Millainen on hyvä blogi?

30.01.2013 | strategian kommunikointi | Ville Tolvanen

Millainen on hyvä blogi?

Olen keskustellut asiakkaiden, tuttujen ja kavereiden kanssa viime aikoina paljon blogaamisesta. Yleinen innostus aiheeseen tuntuu vain kiihtyvän. Amerikka on sisältömarkkinoinnista Coca-Colaa myöten sekaisin. Tyyntä myrskyn edellä. Koko viestinnän, vaikuttamisen, myynnin ja markkinoinnin maailma on myllerryksessä. ”Connected -yrityskulttuuri” ottaa ensimmäisiä askeleitaan. Elämme digitalisoitumisen rautakautta. Millainen on hyvä blogi? Alkuperäinen käännös lienee ”nettipäiväkirja.” Miksi päiväkirjoja luetaan? Ne ovat välähdyksiä henkilökohtaisesta maailmasta, yhden ihmisen ajatuksista. Päiväkirjoja on kiva luurailla ja seurata toisen ihmisen ajatuksen kulkua.

Yritysblogit ovat saatanasta. Vähän rujosti sanottu, mutta kuka aidosti haluaa seurata Microsoftin, Nordean tai jonkun muun kasvottoman rahalinnakkeen keinotekoisia ajatuksia? Voiko yrityksellä muka olla päiväkirja? Kasvoton yritysviestintä alkaa olla tiensä päässä. Connected -kulttuurissa viestillä on lähettäjänsä, vastaanottajat ja sillä pitäisi olla joku merkitys.  Liian tuotettu totuus yritystoiminnasta ja poliittisesti korrekti totuus kiinnostavat ehkä kiviä.

Blogin menestykseen liittyy samat lainalaisuudet, kuin muunkin median toimintaan. Myydäkseen iltapäivälehtiä on herätettävä tunteita, otettava kantaa ja saatava veri kiertämään. Pidän iltapäivälehtien liiketoiminnan raakuudesta. Ajatukset on myytävä joka päivä. Valitettavaa, mutta totta, positiivisuus myy haastamista huonommin. Jokaisen blogaajan on löydettävä jakelutiensä omalle sanomalleen. Jos ihmiset, tutut ja kaverit eivät suostu juttujasi jakamaan, olet joko huono, väärässä, tai sinulla on väärät kaverit. Eri yhteisöt, palstat ja palvelut muodostavat hyvälle blogille verkoston, josta lukijat löytävät asiasi. Älä odota ihmisten vaeltavan kotisivuillesi. Aktiivinen jakaminen on blogille elintärkeää. Ainakin jos ajatuksilleen haluaa aidosti lukijoita. Luovu häpeästä.

Hyvän blogin otsikointi, kuvat, linkit ja lainaukset vaikuttavat levikkiin yllättävän paljon. Blogeissa on viihdyttävä, ne eivät ole opetusmateriaalia. Tutkimusten mukaan juttu on myytävä parissa sekunnissa. Kuvalla ja otsikolla on siis todellakin väliä. Pohdi miten kuvittaisi oman aikakausilehtesi? Kaverin vinkki: Mene hyvään lehtikauppaan ja etsi aikakausilehti, joka haluaisit olla. Katso taittoa, väritystä ja yleisilmettä. Hyvästä kaupasta löytyy lehti jokaiselle.

Asiantuntijat sanovat, että olisi hyvä valita yksi tai kapeahko teema blogin sisällöksi. Olen osittain eri mieltä. Harva kirjoittaa sata ajatusta yhdestä aiheesta. Itse olen kirjoittanut päästäni, olen oman ajatteluni armoilla. ”Salaisuuteni on se, että olen siirtänyt palavereihin valmistaumisen powerpointista blogeihin.” Kirjoitan ajatukseni ennen tapaamista tänne. Kirjoittaminen on hyvä tapa hioa ajattelua. Tätäkin asiaa puidaan tänään klo 8.30.

