Palvele verkossa K-kauppias

16.09.2012 | Kasvu | Ville Tolvanen

Palvele verkossa K-kauppias

Yritän kiteyttää ajatukseni heti tähän alkuun. Jokaisen kauppiaan, yrittäjän ja yrityksen tulisi miettiä, miten digitalisoituminen voi aidosti kasvattaa nykyistä tai luoda uutta liiketoimintaa. Pelkkien kotisivujen rakentaminen on lähes hyödytöntä. Sosiaalinen media on turhaa ilman tuottoja. On turha puhua pelkästään läsnäolosta verkossa, yhteisöissä tai hakukoneissa. Pelkän näkymisen aika on ohi. Tuotot ratkaisevat, mieti miten rakennat verkkoliiketoimintaa, liiketoimintaa verkossa tai aidosti parempaa liiketoimintaa muualle verkon avulla. Vaadi enemmän, itseltäsi ja kumppaneiltasi.

”Kauppias hoitaa homman.” Lupaus sisältänee ajatuksen tuotteista, valikoimasta, laadusta ja palvelusta. Miten liiketoimintalupaus näyttäytyy verkossa? Ei mitenkään. Esimerkiksi K-Marketilla on kotisivut johon on listattu myymälöiden sijainteja pitkin maakuntaa. Ymmärtäisin merkittävän osan K-marketin liiketoiminnasta syntyvän asiakkuuksista, eikä harhailevista asiakasraukoista, jotka etsivät päivän maitoannosta? Syntyisikö yli puolet liikevaihdosta kanta-asiakkaista? Merkittävä osa lähimmän kilometrin sisältä? Miten K-Marketin liiketoimintaa voisi tukea verkossa?

Tule verkkoon kauppias! Ota sähköpostini talteen ja laita kuulumisiasi tahtotilani mukaisesti. Keskiviikkoisin, viikonloppuna, kerran viikossa. Älä spämmää. Rytmitä viestintäsi kaupparetkeni mukaisesti. Mikä on hyvää juuri nyt? Taidat huutaa televisiossa ”Mitä tänään syötäisiin?” samaan aikaan kun olen työmatkalla. Etkö voisi toimittaa asiaasi matkapuhelimeeni? Voisitko sinä tai apulaisesi päivystää tunnin pari päivässä online, jotta voisi varmistaa kalan saatavuuden juuri tälle tai huomiselle illalliselle? Voisimmeko tutustua kaupassa, vaihtaa sähköpostiosoitteita ja käydä kirjeenvaihtoa? Milloin olisit kaupassasi tavattavissa? voisitko pitää vastaanottoa vaikkapa lauantaisin aamupäivällä jotta voisimme tutustua? Kuka oikein olet?

Asun Kaisaniemessä. Meitä on siellä jonkin verran. Tulisitko kauppias mukaan yhteisöömme? Pidämme yllätyksistä ja kauden tuotteista. Moni meistä laittaa ruokaa tai hakee sieniä mökiltä viikonloppuisin. Haluaisitko osallistua? Miten rakentaisimme vuoropuhelun, jossa et jakaisi vessapaperia postiluukustamme, etkä käyttäytyisi keskusliikkeen joustamattomalla inhottavuudella? Ole aito, voisitko olla meidän oma K-kauppiaamme? Parhaiden tuottajien ja valikoimien edusmies alakerrassamme? Veisitkö meidät mukanasi siten, ettei Stockmannille tai S-Markettiin olisikaan niin usein asiaa jonottamaan? Vaivasi palkitsisimme hyvillä asiakkuuksilla, todennäköisesti tavallista korkeammilla ostosmäärillä. Sinulla on mahdollisuus, käytä se hyödyksesi äläkä odota ja ilmoita sanomalehdessä. Meillä kaikilla on osoitteet, puhelimet ja sähköpostit. Haluatko rahamme? Luo asiakassuhde, anna hyviä syitä asioida ja lopeta räiskälemainonta. Ryhdy palvelemaan kauppasi ulkopuolellakin, ala hoitamaan niitä hommia, myös verkon välityksellä.

Jokaisen kauppiaan tulisi toimia myös verkossa. Jokaisen verkkokauppiaan on syytä pohtia verkon nopeaa kehittymistä, parhaiden mahdollisuuksien hyödyntämistä ja uusien toimintamallien testaamista osana liiketoimintaa. Osaaminen ja kilpailu leviävät verkkoonkin aikanaan. Älä turhaan anna kilpailun viedä liiketoimintaasi.

Huomio! Älä analysoi mahdollisuuksiasi verkossa. Pysäytä peli ja pohdi miten digitalisoituminen muutaa liiketoimintaasi. Uuden päätelaitteet, asiointi ja kaupankäynti verkossa. Tarvitset liiketoimintastrategian verkkoon, etkä uutta verkkopalvelua. Tarvitset lisää liiketoimintaa, etkä uusia rahareikiä verkossa. Verkkoon voi tuhlata miten paljon tahansa. Pystyykö kumppanisi kertomaan, miten teet sitä enemmän nyt tai viiden vuoden kuluttua?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2012-10-02 12:56:47

Voisko joku kertoa kuka on kauppiaana Kaisaniemessä niin voisin toimittaa tavaran perille?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Aittoniemi
2012-10-02 15:47:13

Aika pahan heitit, olisiko se vielä Niemen Kaisa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.