Totuus Jari Sarasvuosta

12.03.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Totuus Jari Sarasvuosta

Mikko Anttilan puheenvuoro

Toimitus: Taas uutta Tolvasessa. Luova Mikko Anttila halusi herätellä lukijoita erilaisella lähestymisellä. Kaikki julkaisumuodot sopivat verkkoon sanoo Tolvanen. Käytä ääntä, kuvaa, tekstiä ja luo kokemuksia! Mikko aloittaa novellimaisella ja  ”Longplay-henkisellä” avauksella. Kommentoikaa puolesta ja vastaan. Voiko verkossa rakentaa mitä tahansa? Missä rajat tulevat vastaan kun nettinatiivit tulevat ja tekevät kaikkea yhdessä?

Pian kaksikymmentäyhdeksän vuotta sitten näin ensi kertaa tämän maailman. Maailmani joka oli kirkas, mutta vain puoliksi valoisa. Nimittäin kävi selväksi, että päivän jälkeen tulisi aina ilta ja yö. Yhtä varmasti kuin fyysinen siteeni Äitiini katkaistiin, tulisi pimeys lopulta ottamaan vallan. Näin tulisi tapahtumaan elämäni iltahämäriin saakka.

Kaksikymmentäyhdeksän vuotta myöhemmin istun avaran kotimme olohuoneen erkkerissä ja kirjoitan. On vielä aamuyö, kello näyttää 5:04. Nyt 5:05. Ajatustani katkoo kiehuva vesi, josta valmistan teetä. Loraus maitoa. Nyt on paras hetki kirjoittaa, sillä viereisissä huoneissa nukutaan vielä. Vilkaisen ikkunasta, josta kajastaa katulamppujen valo.

Talomme on rakennettu 1943. Se rakennettiin sotien aikaan naisten voimin, koska miehet olivat rintamalla. Paksut, betonilla ja teräksellä vuoratut seinät luovat turvallisen olon ja tunteen. Hörpin teetä ja unohdun hetkeksi ajatuksiini. Tiedän, että  näiden seinien sisällä elämäni arvokkaimmat ihmiset ovat turvassa. Kaukana alhaalla ohitsemme ajaa kuljetusliikkeen auto. Hörppään teetä ja jatkan kirjoittamista.

Olen edellisenä iltana päättänyt kirjoittaa totuudesta. Jos totta puhutaan, haluaisin uskoa että totuudessa on jotakin, mitä tässä ajassa elämisen hengettömyydessä ja työelämän rankkuudessa juuri nyt tarvitaan. Ja erityisesti yrityksissä. Yritysten hienoilla arvoilla ei ole mitään merkitystä, jos niissä työskentelevät ihmiset ovat tyhjiä kuoria. Onttoja, itselleen epärehellisiä ihmisiä. Ihmisiä, jotka eivät näe totuutta tai kuule maailman ääniä.

Totuus on mielestäni sitä, että opetellaan olemaan rehellisiä itseään ja muita kohtaan. Opetellaan. Olemaan. Rehellisiä. Mitä tämä tarkoittaa?

Itse heräsin omaan totuuteeni rakkaan vaimoni Minnan ravistelemana. Olin tuolloin lähellä polttaa itseni ja yhteisen kynttilämme loppuun suorittamalla ja toistamalla samoja omia virheitäni vuodesta toiseen. Ylipitkät työpäivät ja sitä seurannut krooninen väsymys olivat pitkään ainoa totuuteni. Rämmin kuluttavassa kiireiden ja pakkojen täyttämässä suossa, kunnes suostuin katsomaan elämää ympärilläni.

Olin pitkään lähes täysin kyvytön näkemään asioita sellaisina, kuin ne olivat. Olin esimerkiksi haluton ymmärtämään, että kaksikymmentä vuotta tuntemani ihminen, perheystävä ja silloinen työkaverini saattoi toimia minua kohtaan petollisen härskisti. Vain omaa etuaan tavoitellen. Rahan tähden. Halusin olla täydellisen sokea ympärilläni tapahtuville asioille. Totuuden kuuleminen ei ole helppoa ja sen näkeminen vasta sattuukin.