Tiedän saavani kritiikkiä joka asiasta viisastelusta. Olen kuitenkin oman pääni armoilla ja kirjoitan siitä mitä ajattelen. En yritä viisastella joka asiasta, enkä paljosta mitään tiedäkkään. Onneksi joku on sanonut että blogistani tekee kiinnostavan myös sen yllätyksellisyys. ”Mistään ei voi tietää, mitä päivän Tolvanen tölväisee.”

Jos olet ajattelustani samaa tai eri mieltä, arvostaisin lyhyttä komenttia kirjoitukseen. Jos haluat tietää mitkä ovat Tolvasen luetuimmat jutut, voit tarkistaa ne oheisesta kuvasta. Toivottavasti parhaat jutut ovat vielä edessäpäin. Ainakin haaveilen jutusta jota luetaan 10 000 kertaa. Pitäisi siis luoda jotain, minkä jokainen ystäväni haluaisi jakaa eteenpäin.

Top 20 luetuimmat jutut.
Top 20 luetuimmat jutut.

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2013-01-30 06:58:25

ps. En ole vielä keksinyt oikeaa sanaa tuolle "connected consumers" asialle.. siis Suomeksi. Keksitkö sinä sopivaa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-30 08:48:25

Päivitin juuri wordpressin ja jostain syystä kommentointi on pois käytöstä... hittohemmetti ;)yritetään saada pystyyn asap.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-30 09:13:08

Taas toimii!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Cristina Andersson
2013-01-30 09:20:36

Hyvää pohdintaa Ville. Joskus luettuani yritysblogeja jään tosiaan miettimään, että miten ihmeessä he luulevat, että kasvoton, hajuton ja mauton teksti voisi kiinnostaa? On tullut mieleen, että sellainen blogi kiinnostaisi, jossa kerrottaisiin vaikkapa päivästä siinä firmassa - mitä tapahtuu ja minkälainen meininki. Eihän siinä salaisuuksia tarvitse kertoa - sitä kun niin pelätään.

Maailma tarvitsee paremman blogaamisen ja viestinnän sanansaattajia - kiitos Ville sinulle, kun jaat osaamistasi näin anteliaasti!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heikki Koiste (@HeikkiKoiste)
2013-01-30 09:34:00

Hyvä idea tähä olisi poistaa kasvottomuus.

Otetaan esimerkiksi 5-10 asiasta kiinnostunutta työntekijää, jotka vuorollaan kertovat työstään, toiminnastaan ym. Esimerkiksi Christinan mainitsema kuvaus työpäivästä.

Kun työntekijät kirjoittavat nämä blogit omalla nimellään ja kuvallaan kasvottomuus poistuu. Tämä johtaa siihen, että blogia lukevat huomaavat että kasvotonta yritystä pyörittävät oikeat ihmiset.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-30 10:45:03

täysin samaa mieltä ja ensimmäisiä rohkeita odotellessa! "Iholla Valiossa..."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-30 10:43:06

Kiitos hyvästä kommentista! en koe että jakaminen olisi minulta mitenkään pois. Enkä ajattele että kaikessa pitää olla oikeassa. "sharing is caring" Toivon että muutkin jakaisivat hyviksi tai huonoiksi kokemansa jutut...

olisi todella hienoa nähdä enemmän tuollaisia "inside xyz oyj" blogeja. Rohkeutta vaikkapa Finnairiin!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tommy
2013-01-30 09:31:13

Moi! Hyviä pointteja varsinkin koskien yritysviestintää. Olen siitäkin samaa mieltä, että kirjoituksia pitää jakaa aktiivisesti. Olen varma, että kannattaa lisäksi linkittää muihin blogeihin, sivustoihin jne sekä muistaa linkittää omiin aikaisempiin kirjoituksiin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-30 10:44:02

Tommy, juuri näin ... mitä enemmän jälkiä "googlessa" sitä vaikuttavampi "digiversumi" kuin hämäkinverkko. kirjoitinkin muistaakseni otsikolla digiversumi. Tackar! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nella Samu (@NellaSamu)
2013-01-30 10:49:09

Tosi hyviä näkemyksiä bloggaamisesta Ville.

