Suomalaisten tuotantolähtöisyys tuhoisaa verkossa

31.01.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Suomalaisten tuotantolähtöisyys tuhoisaa verkossa

Verkon valtiaat tulevat pääosin Amerikasta. Tai verkossa menestyvät yhtiöt aika nopeasti sinne päätyvät. Verkon arjessa juhlivat Itunes, Spotify, Amazon, Apstore, Skype, Facebook, Google jne. Kaikki verkon ehdoilla toimivia, ekosysteemejä rakentavia ja hyödyntäviä palveluita, jotka mullistavat toimialoja ja muuttavat arkeamme. Edellä mainitut hyödyntävät relevantilla ja kiinnostavalla tavalla verkon monipuolisia mahdollisuuksia. Samalla mediatoimiala, kauppa, palvelut ja sisällöt verkossa kansainvälistyvät. Suomalaisen palveluyrityksen todellinen kilpailu on jo globaalia. Turha katsoa kilpailijaa, naapuriin tai miettiä mitä pitäisi tehdä verkossa. Pohdi mitkä trendit muuttavat toimintaympäristöäsi? Esimerkkinä pelillistäminen. Jos puolustusvoimat, koulutus ja yritysvalmennus pelillistyvät, mikä on Veikkauksen vastaisku pitämään pelaaminen kiinnostavana?

Mitä tekevät suomalaiset? Tekisi mieli sanoa ATK-projekteja. Kotisivuja, joissa käyttöliittymässä vielä näkyy maineikkaan Windows 3.11 käytettävyys, yksinkertaisia verkkokauppasovelluksia ja mainoksia verkkoon. Johdon mielestä kellarissa tapahtuu jotain kun projekteja on käynnissä. Morjens!

Verkon, verkoistoitumisen ja digitalisoitumisen tärkein idea on pohtia liiketoiminnan logiikka uudella tavalla. 1) Uudet liiketoiminnot, 2) uudet ansaintamallit, 3)uudet palvelut tai 4) uusi tapa toimia. Voit valita näistä mitä kaikkea yrität. Joka tapauksessa kaikki tekeminen niin tuotekehityksessä, asiakaspalvelussa, huollossa kuin markkinoinnissakin valuu verkkoon. Voit valita oletko parhaiden, ensimmäisten vai viimeisten joukossa.

Välillä tuntuu, että suomalaiset yritykset ovat päättäneet hävitä digitaalisen murroksen tuoman uuden kilpailuasetelman. Ajattelemme vieläkin ettei tänne kukaan tule. Verkossa ei ole maantieteellisiä rajoja.  Suomalaisten verkkotoimintojen taustalla oleva liiketoiminta-analyysi on tosi huono. Ideat ovat surkeita. Stockmann (Suomen huonoin verkkokauppa?) Kesko (alkeellisia kotisivuja eri ketjuille ilman minkäänlaista synergiaa ja Plussan tuomaa asiakassuhdetta hyödyntämättä), mediatalojen jarruttelu tai itsensä hengiltä säästäminen. Ennuste on aika huono. Puhumattakaan teollisuudesta, joka faksailee messuilla ja teettää painokelvottomia esitteitä Suomen vähäisten mainostoimistojen työllistämiseksi. Helpommalla päästään, kun todetaan että Ville on väärässä. Helppo se on sieltä Kämpistä huudella. Niin onkin, oikein sydämestä ottaa.

Mikä sitten on pielessä? Olen yrittänyt tarjota ajatuksia huutoni tueksi. Vika on tuotantolähtöisyydessä. Yritykset mallintavat analogista maailmaa digitaaliseen toimintaympäristöön, joka toimii aivan eri logiikalla. Nettinatiivit yhtiöt kuten Amazon, Skype tai Netflix nauravat kivijalkojen sementtikengille. Aidot verkkokaupat lähtevät asiakassuhteiden rakentamisesta, eikä kivijalkojen siirtämisestä ja kuvaamisesta verkossa. Harmillista.

Suomalaiseen johtajan päähän ei tunnu mahtuvan toiminta verkossa verkon ehdoilla. Alma medialla on jokaisella lehdellä oma juttunsa verkossa, ei Alman Sanomia tai yhteisiä palveluita vaikkapa kaupunkilaille naisille. Kesko kilpailee Anttilalla, Mustalla Pörssillä, Koneboxilla ja muilla hökötyksillä Ebayta, Amazonia ja Kioskedia vastaan joiden logiikka on aivan erilainen. Tuntuu että S-ryhmä suojelee kivijalkojaan verkkoliiketoiminnan kustannuksella.

Harmittaa kuten kuvasta näkyy. Liiketoiminta verkossa on liian alhaalla yritysjohtajien prioriteeteissä. Siihen ei ole riittävästi aikaa paneutua. Muutosta ei havaita ennenkuin se näkyy oman Audin tuulilasissa. Ulkopuoliset ovat väärässä. Tuntuu että kuten aina kriiseissä, tarvitaan vapaaehtoisia. Jonkun pitäisi nostaa käsi pystyyn ja ottaa vastuuta liiketoiminnan digitalisoitumisesta. Se ei ole mikään osa-aikajuttu, vaan organisaatiot tarvitsevat uudenlaisen toimijan. Chief Digitalization Officer olisi ehkä oikea kuvaus asialle. Tarvitaan ihmistä joka katsoo eteen, sivulle ja merta edemmäs. Tarvitaan toiminto, joka navigoi ja haistelee muutoksen tuulia. Tarvitaan pitkäjänteisiä ihmisiä, jotka tulkkaavat ja mallintavat muutoksia yritykselle. On korkea aika laittaa headhunterit liikkeelle.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jussi Hanki (@JussiHanki)
2013-01-31 10:22:24

