Enemmän, parempaa & vähemmällä

08.01.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Enemmän, parempaa & vähemmällä

Arvasit oikein. Kirjoituksen otsikko on yritystoimintani tuorein missio. Uskallan vihdoin lausua sen ääneen. Tai sain sen jotenkin kiteytettyä. Tänä vuonna tulee kymmenen vuotta täyteen yritysjohdon konsulttina. Olen nähnyt läheltä paljon suomalaista halua kasvaa, kehittyä, muuttua ja johtaa yritystoimintaa. Kipua, intoa, halua, pettymyksiä ja onnistumisia. Avautumiseni tässä blogissa johtuukin pitkälti halusta kehittyä ja löytää samanmielisiä, jakaa maailmaani satunnaisen lukijan kanssa.

Perinteisesti suomessa on saneerattu urakalla kun markkinakasvua, ilmaista lippua menestykseen ei ole ollut tarjolla. On säästetty oikein porukalla, useinmiten kirotulla juustohöylällä. Tehostaminen on ollut säästämistä paremman tai edullisemman toimintatavan etsimisen sijaan. Miten asian voisi tehdä paremmin? Enemmän kilpailuilla markkinoilla viilata yritystoimintaa jatkuvasti kilpailukyvyn nimissä. Suomessa sitä tehdään vain pakon edessä.

Kilpailuetujen kehittäminen ei ole perinteisesti ollut osa liiketoimintastrategiaa Suomessa. Ehdin ihmetellä asiaa pitkään ennenkuin avasin vuolaan ajatusvirtani. Ajattelin että se on varmaan jossain muualla. Yritykset pohtivat sitä erikseen. Ei ollut, eikä taida olla vieläkään. Olisi syytä olla. Sen verran olen menestystä ollut todistamassa. Menestyvät yritykset ovat strategisesti erittäin vahvoja. Ja heidän strategiansa ei perustu riittäviin kilpailutekijöihin vaan aidosti parempaan liiketoimintaan. Heille strategia on sotasuunnitelma arjessa. Jatkuvaa kasvua, kehittämistä ja parantamista. Enemmän, parempaa & vähemmällä.

Sitten tulee vielä se paradoksi ettei yritystoimintaa voisi parantaa ja kasvattaa samaan aikaan säästämällä. Kyllä voi. Uskon vahvasti, että lähes mitä tahansa liiketoimintaa voi kasvattaa kymmenen prosenttia ilman merkittäviä muutoksia. Se tapahtuu parantamalla yrityksen markkinointiosaamista, lisäämällä kiinnostavuutta ja rakentamalla positiivisen kierteen. Olen nähnyt sen niin useasti. Tällä hetkellä positiivisen kierteen parrasvaloista nauttivat ainakin Kone, Storaenso ja Rovio. Toki liiketoimintakin on kunnossa. Miksi sinä et tavoittele ainakin 10 prosentin orgaanista kasvua? Mikä tekee siitä mahdottoman? Viime vuoden kokemus vai haluttomuus johtaa kasvua?

Menestys luo läskiä. Siksi myös nykyiset asiat voi tehdä paremmin ja edullisemmin. Verkostoituminen, alihankinta, ulkoistukset,  fokusointi, vähentäminen ovat kaikki tapoja tehdä samat asiat, tai enemmän vähemmällä. Etkö usko? Miksi et kokeilisi? Pohdi mielessäsi paljonko yrityksen kasvu ja samanaikaiset säästöt tuottavat omistajille. Pienemmissäkin yrityksissä puhutaan miljoonista. Miksi et ottaisi sinulle kuuluvaa miljoonaa? Tai satoja tuhansia?

Onnistuin avautumaan missiostani lausumatta digitalisaatiota. Tein sen tarkoituksella. Hyvä verkon osaaminen ja käyttö ovat avainasemassa yrityksen kiinnostavuuden ja haluttavuuden kasvattamiseen. Tie parempaan markkinointiin. Hyvä viestintä avaa myynnille mandaatin toimia. Hyvä markkinointi rakentaa sillan tulevalle kasvulle. Se tapahtuu tietenkin verkossa. Siitä sitten enemmän kasvokkain. Alea iacta est. Tuntuu hyvältä.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Soili Jarvela
2013-01-08 21:12:14

Kiitos hyvästä blogi-kirjoituksestasi! Digitalisointi on kuitenkin lähinnä väline. Sen hallitseminen on tärkeätä, mutta strategia on paljon laajempi juttu. Strategiassa ei saa unohtaa tärkeitä välineitä, mutta välineet eivät korvaa strategian mahdollisia heikkouksia!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-09 06:37:02

Kiitos Soili! Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Digitalisoituminen on muutos/väline, mutta sen tuottama murros on niin merkittävä ettei sen vaikutuksia strategiaan tuotekehityksessä, innovaatioissa, valmistamisessa, kommunikaatiossa jne. voi ohittaa. Harva ajattelee oman toimialan muuttuvan kuten musiikkiteollisuuden... niin voi kuitenkin käydä. Kannattaa seurata Mary Meekerin listaa! terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lauri
2013-01-09 23:34:36

Hyvä missio. Ei o aikaan tai välineisiin sidottu ja varsin uskottavasti näkyy brändin toiminnassakin...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-01-10 07:26:45

Kiitos! hyvä jos näkyy. Muutenhan se on turha "tehtävä" ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-03-20 10:32:32

P...skeles, juuri tämä on ongelma useissa yrityksissä, heti kun hieman tihkaisee, ainut keino johdolla on vähentää jengiä. Ei vissiin tule kenellekään mieleen yrittää saada enemmän irti nykyisestä: tehostamalla, jättää turhat hommat pois ja keskittyä. Varmaan on hyvä käydä kulutkin läpi, turhat pois ja fyrkat toiminnan kirkastamiseen ja lisää myyntiä, lisää actionia ja kaikki tämä keskustelu rehellisesti yhdessä henkilökunnan kanssa, sieltä voi tulla kaikkein kirkkaimmat ajatukset, kun vaan joku kysyy ja kuuntelee

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

SannaKO
2013-03-20 11:12:24

Kiitos Ville. Luen näköjään näitä blogeja ties missä aikajärjestyksessä...

Digitalisointi on minulle(kin) vain muodikas "must" -sana, siinä missä esim. innovaatiotoiminta. Tosiasiassa aivan hirvittää suomalaisen innovaatiotoiminnan alhainen taso - potentiaalia ja osaamista kun on ja aihe on esillä koko ajan. Olemme pahasti menneisyyden, tapojemme, ajatustemme vankeja. Sen sijaan esim. sosiaalinen media on jo itsessään tähän mennessä vaikuttanut radikaalisti niin yksilö-, organisaatio- kuin yhteiskuntatason ajatteluun eikä kehitys varmastikaan jää tähän. Uskon vahvasti, että systemaattinen ja tehokas sosiaalisen median hyödyntäminen mahdollistaa paljon muutakin kuin hyvää viestintää ja myyntiä edistävää markkinointia. Vasta yritysten panostaessa riittävästi sekä hyviin tiedonhallinnan välineisiin että niihin sidoksissa olevaan tiedonhallinnan jakamiseen ja uudelleenmuokkaamiseen liittyvään toimintaan, sosiaalisen median hyödyt voivat kunnolla konkretisoitua tyyliin "enemmän, parempaa & vähemmällä". Silloin uskoakseni puhumme jo digitalisoitumisen integroitumisesta osaksi yritysten kokonaisvaltaista strategiatyötä. Ja tätä muutosta tarvitsemme myös mikro + PK-yrityksissä sisäistettäväksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.