Perheemme onneksi, vaikka korvani eivät totuutta totelleet, silmäni alkoivat nähdä. Aloin hitaasti opetella kuuntelemaan ja näkemään ympärilleni. Mietin mitä elämässäni tai työssäni yrittäjänä tein väärin, koska onnistuminen oli niin vaikeaa? Mitä tein oikein? Kuka eli sitä loistavaa elämää puolestani, jossakin muualla? Katsoin itseäni peilistä, kunnes alkoi hävettämään.

Pakko myöntää, että elämäni kovin koulu on ollut opetella olemaan rehellinen itselleni. Toiseksi vaikein asia on ollut opetella keskustelemaan näistä asioista rakkaimpani kanssa. Ennen uskoin täyttäneeni ”tehtäväni” perheemme päänä kun tulin töistä kotiin. Väsähdin kengät jalassa sohvalle, kaukosäädin vain tippui kädestä.  Saatoin tehdä päivittäin mahdottoman monimutkaisia tai vaativia asioita muiden ihmisten hyväksi, mutta kotona murjotin riittämätöntä elämääni. Annoin rakkaimmilleni vain kuoren itsestäni. Sen sijaan suurin osa auttamistani ihmisistä loisti kiitollisuuttaan palveltuani heitä hyvin. Töissä olin nöyrin palvelija.

Omaan totuudessa-pysymis-prosessiini on kuulunut keskustelua vaimoni ja itseni kanssa siitä, mikä on tärkeää minulle. Tai hänelle. Meille ja perheelle. Mitä minä haluan, mitä me haluamme? Joku on joskus sanonut, että toista ihmistä voi todella rakastaa vasta kun rakastaa itseään.

Siten ajatus kaunistelemattomasta totuudesta johtaa hyvyyden ja rakkauden alkulähteille. Tai ainakin lähelle. Tuskin täydellistä hyvyyttä onkaan? On vain se pieni hetki, kun näkee ihmisen syntymän, kasvavan ja varttuvan, joka on täydellisen hyvää. Todellisen totta ilman pahaa.

Voisi kai sanoa, että olen seurannut totuutta koko elämäni ajan. Ei hurskaalla, vaan intuitiivisella tavalla. Hakeuduin, pääsin ja valmistuin mm. aikanaan poliisikoulusta. Ehkä silloin etsin totuutta isäni alkoholismiin ja käytökseen. Etsin totuutta lyödä vääryys maahan ja asettaa se vastuuseen teoistaan. Lähellä totuutta on myös aina pahaa, sillä ilman vääryyttä ei olisi totuuttakaan.

Nyt tälle etsimiselleni on löytymässä tarkoitus. Oman elämäni missio on elää ja voimistua totuuden kautta. Ihmisenä, miehenä, isänä ja puolisona. Kun ihminen löytää oman totuutensa, hän löytää elämäänsä rakkauden ja onnen. Oma totuuteni on olla rehellinen itselleni. Ole rehellinen itsellesi!

Elämäni taitekohdassa avasin sattumalta (?) radion, jossa Jari Sarasvuo niminen mies kertoi rakkaudesta ja elämästä. Jari kertoi ohjelmassa, miten rakkaudessa toinen on ensimmäinen. Rakkaus on hänen mukaansa työtä ja uhrautumista toisen eteen. Olen täysin samaa mieltä. Henkisesti ja fyysisesti en ole koskaan ollut niin uupunut, kuin luopuessani tarpeestani tyydyttää muiden ihmisten tarpeita omieni edellä.

Miksi sitten minä, kapitalismin, ateismin ja sosiaalisen median paimen kirjoitan totuudesta? Enkö voi pitää omaa totuuttani itselläni ja vain olla hiljaa? Olen saanut digitalisaation ja sähköisen vallankumouksen evankelista Ville Tolvaselta poikkeuksellisen tilaisuuden kirjoittaa hänen suosittuun blogiinsa. Tämän tilaisuuden hyödyntämättä jättäminen olisi ollut typerää. Nykyinen työni on auttaa muita yrittäjiä ja yrityksiä menestymään. Kutsun itseäni yritysmuotoilijaksi. Voisiko opettajalla olla parempaa referenssiä, kuin kantapään kautta opittu, kokemusperäinen tieto?

Jarin puhe radiossa sai minut hätkähtämään. Hänessä oli jotakin sellaista perinpohjaista, mitä kansankielessä pyydetään piilottamaan jos sen löytää. Viisautta ja intohimoa omaan elämään. Älyä kuin partaveitsessä ja terävä kieli. Niin terävä, että jopa väkivalta on niiden sanojen edessä voimaton. En ihmettele, että niin moni ihminen seuraa häntä. Pyyteetön kaveri, joka saisi halutessaan joukkonsa vannomaan nimeensä. Mutta hän ei tee niin. Se taas vaatii itsekuria.