Osui ja upposi! Suomalainen yritys X linjaa, että vuonna 2013 ”me menemme nettiin”. Sitten kyhätään hirveällä tohinalla ja kiireellä kasaan ”jotakin”, jolla päästään alkuun ja saadaan yritysjohto tyytyväiseksi. Tämä ”jotakin” on valikoitunut verkkohankkeeksi todennäköisesti sen takia, että se on teknisesti helpoiten toteutettavissa ja se ei muuta liikaa esim. markkinoinnin ja taloushallinnan rutiineja. Asiaa tarkastellaan siis ongelmalähtöisesti ja valitaan se ns. ”pienimmän riesan tie”. Kun verkkohanke jää torsoksi, voidaan analysointivaihe ohittaa sanomalla esim.: ”Verkko ei toimi meidän bisneksessä, kokeiltu on”.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Viikari (@pviikari)
2013-01-31 12:25:04

Niin kuin Jussikin kommentoi, niin yksi syy tosiaan "verkkoon menon" epäonnistumisessa on se, että ei olla valmiita muuttamaan toimintatapoja. Se on niin helppoa, kun voi sanoa vaan sille mainostoimistolle, että laita "sama" mainos lehteen. Mutta kun pitäisi itse alkaa jotakin sisältöä "tuottamaan", niin sitten menee jo liian vaikeaksi. Ja jos vielä ne ns. tavalliset rivityöläiset pitäisi saada osaksi markkinointia.

Toinen iso syy on kylläkin osaamisen ja ymmärryksen puute. Yleensä ottaen kaikki mitä ei ymmärretä on pelottavaa. Mutta miten noille yritysjohtajille ja pitkän linjan markkinointipäälliköille saisi vietyä tätä tietämystä? Ainakaan tällaisen "IT" kaverin puheita maailman muuttumisesta ei tunnuta otettavan todesta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Satu
2013-01-31 20:11:37

Ville, tuohon pelillistämiseen liittyen löytyy todella mielenkiintoista tutkimusta Tampereen Yliopistolta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-31 20:52:44

Kiitos! Uusi s-kanava on tosi hieno. Harkitsen rooman kotisivusta samnalaista "lehteä"....v

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Satu Tuominen
2013-01-31 21:35:06

Vau! Kiitos. Yritimme tehdä jotain aivan uutta: lähtökohtana oli hyvät, asiakkaalle relevantit sisällöt ja karttapalvelusta hyödyntäminen. Lähtökohtaisesti päätimme, että paras palvelukokemus pitää tulla Padista ja mobiilista. Ei PC:stä.
Tulihan vähän yritysjargoniakin mukaan... :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-31 21:50:35

Se on tosi tosi hieno!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tiina Vainio
2013-02-01 12:08:43

Wau onpa tosiaan hieno S-kanava, en ollutkaan vielä bongannut uudistustanne! Täytyy tutustua tarkemmin viikonloppuna ajan kanssa. Noniin ja taas oli Tolvasen blogista erinomaista hyötyä :). MOT.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petra Sievinen (@petrasi)
2013-02-01 01:49:47

Stockmannin verkkokaupan kanta-asiakkaana kiinnostaa tietää, mikä tekee siitä Suomen huonoimman?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-01 04:39:14

https://www.villetolvanen.com/2011/09/27/onko-stockmann-suomen-huonoin-verkkokauppa/

https://www.villetolvanen.com/2012/03/20/stockmannin-digiajan-markkinointistrategia/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petra Sievinen (@petrasi)
2013-02-01 13:54:47

Eli vertaat Stockmannin verkkokauppaa pelkästään verkossa toimiviin kauppoihin? Ja koska Stockmannin strategia on erilainen, niin se on Suomen huonoin? Luepa tämä: http://blog.soprano.fi/tag/monikanavaisuus/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-01 14:20:35

Heips! Kirjoitus on kyllä mielestäni täyttä huttua... Oikein potaskaa. Mutta hyvä että on erilaisia mielipiteitä! Ja keskustelua. Kiitos linkistä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-01 14:21:07

Mun mielestä stockan strategia on hölmö eikämse näytä toimivan :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tero Lahtinen
2013-08-12 09:30:09

Strategiasta en tiedä, mutta sen tiedän, että Emilia Vilén ei koskaan ostaisi Stockmannin verkkokaupasta: http://www.gelo.fi/emilia-vilen-heittomerkilla/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Rindell
2013-02-01 10:11:25

Hyvä Ville! Hienoa, että joku sanoo näitä asioita ääneen. Erittäin tärkeää Suomen kilpailukyvyn ja koko tulevaisuuden kannalta. Toistan, erittäin tärkeää.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-01 10:26:04

Kiitos! kuten monesti toistettu: "Sharing is caring"

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Eero Aalto
2013-02-27 11:15:28

Tämä on todella oikeaa asiaa. " Meillä on toimiva verkkosivusto" - ei vielä tarkoita sitä, että oltaisiin oikeasti rakennettu sähköinen liiketoimintamalli ja verkkopalvelu, jonka asiakkaat ja kumppanit ottavat omakseen. Suurin osa yrityksistä on tässä asiassa vasta lähtökuopissa. Samoin oikealla tavalla profiloitujen asiakkaiden haku eri mediayhteyksistä omaan palveluun on hakusessa. Tarttis tehdä jotakin ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.