Minusta blogit tarvitsevat sekä kasvot että sielun, muuten niistä ei kiinnostu ehkä edes se mainitsemasi kivi. Jolloin blogin kirjoittamiseen käytetty aika menee hukkaan ja maksaa mansikoita. Inspiroiduin kirjoittamaan enemmänkin aiheesta omaan blogiini. Lähinnä siitä syystä, että kommentointi oli pois käytöstä, kun kävin täällä. Mikä oli varsin hyvä osoitus siitä kuinka turhauttavaa on, kun kysytään, mutta ei saa suunvuoroa.

Lisää blogien mansikoista ja mannapuurosta Älä huuda mulle! -blogissani http://bit.ly/128KUea

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-30 10:54:36

Kiitos Nella! sattuipa sopivasti että aamulla kun päivitin wordpressin niin keskustelu meni pois päältä.

Hyvä kirjoitus! Lukekaa kaikki Nellan blogi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kimmo Piispanen
2013-01-30 21:08:16

Lähestyn asiaa lukijan kannalta. Lähtökohtaisesti on aivan sama onko seuraajia 100 vai 100K, siis lukijan kannalta. Lukijan kannalta on tärkeämpää "sisällön koukuttaminen". Lukijan on tunnettava aivoissaan positiivisia ajatuksia lukiessaan blogia. Pelkkä dramatisointi ja ilkkuminen tai railakkaat kannanotot saattavat hetkellisesti nostaa lukijakuntaa ja en usko että tällaisella tiellä lukijoita riittävän loputtomiin. Lukijoita aktivoimalla kiinnostus säilyy - aidolla "vuorovaikutuksella" uskon uusien lukijoiden löytävän tiensä kiinnostaville blogeille. Iltapäivälehdillä ja blogeilla on vissi ero lukijan silmissä. Iltapäivälehti on lähes "instituutio", kasvoton ja lähes vastuuton. Iltapäivälehdillä on melkein "monopoli/kartelli" liiketoiminnassaan. uusia tekijöitä ei ilmesty markkinoille jne jne. Yksittäisellä bloggaajalla ei ole mitään mahdollisuutta kilpailla näiden kanssa lukijakunnasta. Yksittäisen ihmisen mielipiteellä ei suurta merkitystä ole koska vaikutusmahdolisuudet on loppujen lopussa aika pienet lukijan mielestä. Yksittäisen lukijan kannalta sisällöstä on myös löydyttävä juoni joka aktivoi lukemaan seuraavaa tarinaa. Mikä on hyvä blogi, kysyy Ville. Jokainen meistä arvioi hyvän ja huonon omasta perspektiivistä. Ja se tekee bloggaajan elämän haastelliseksi.

Villen blogia seuraan kahdesta syystä. Ehkä opin jotain uutta jolla muodostan käsityksiäni asioista uudelleen? Tunnen Villen hyvin kaukaa ajoilta "erkki ja porakaivo".

Olisiko ensimmäinen perustelu seuraamiselle riittävä jos ei tuttavuutta olisi taustalla ja olisinko sitä edes koskaan löytänyt? (vrt. tunnettavuus, vaikka Branson).