Ymmärsin, mistä tämän miehen työssä ja elämässä on ollut kysymys. Hän on yhtäläinen totuuden etsijä kuin minäkin.  Omalla polullaan. Matkansa varrella hän on löytänyt oman käsityksensä siitä, mikä on arvokasta. Ymmärryksen, että oman elämän totuus löytyy vain olemalla rehellinen itselleen, vastoilleen ja haluilleen. Työ TV:ssä, radiossa ja medioissa. Totuutta etsimässä.

Jarin työn viisaus kiteytyy itselleni näin: Itselleen rehellinen mies pysyy aina totuudessa. Kun pysyy aina totuudessa, voi katsoa itseään illalla peilistä ja olla tyytyväinen näkemäänsä. Ja tämähän ihmisiä ärsyttää. Eikö niin?

Kannustan siis sinua, hyvä lukija, etsimään yhdessä totuus Jari Sarasvuosta. Perin pohjin. Nostetaan totuus esiin ja otetaan siitä yhdessä opiksemme. Etsitään kirjoitukset käsiimme ja kuunnellaan radiota. Jaetaan ja välitetään.

Tehdään totuuden tutkiskelusta elämän lankamme, niin löydämme tien.

Eikö olis mageeta olla kerrankin oma itsensä? J. Sarasvuo

Linkki Jari loistavaa puheohjelmaan löytyy tästä.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2013-03-12 08:28:06

Hyvin kirjoitettua rehellistä tekstiä, jota monen olisi syytä ajtella hieman tarkemminkin omalta kohdaltaan: onko omat arvot ja teot kohdallaan vai elätkö muiden elämää. Tsemppiä Jarillekin, joka on oman polkunsa jo tallannutkin, mutta kyntämätöntä peltoa riittää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-12 08:47:24

piirimyyjä, kiitos kommentista! Itsensä kohtaaminen on prosessi, jota suosittelen kaikille positiivisesti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lauri Toivonen
2013-03-12 08:51:13

Arvostan. T. On ihan ...tin vaikeeta tuntea itseään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-12 08:56:17

Kiitos Lauri. Ja lähes yhtä vaikeaa alkaa keskustelemaan aidosti muiden kanssa. On paljon helpompaa olla keskustelevinaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Camilla Tuominen
2013-03-12 09:22:44

Peukku täältä, hieno, rehellinen kirjoitus! Ihana huomata kuinka meitä on monta! Itsekkin puhun samoista asioista, teen töitä niiden eteen omassa startup:ssani ja kuten Jari viimeisimmässä puheessa sanoi, usein hävettää. Hävettää olla rehellinen, auki, haavoittuva ja saada toisilta "katseita". Siksi on mahtavaa lukea tälläisiä juttuja: meitä on monia ja muutos tulee pikkuhiljaa. Kiitos.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-12 09:45:55

Camilla, ollaan hengessä mukana. Uusi yhteisöllisyys ja asioiden merkitys on palaamassa yhteiskuntaan. Pulssi tuntuu jo. Hyvä Somen kansa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Simo Kohonen
2013-03-12 09:30:30

Kiitos. Osui ja upposi - juuri oikeaan saumaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-12 09:52:45

Simo: Kuten Veeti Kallio kirjoitti: "Jokainen omaa potentiaalin hyvän tekemiseen. Haluan uuteen hyvään aikaan;yhteisöllisyys on tulossa!". Avoimuus tulee voittamaan kaikilla sektoreilla 5-0.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-03-12 10:25:13

Aattelin, että onko Päivän Tolvasen toimitus mennyt rikki, mutta sieltä olikin tulossa niin isoa juttua, että tuli vähän myöhemmin.

Ohhoh, mitä tähän nyt sanoisi? Hiljaiseksi veti. Syvälle kosketti. Rehellisyys on siitä hassu asia, että sen edessä on täysin alaston. Rehellisyys on mitä se on. Voiko ihmiseltä enempää vaatia kuin sen, että on itselleen rehellinen?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-12 10:58:40

Janne, on hienoa kuulla, jos olen päässyt kirjoituksessa hitusen nahan alle. Halusin kokeilla longplayta juuri siksi, että novellimuodossa päästäisiin pintaa syvemmälle.

