Kauppakin valuu verkkoon

19.10.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Kauppakin valuu verkkoon

Oli ihanaa huomata Vuorineuvos Halmesmäen aito huoli digitalisoitumisesta Kauppa2013-tapahtumassa. Lainauksia löytyy verkosta. Kauppa on huomannut kilpailun kansainvälistyvän, muuttuvan ja nokkelien pelaajien haastavan keskusliikkeitä aivan eri lääkkeillä. Kuinka hyvä idea on keskusliike verkossa? Toimiiko PT-ajattelumalli digitaloudessa? Tässäpä pohdittavaa meille kaikille.

Haastavinta on verkon ajattelu yhtenä kanavana muiden joukossa. Viedään Stockmann, Prisma tai K-rauta verkkoon. Kivijalkamaailman heijasteena. ”Palvelemme nyt verkossa.” Mutta verkossa on eri pelisäännöt, kilpailutekijät ja toimintamallit. Ajatelkaa jos Anttila haastaisi verkossa musiikkipalvelut. Kivijalassa se kilpailee Prisman jne. kanssa, verkossa Spotifyn, Itunesin jne. kanssa. Kilpailijat pelaavat aivan eri ajatuksilla.

Katsomalla kansainvälisiä verkkokauppoja, Amazon kärjessä, ne kaikki pelaavat asiakastiedolla. Rakentavat asiakkuuksia, kommunikoivat interaktiivisesti ja yrittävät varastaa yhden asian kuluttajan lompakosta. Kengät, vaatteet tai elektroniikkaa? Miten tähän maailmaan osuu Citymarketin vähän kaikkea sinne päin kaikille? Toimiiko jalkapallokentän kokoinen tuotantoputki erikoistuvassa verkkomaailmassa? Kuinka hyvä idea on Prisma verkossa? Mikä on Prisman liikeidea verkossa?

Hassuksi asian tekee se että keskusliikkeet toitottavat keskittämistä ja etuasiakkuuksia. Bonukset ja Plussat ovat kuitenkin toiminnan taustalla. Mene Prismaan tai K-Markettiin, kassalla vasta lainaat rahaa keskusliikkeelle, palautukset tulevat kuukauden lopussa. Miksi keskusliikeet eivät rakenna asiakkuuksiin perustuvia verkkokauppoja? Eikö Plussa.com tai Yhteishyvä voisi olla pankkitili loputtomaan asiointiin verkossa? Eikö vihreällä tilillä, eli keskittämisellä olisi helpompi taistella Zalandoa tai Brandosia vastaan kuin yksittäisillä kivijalkayrityksillä?

Pelottavinta on huoli siitä, että verkko pidetään vaisuna suojelemassa kivijalkaliikkeitä. Sehän on varmin tie tuhoon kuten sanomalehdilläkin. Verkossa säästäminen vie kivijalan lopettamiseen, Terveiset Suosikille, City-lehdelle, Newsweekille jne. ”Se mitä suojelet loppuu joka tapauksessa mikäli sitä ei tarvita.”

Keskusliikkeiden tulisi suojella markkinaosuuttaan eikä kivijalkojaan verkossa. Paras tie menestykseen on nostaa asiakastieto keskiöön ja toimintaan verkossa.  S-kanavalta tulisi saada kaikki S-ryhmän palvelut keskitetysti. Kuka jaksaa pomppia erikseen Hotellien, ravintoloiden tai Prismojen kotisivuhelvetissä?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Marko Orenius
2012-10-19 06:36:17

Tässäkin on varmaan taustalla ajatus asiakkaan "omistamisesta". Itse uskon että kyse on asiakkaan luottamuksen voittamisesta ja pitämisestä. Ainoa mittari tähän taas on se onko yrityksellä asiakkaan luottokortti piikissä ja käytetäänkö sitä. Mieti Amazon, iTunes ja vastaavat. Tätä vastaan kilpaillaan ja ottelu käydään juuri tuosta oikeutuksesta laskuttaa luottokortin kautta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-19 06:39:45

Juuri näin "perustarpeita myyvät firmat" tahtovat joutua unohlaan... tuoreimpana MASKU ... yrityssaneeraus... asiakkuutteen on tehtävä enemmän töitä...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-19 06:39:45

Juuri näin "perustarpeita myyvät firmat" tahtovat joutua unohlaan... tuoreimpana MASKU ... yrityssaneeraus... asiakkuutteen on tehtävä enemmän töitä...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jani Muhonen
2012-10-19 16:25:55

Tätähän se justiinsa on, olemassa olevan lypsylehmän suojelua ja eliniän pitkittämistä (tai kuten Matti Vanhanen aikoinaan sanoi: keinotekoista tekohengitystä). Ja sitä se tulee olemaankin ellei uskalleta ottaa irtiottoja, joita ei pahemmin ole näkynyt.

Eikä se helppoa ole. Se uskaltaminen meinaan.

Tuo asiakkuustieto/-ajattelu on varmaankin totta. Onko se sitten sama asia kuin asiakasuskollisuus tai asiakas"omistajuus" lainausmerkeissä tai ilman? Ei välttämättä.

Itse olen vankka Applen käyttäjä, toki myös siksi että vehkeet toimivat. Mutta mikä jatkossakin saa meikäläisen aika pitkäänkin tätä olemaan, on se kokonaisuus, se ekosysteemi minkä Apple on rakentanut. Ei edes kiinnosta ottaa selvää Androidien tai Windowsien ominaisuuksista kun ne kuitenkaan eivät osu minun maailmaani.

Niin kaun tämä kokonaisuus toimii kun kipukynnys ei ylity. Sinä päivänä kun Apple saa hermoni palamaan on peli menetetty. Eikä vain yhden laitteen kohdalla vaan kokonaisuuden. Sitä päivää odotellessa kestän pienet ja toisinaan isommatkin harmistukset.

Voisiko tätä ekosysteemisitouttamis(pakottamis)mallia viedä verkkoasiointiin? Varmasti voisi. Silloin ei asiakkaana kannattaisi tutkia kuinka vihreää aidan toisella puolen on jos pääosin asiakkaana olo toimii. Nyt kipukynnyksen ylittyminen on lähinnä vaivattomuudesta kiinni: kivempi asioida suomenkielisissä ja "Suomessa" toimivissa kaupoissa. Mutta kun kerran on kokeillut muuta...

Unohtamatta siis sitäkään että asiakkaiden olisi ihan kiva myös olla vapaaehtoisesti halukkaita asiakkuuteen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jani Muhonen
2012-10-19 16:38:01

...ja vielä eri aiheinen jatkokysymys:

Olen miettinyt olisiko mahdollista viedä kirjastoa verkkoon? Voisiko se todella toimia olematta vain väkinäinen kopio fyysisestä lainausmaailmasta, jossa lainataan yksiköitä joiden saatavuus on rajoitettu? Mikä idea sitten olisi rajoittaa rajoittamattomia digitaalisia yksiköitä? Vai menisikö se silkaksi piratismiksi jos rajoituksia ei ole? Kuinka taas silloin kävisi tekijänoikeuksien? Pitäisikö siis kirjastoista luopua? Mutta mitä se sitten tekisikään kansalliselle sivistykselle?

Ville?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-10-20 07:32:56

uh.... vaikia kysymys... mä mietin vähän ja palaan, ok?! terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.