolut rokkaavat. Rokataan siis!

/Peter (http://linkedin.com/in/petergreen)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.