Janne, olet valonkantaja. Tykkään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna Karhu
2013-03-12 16:16:54

Hyvä Mikko, ihan mahtavaa avoimuutta. Komppaan myös kommenttiasi "Uusi yhteisöllisyys ja asioiden merkitys on palaamassa yhteiskuntaan. Pulssi tuntuu jo." Tähän minä haluan uskoa. Ja siihen rehellisyyteen. Ensiksi on oltava rehellinen itselleen, sitten kaikille muille. Ja on kyllä sellainen taito tuo itselleen rehellisyys, että sitä on harjoitettava kuin lihaksia - joka viikko on treenattava ettei repsahda.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-13 08:06:48

Minna K, kiitos. Ja kyllä, olen samaa mieltä että rehellisyys on jatkuva prosessi jota pitää harjoittaa. Ensin itsensä, sitten muiden kanssa. Töissä. Harmi vain, että työpaikoilla omasta "työroolista" voi tulla niin vahva, että oman minäkuvan rehellisyydelle ei jää tilaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Simo Kohonen
2013-03-12 21:41:09

Tässä yhden totuuden etsijän tilitystä: entinen Lehman Brothersin CFO Erin Callan kysyy "Is there life after work?".
http://www.nytimes.com/2013/03/10/opinion/sunday/is-there-life-after-work.html?ref=opinion&_r=2&

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-13 08:13:04

"At the end of the day, that is the best guidance I can give. Whatever valuable advice I have about managing a career, I am only now learning how to manage a life."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko Suomi
2013-03-12 21:46:10

Olipas virkistävän raikas ja syvälle kurkkiva teksti, kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-13 08:14:32

Kiitos Marko. Epäilin aluksi, onnistunko pääsemään tekstissä riittävän syvälle saadakseni esille aitoa pohdintaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Minna
2013-03-13 06:28:58

Kiitos. Loistava kirjoitus. Oma prosessini on vielä kesken ja opettelen rehellisyyttä itseäni ja muita kohtaan joka päivä. Välillä onnistuen ja välillä epäonnistuen. Lohduttavaa kuulla etten ole ainoa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-13 08:17:06

Uskon että meillä jokaisella prosessi on käynnissä kaiken aikaa. Usko omaan itseensä on koetuksella joka päivä. Kysymys siitä, olemmeko valmiit horjuttamaan totuutta vaikuttaaksemme kuvaan itsestämme (erinäköiseksi kuin se oikeasti on), tulee eteen päivittäin. Se vaatii voimaa ja rohkeutta, itse olen ollut heikko.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sami Keijonen
2013-03-13 11:32:41

Olipas kiva lukea hienoa suomenkielistä lyriikkaa. Kiitos.

Ainut asia mikä tässä jäi selkeästi selkeästi pimentoon on se, että totuus löytyy piin likiarvon biljoonannesta desimaalista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Anttila
2013-03-13 12:09:44

Sami, kiitos. Pohdin, jos en vastaa kommenttiisi osoitan ettei minulla ole hajuakaan mitä tapahtuu kun ollaan piin likiarvon biljoonannessa desimaalissa. Mutta jos kommentoin, todistan sen. ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jaana Savolainen
2013-04-15 10:19:39

Wau ja hyvä Mikko! Hieno kirjoitus, pieneen pakettiin mahtui paljon ja sanavalintasi olivat upeita, jossa pääsi surastaan "tunnelmaan"! Nuoresta iästäsi huolimatta :) olet ehtinyt pohtia ja päässyt totuuden etsinnässäsi mukavalle alulle, joka on vain ja ainoastaan iloinen asia! Ihmisissä oleva tietämättömyys ja pelko rehellisyyttä, totuutta ja uutta kohtaan estää useita sen rohkeasta etsimisestä. Ahneus kuuluu ihmisluontoon ja siitä seuraava kilpailu ovat pahimmat viholliset rehellisyydelle ja totuudelle, josta hyvien asioiden kumpuaminen voi alkaa ensin ihmiselle itselleen ja sitten läheisille ja ympäristölle. Tämän tiedostaminen on alku hyvälle omalle totuudelle ja rehellisyydelle. Matkalla ollaan ja iloisesti!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.