Kolmas voima

08.11.2012 | strategia | Ville Tolvanen

Kolmas voima

Tunnustan, halusin tosi paljon, että luet tämän. Tämä voi olla toistaiseksi tärkein kirjoitukseni. Ainakin minulle se merkitsee nyt paljon. Voi olla että ammun ohi. Ajattelin silti antaa ajatukselle happea. Antaa sen elää ja kehittyä. Miksi ajatuksia pitäisi tappaa? Miksi ajatusten annetaan unohtua? Kehitetään ajatuksia.

Olen vuosikymmenen valmentanut yrityksiä kasvuun, kasvustrategiaan, toimitusjohtajia hallituksiin ja omistajia ohjaamaan toimitusjohtajia. Olen ollut se kolmas pyörä. Hallituksen, toimarin tai omistajan käsikassara, jolla saadaan asioita, visioita ja uusia ajatuksia aikaiseksi. Paremman liiketoiminnan arkkitehti. Renki, konsultti tai sparraaja. Hyvässä ja pahassa. Mitä jos muutettaisiin strategiaprosessia katsomaan vähän laajemmin?

Usein strategiaprosessissa unohtuu siihen kuuluva markkina- ja kilpailija-analyysi. Innovaatioilla on vähän tilaa strategiaprosesseissa. Halutaan numerot hallitukselle eikä uusia ideoita. Hallitus haluaa seuraavan vuoden tuloksen eikä sotasuunnitelmaa. Rakennetaan strategiaprosessille parempi ilmastointi. Rakennetaan tilaa ideoille ja pitkäjänteiselle kehittämiselle.

Suomalaisessa yhteiskunnassa isoja päätöksiä ja ajatuksia luodaan pienessä piirissä. Työvaliokunnat, ministerityöryhmät, hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja työparina. Valmistellaan asioita muiden pureksittavaksi. Ajatus – Luodaan yrityksen strategiaprosesiiin ja vuosikelloon ”Troikka” joka valmistelee strategiaprosessin. Troikan muodostavat hpj, tj ja valittu työryhmä tai ulkopuolinen sparraaja.

Toimitusjohtajan tehtävä troikassa on dokumentoida ja etsiä ideoita strategiaprosessiin vuoden varrella. Montako ideaa sinulle tulee vuoden aikana, jotka unohtuvat, jäävät tekemättä? Asioita on liikaa, eivätkä ne mahdu strategiaprosessiin. On parempi kerätä ärsykkeitä vuoden varrella ja jalostaa ne paremmiksi ennen varsinaista strategiaprosessia.

Ulkopuolisen sparraajan tai työryhmän tehtävänä on tuntea toimiala, ymmärtää yritystä, ympäristöä ja asiakkaita. Tuottaa ideoita ulkopuolisesta maailmasta, vahtia yrityksen kehittymistä ja maailman suuntaa. Tiedän, sanot näiden kuuluvan toimivan johdon tehtäviin. Mutta yritys peilaa ajatuksia usein olevaan tekemiseen eikä ulkopuoliseen maailmaan. Tarvitaan ulkopuolinen tuottaja sparramaan ja jalostamaan ideoita. Toimimaan toimitusjohtajan sparraajana. Henkireikänä.

Hallituksen puheenjohtajan tehtävä troikassa on varmistaa kokonaisuuden toimivuus, reality check. Hallituksen puheenjohtaja vastaa kokonaisuudesta, strategian toimivuudesta ja paljolti omistaja-arvon kasvamisesta. Hallituksen puheenjohtaja hyläksyy toimitusjohtajan ja ulkopuolisen jalostamia ajatuksia.

Haluaisitko osallistua kiinnostavaan strategiaprosessiin? Pyydä laadukkaampi valmistelu, vaadi työvaliokuntaa rakentamaan pelikenttää, avaa ovesi uusille ajatuksille. Yritykset epäonnistuvat luodessaan vanhaa vuodesta toiseen. Visiot haalistuvat, liiketoiminnat ja maailma muuttuvat. Tarvitaan ”kolmas voimavara” hallituksen ja johdon avuksi. Ulkoinen voima, joka vie yritystä eteenpäin. Uudista ja uudistu. Tunnusta seuraamisen ja kehittymisen mahdottomuus sisäänpäin kääntyneessä strategiaprosessissa. Vaadi kolmatta voimaa kehittämiseen. Päihitä ennakkoluulot, kukista tilastot, kirjoita historiaa. Onnistut paremmin unelmiesi yrityksen rakentamisessa.

Suurkiitokset Auvo Kaikkoselle, jonka kanssa keskuteltaessa tämäkin idea sai alkunsa. Tein kuvan slideshareen yhteisestä ideastamme.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ari Kangas
2012-11-09 09:24:05

Kommentoin nyt edes sen verran että luin tämän kun se oli sinulle tärkeää. =) En valitettavasti ollut ihan kohdeyleisöä kun olen enemmänkin itse koko pyhä kolminaisuus tässä vaiheessa. Ehkä sit joskus... mun coach on vaan kovin kiireinen. ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-11-09 12:06:51

näin on ;) mutta se kyllä muistaa sut.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petri Kotro
2012-11-09 10:31:34

mäkin luin tän kun niin kovasti halusit. Terveisin Petri.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-11-09 12:06:30

Kiitos Petri! mukavaa että kommentoit. me varmaan nähdäänkin joskus.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Auvo Kaikkonen
2012-11-12 17:56:16

Kiitos Ville. Ideointityö kanssasi on aina mukaansatempaavaa, niinkuin tämäkin harjoitus. Olet kiteyttänyt sekavan keskustelumme oivasti. Viitekehykset eli customers (Coach), staff (CEO) ja stakeholders (Chairman) ovat mallissa edustettuina, joten tältä pohjalta tehdyssä pre-strategiaprosessissa pitäisi kyllä päästä liiketoiminnan ytimeen eli miten tehdään sama asiakkaille tarpeellinen asia (tuote tai palvelu) erilailla - paremmin. Siitä se menestys syntyy!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-11-12 18:36:30

Kiitos Auvo. Viritellään tätä eteenpäin. Ajatustyö on käynnissä... Ehkäpä vihdoinkin jossain valoisammissa maisemissa! Go Ozics! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.