Social media director

30.10.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Social media director

Enhän minä mitään oikeasti tiedä. Haluan silti vähän ihmetellä asioita, täältä ulkopuolelta. Tiedän että kehittäminen varsinkin isoissa yrityksissä on todella vaikeaa. Digitalisoitumisen kehittämisestä käydään yrityksissä sisäistä kamppailua tietohallinnnon, liiketoimintojen, myynnin, markkinoinnin ja viestinnän välillä. On surullista, kuinka paljon puhutaan siitä, kuka tekee, eikä siitä mitä tehdään. Hyvällä suunnittelulla ja ehkä ulkopuolisella sparraajalla tämäkin asia saadaan kuntoon.

Yrityksiin on ilmestynyt sosiaalisen median myötä uudenlaisia toimenkuvia. Ihmisiä, jotka vastaavat yrityksen sosiaalisten medioiden kanavista. Kanava-ajattelu kaikessa markkinoinnissa on väärin, tarvitaan hyviä sisältöjä, jotka vaikuttavat ja leviävät. Tarvitaan enemmän brändijournalismia ja vähemmän kanavahallintaa. On väärin ryhmittyä viestintään, markkinointiin, sijoittaja-suhteisiin, henkilöstöjohtamiseen jne. Tarvitaan uutishuoneita, toimituksia, jotka käsikirjoittavat kommunikaatiota yrityksen sisäiseen ja ulkoiseen käyttöön. Tarvitaan päätoimittajia. Tulevaisuuden markkinointijohtaja on päätoimittaja.

Joku on keksinyt, että yritysten on keskusteltava verkossa. En tiedä miksi. En keksi yhtään syytä keskustella suklaatiyhtiön tai lentoyhtiön kanssa. Pankin vielä vähemmän. Operaattorin kanssa voisin keskustella, mutta keskustelun sävy voisi olla ikävä. Tälläiset social media directorit lisäävät yritysten kiinteitä kustannuksia, sirpaloivat yritysten markkinointibudjettia entisestään ja kokkien lisääntyvä määrä hämmentää koko soppaa. Hyviä ihmisiä siellä on, heistä pitäisi tehdä markkinointijohtajia tai antaa muita omia vastuualueita. Kanava-ajattelu ei ole optimi.

Kaiken kommunikaation on lähdettävä hyvistä ideoista. Ei sellaisia irtoideoita, jotka ovat ”markkinoinnin arvoisia” (Ideas worth marketing), vaan arjesta, toiminnasta, strategiasta lähteviä viestejä eri kohderyhmille. Parasta olisi, jos viestejä ei tarvitsisi räätälöidä kohderyhmän mukaan. Mihin Apple tarvitsee yritysviestintää? miten Applen sijoittajaviestintä eroaa kuluttajaviestinnästä? Ei mitenkään. Ei näitä maneereja tarvita. Ne vain syntyivät suljettujen kanavien aikana. Pörssistäkin tulee ainakin Villen mielestä mediayhtiö. Media muiden joukossa. Moderni mediayhtiö.

Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, että raha pilaa markkinoinnin. Kun aletaan budjetoimaan ja käyttämään rahaa, sitä käytetään liian helposti. Otetaan rahat pois ja annetaan sitä vain testatuille, hyville ideoille, jotka leviävät itsestäänkin. Jos idea leviää itsestään, levikkiä voi rahalla vahvistaa. Ensin on osoitettava idean elinkelpoisuus.

Koko liiketoiminnan kehittäminen, viestintä ja markkinointi tarvitsevat entistä huomattavasti parempaa liiketoiminta-analyysia. On vihdoin aika kytkeä brändi, markkinointi ja viestintä osaksi liiketoimintaa, vaatia parempia tuloksia. Varsinkin (liike)toiminta verkossa, verkkokauppa ja sosiaalinen media vaativat kriittistä tarkastelua. Mitä teemme kaikella näkyvyydellä? Mihin toimintamme tähtää? Mitkä ovat lyhyet ja pitkän aikavälin vaikutukset? Mitä kaikkea voimme jättää tekemättä? Unohtakaa uudet tittelit, tehkää entistäkin parempia palveluita.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ilkka Lipasti
2012-10-31 08:08:02