Mielestäni minulle hyvä blogi on siskot kokkaa http://siskotkokkaa.blogspot.fi/. Kauniita kuvia ja antaa virikkeitä harrastukselle kotikeittiöön. Suosittelen kaikille aiheesta kiinnostuneille.

ja kirijootusbirheet on meimäläisen :-)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko
2013-01-30 22:12:53

Hyvä blogi on kirjoitettu pienimuotoisen raivon vallassa. Jää turhat hienostelut pois.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

mikkorindell
2013-01-30 22:31:50

Mielenkiintoista pohdintaa Ville. Olen haudutellut oman blogin aloittamista jo jonkin aikaa. Viimeisempänä ajatuksena on alkaa pitää päiväkirjamaista blogia, jossa sekoittuvat sopivalla tavalla työ, vapaa-aika ja intohimo. Toki johonkin spesifiin aiheeseen keskittyvä blogi olisi myös mahdollista (ja oman asiantuntijuuden kannalta myös kannattavampaa) pystyttää, mutta tällainen omien ajatusten ja faktan sopiva sekoitus houkuttaa itseäkin tällä hetkellä eniten. Osaksi sinunkin inspiroimana!

Noista kasvottomista yritysblogeista sen verran, että kyllä siellä täytyy onnistuakseen pistää jonkun organisaatiosta kasvonsa kunnolla likoon! Kasvottomalla blogilla on erittäin haastavaa niittää mainetta tai mammonaa.

Jos blogilla ei halua tuoda kasvoja esiin, pitää siellä pystyä toimittamaan lukijalle jotain oikeasti hyödyllistä. Aivan liian usein yritykset keskittyvät itsestään kertomiseen. Jos siihen haluaa jostain syystä keskittyä, kannattaa se ainakin tehdä kuten Christina kommentissaan mainitsi.

Esimerkki hyödyllisyydestä:

Käytin viime lauantaina pari tuntia pyörittämäni verkkokaupan Facebook-yhteisön negatiivisten kommenttien analysointiin. Tiesin, että se on mahdollista. Toteutus oli kuitenkin epäselvää. Niinpä päätinkin googlailla aihetta ja päädyin lukemaan tätä Agora Pulsen blogikirjoitusta aiheesta http://bit.ly/12aacsq . Tunnin verran dataa analysoituani ja tapeltuani excelin (ei lempityökaluni) kanssa sain haluamani selville. Kaikenlisäksi päädyin myös aktivoimaan kyseisen lafkan 30-päivän testitilin ja nyt tosissani mietin, pitäisikö investoida tuohon työkaluun.

Voila! Agora Pulsen näkökulmasta tuo blogiartikkeli on ollut hyvinkin onnistunut!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-31 17:09:15

tästä vielä markkinointiohjeet... http://www.jeffbullas.com/2011/06/27/how-to-create-a-twitter-marketing-strategy-that-rocks/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-02-12 09:22:58

Mielenkiintoista olisi jos yritysblogit siirtyisivät vaikka toimitusjohtajan avoimeksi tarinaksi yrityksestä ja sen valintojen taustoittajaksi tai sitten sen henkilön jolla on bloggaukseen vaadittava sanansäilä hallussa tai saisi siitä palkkansa. Silloin yritys voisi saada oikean aidon maineen "hyvänä jätkänä" Tähän pitäisi vain olla yleistä rohkeutta laittaa itsensä ja yrityksensä peliin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-02-12 09:50:22

Minunkin blogiani voi kansalainen vapaasti ihmetellä, sillä välin minä odottelen valkopukuisia setiä hakemaan paikkaan jossa ei ole kulmia, maailmaan jossa saa vapaasti olla sellainen kun on ja kaikki ovat siitä iloisia ja antavat iloisenvärisiä pillereitä;) www.piirimyyja.wordpress.com

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-02-12 14:38:25

jes! making-of-decision livenä olis kova! Mahtava idea.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jere vento
2013-02-15 16:39:12

Hieno kirjoitus Ville!

Itse yritysblogia kirjoittavana pidän myös kiinnostavuutta ja henkilökohtaisuutta tärkeimpinä kriteereinä.
Ja jos ei ole sanottavaa, ei sitä välttämättä ole laitettava nettiin muiden kummasteltavaksi...

Tässä oma lähestymiseni minua kiinnostaviin asioihin:
http://www.psycon.fi/fi/blogi/jere-vento

Hyviä Blogeja Villelle ja kaikille muille!

T. Jere

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.