Haluatko tuloksia?

31.10.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Haluatko tuloksia?

Oppia ikä kaikki. Näin täytyy sanoa, vaikka keski-ikäiseltä välillä tuntuukin. Onneksi mieli vanhenee ruumista hitaammin. Tunnustan parin viime vuoden olleen poikkeuksellisen rakentavia. Tuntuu kuin aiempi intomielisyys ja energia olisivat saaneet enemmän kontekstia. Parempaa kykyä hahmottaa vaikeiden kokonaisuuksien ohella inhimillisyyttä ja organisaatioiden vaikeuksia saada aikaiseksi.

Tunnustan usein pohtineeni, kuinka hiton vaikeaa yritysten on saada aikaiseksi. Ei ole aikaa.  Sehän ei ole totta. Aikaa on aina, jos sitä haluaa. Olen pohtinut saman energiamäärän laittamista urheiluun kuin kirjailuunkin. Voisin olla aika eri mies vuoden kuluttua. Houkuttelevaa, mutta vaikeaa. Työ voittaa aina urheilun. Työ on loistava tekosyy mihin tahansa. Mitään ei ehdi kun on töissä.

Haluatko tuloksia? Hanki alihankkija. Olen puhunut verkostotalouden puolesta, olen toiminut itse alihankkijana yli vuosikymmenen. Vuosien aikana olen säilyttänyt tappajan vaistoni, luonut kyvyn synnyttää ajatuksia kohtuullisen nopeassa ajassa, taidon kiteyttää ja saada aikaiseksi. Alihankkijan on pakko saada remontti valmiiksi, asiakas tyytyväiseksi ja hommat hoidettua. Muuten rahaa ei tule. Itse olen antanut aina tyytyväisyystakuun. Käytännössä aina asiakas on maksanut, vaikka välillä hankkeista ei ole historiaa syntynytkään.

Ulkoistamalla ajattelua ja asioita luot toimintamalleja jossa saat aikaiseksi. Luot johtamisjärjestelmän osan joka tuottaa. Jos haluat tuloksia nopeasti, alihankinta on hyvä vaihtoehto. Turha puhua kumppanuudesta. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Itse tosin laulan mitä haluan, ja yritän pysyä sillä hengissä. Se on ainoa tapa selviytyä.

Mitä tehdä kun ei meinata saada aikaiseksi? Rakennetaan muutoshanke. Palkataan SWAT-tiimi. Miksi poliisivoimat käyttävät SWAT joukkoja? Poikkeuksellisen vaativa tilanne vaatii poikkeuksellisen voimakkaat otteet. Operaatio on saatava hoidettua. Operaatiota hoidetaan  operaation vaatimalla voimalla, väellä ja välitavoitteilla ympäristöstä huolimatta. Joskus ympäristö voi kokea voimankäytön liian vahvaksi. Operaatiossa tehdään ensisijaisesti tuloksia, joskus kaikki eivät siitä pidä. Muutoksen johtaminen muuttaa asioita. Muutos voi vähän osua ihmiseen. Tarkoitus ei silti pyhitä keinoja.

Hyvä muutoshanke lähtee tavoitteista, organisoimisesta, riittävästä resursoimisesta ja jatkuvasta seuraamisesta. Hyvä muutosjohtaminen seuraa osin elokuvista tuttuja maneereja. Riittävästi voimaa ja varusteita, tiivis johtaminen ja riittävä asiantuntemus. Jos haluat muutosta, tuloksia tai toimintaa, ymmärrä että muutos ei asu arjessa. Muutos tehdään metri kerrallaan pakottamalla maailma muuttumaan. Joka päivä joku tekee päätöksen muuttumisesta. Sielunmaisema ja asenne ratkaisevat, loput ovat vain sopivan alihankkijan käyttöä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.