Menesty sosiaalisissa medioissa

22.10.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Menesty sosiaalisissa medioissa

Viimeisen vuoden aikana yritykset ovat suoltaneet lähes mitä tahansa sosiaaliseen mediaan. Tiedotteita, mainoksia, epämääräisiä kampanjoita ja tykkää-painallusten epätoivoisia ostoyrityksiä. Tälläistäkö uuden talouden tekeminen sitten on?

Värikkäät lähestymismallit näihin kohtuullisen henkilökohtaisiin mediakanaviin kielivät huonosta sisältösuunnittelusta. Mediaan on rynnätty kiireellä ”olemaan” eri kanavissa, ei vaikuttamaan eri kohderyhmiin. Mistä tälläinen käyttäytyminen sitten kertoo? Siitä että markkinoinnissa on tärkeämpää saada aikaan suoritteita kuin tuloksia. Voisi väittää ettei monilla maan johtavilla markkinoijilla ole todellisia mittareita markkinoinnin menestymiseen. Tästäkin joku fiksumpi voisi järjestää aamiaisseminaarin. Mitä mittaat, sitä sitten saat? Eikö niin.

Olen aina ollut sisältöihminen. Jo Ruokala.com ja Tiltin aikana huomasimme vuosituhannen vaihteessa laadukkaan sisällön arvon. Yritykset tarvitsevat brändijournalismia. Ostajien on opittava ostamaan sisältöjä oikeasta paikasta. Journalistit, joita on vapaana pilvin pimein, ovat huomattavasti edullisempia kuin viestintätoimistot ja erityisesti mainostoimistot. Viestintätoimistotkin venynevät hyviin suorituksiin vaikka konsultatiivisesta tekemisestä puhuvatkin.

Uskon aitoihin asioihin, reportaasit yrityksen toiminnasta, kiinnostavasti kirjoitetut artikkelit, mielipidekirjoitukset, johdon vuodatukset, videot, kertomukset ja hyvää asiaa rakentavat kampanjat toimivat kaikissa medioissa. Totuus myy. Totuudesta on tehtävä kiinnostavaa. Vippaskonstit on heivattava mereen, jatkuvat ilotulitukset lopetettava. Uskon jokaiselle löytyvän kiinnostavan tavan tuottaa arvokkaita sisältöjä verkkoon. Tieto on ilmaista, menestyminen vaikeaa.

Tein yksinkertaisen mallin jokaisen käyttöön sisältöstrategian luomiseksi sosiaaliseen mediaan. Huomaa että ensimmäinen ruutu eli ideoiden laatu ratkaisee. Jos et pysty itse arvioimaan millainen sisältö ”myy,” siis leviää, palkkaa asiantuntija. Huonoa sisältöä on turha levittää. Siitä tulee enemmän harmia kuin hyötyä.

Linkki yksinkertaiseen kuvaukseen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Hanna Takala (@hannatakala)
2012-10-23 07:57:47

On tämä ikävä kyllä vaan niin totta, somekanaviin työnnetään harkitsematta sisältöä. Joskus se sisältä toki on hyvinkin harkittua, mutta harkinnassa ei ole ollut se kanava johon sisältöä ollaan työntämässä. Saatika sitten se yleisö ja sen tarpeet!

Minä yritän kovasti sosiaalisen median käyttöä yrityksille ja organisaatioille valmentaessani tuoda esille sitä, mitä se heidän yleisönsä odottaa ja haluaa. Minulla on itselläni asiakkaana agenda monenkin yrityksen suhteen, joten muillakin voin olla. Bloggasin asiasta keväällä Zenton blogissa: http://www.zento.fi/blog/ajatuksia-asiakkaan-pipan-alta

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-23 08:03:46

Kiitos Hanna kommentista,

Niitä tuntuu olevan vaikea ansaita :) ei tiedä onko juttu hyvä vai huono. taustalla taitaa pilkistää se suomalainen ongelma ettei kohderyhmiä ja heidän tarpeita tunneta, ollaan niin tuotantokeskeisiä "alan johtavia ratkaisutoimittajia" ettei laskeuduta torneista tutkimaan maailmaa...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.