Muuten mielenkiintoisia ajatuksia, mutta tuosta keskustelusta olen aika voimakkaasti eri mieltä kanssasi. Kyllä minä ja aika moni tuttuni haluaa tosiaankin keskustella tuotteen- tai palveluntarjoajan kanssa, kun keskustelu liittyy minulle tärkeisiin asioihin tai keskustelu vahvistaa identiteettiäni. Tätä keskustelumuooa hyödyntävät aktiivisesti mm. P&Gn Advisor -kerho, Porsche ja BMW-klubit, monet muut Erilaiset käyttäjä-/ongelmakerhot erityisesti lääketeollisuudessa ja nykyään myös konepajateollisuudessa! Erityisesti eettiset ongelmat vaativat monelta yritykseltä aktiivista osallistumista, hyvänä esimerkkinä Sanoma-yhtiöiden osallistuminen "Olen vain toimittaja"-blogisivun keskusteluun, jossa he pyysivät anteeksi kömmähdystään blogin esiin nostamassa jutussa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-31 14:45:33

Hei! Hienoa että osallitut Ilkka. Ja keskuteluakin tarvitaan ;) mutta mikä sen paikka, kanava ja toimintamalli on? klubit, kohtaamiset ja tapaamiset on jees mutta tarvitseeko kuluttajayritys 10 ihmistä täyttämään facebookia? siihen lähinnä tartuin... KIITOS kun osallistut! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Rantamoijanen
2012-11-01 16:48:19

Hei!
Teräviä mielipiteitä, jälleen kerran. :)
Olen Ville kanssasi samaa mieltä sisällön tärkeydestä, mutta hieman eri mieltä kuluttajadialogin merkityksestä liiketoiminnassa. Tietysti asia on hyvin yrityskohtainen. Aluksi pitääkin miettiä, löytyykö yrityksestä sellaisia elementtejä, jotka saavat aikaan dialogia. Verkossa keskustellaan ruoasta ja resepteistä erittäin aktiivisesti. Siksi me Valiolla nähdäänkin, että näissä keskusteluissa on hyvä olla mukana.

Valiolla kuluttajadialogi huomioidaan jo tuotekehityksen alkuvaiheessa. Olemme hyvällä menestyksellä tehneet useita tutkimuksia, jossa kuluttajia on kutsuttu suljettuihin yhteisöihin keskustelemaan tutkimusteeman aiheista. Tein aiheesta gradun ja menetelmää on sovellettu myös gradupilotin jälkeen: http://www.scribd.com/doc/111775974/Virtuaalinen-markkinatutkimusyhteiso-innovaatioden-katalyyttina

Sosiaalinen media mahdollistaa nopean reagoinnin ja kevyen tekemisen, mutta vaatii tekijöiltä myös asiantuntemusta. Olen samaa mieltä, että uudet(kin) tittelit ovat toisarvoisia. Toisaalta on hienoa, että titteli kuvaa sitä työtä, jota päivittäin tekee.

Terveisin,
Pekka
Yhteisöasiantuntija / Valio

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-11-01 21:21:27

Musta on mahtavaa kun arvovaltainen Valio jutteleen mun blogissa. oon vähän otettu. ja hyvä, erinomainen vastaus! Mä oon ihan sekasin mitkä teidän bakteerit vaikuttaa mihinkin? missä olis sellanen nopea valitsin närästykseen, ummetukseen ja turvotukseen? maitokaapilla on ihan hukassa. ei todellakaan tajua mikä menee mihinkin ... onko miehet unohdettu?

nimim. en todellakaan jaksa lukea käyttöohjeita mun sonyssäkään.

K I I T O S !

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2012-11-09 22:32:22

Minäkin Ville olen eri mieltä kuluttajadialogin tärkeydestä. Tänä päivänä asiakkaat haluavat ja vaativat, että yritys kuuntelee mitä heillä on sanottavaa. Onhan se parempi kaikkien kannalta, että yritys on a) tietoinen käytävästä keskustelusta ja b) osallistuu aktiivisesti keskusteluun.

Sinäänsä hassu ajatus kuluttajadialogista, koska sitähän me kommentoijat käydään sinun brändin kanssa jatkuvasti. Eikö tämä olekin tärkeää? ;)

Minusta kaikista tuotteista ja yrityksistä saadaan keskustelua aikaan, kun löydetään oikea kohdeyleisö ja aihe. Hyvä esimerkki on Valio, jonka tuotteet ovat kulutustavaraa. Maitotuotteet eivät ole kovin seksikkäitä tai intohimoa herättäviä, mutta silti valiolaiset rokkaa Facebookissa. Valiolla on mielestäni paras meininki suomalaista suuryrityksistä sosiaalisen media saralla. Hyvää työtä Pekka ja muut!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.