Teollisuuden markkinointi

10.09.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Teollisuuden markkinointi

Suomessa on monta teollisuusyritystä, jotka ilmoittavat olevansa kumppaneita, ratkaisu- tai teknologiaosaajia. On niin clean-, new- kuin muutakin teciä, mielin määrin. Metalliteollisuuskin venytti itsensä teknologiateollisuudeksi. Mutta millaista on näiden osaajien markkinointi?

Olen kysynyt usealta teollisuuden edusmieheltä, että eikö teknologiataloksi julistautuminen vaatisi myös käyttäytymistä kuten tekniikka- tai teknologiayritykset? Kysymys on selvästi kiusallinen. Suurin osa suomalaisista teollisuusyrityksistä käyttäytyy, kuten teollisesti valmistavat yritykset ovat tehneet jo vuosikymmenien ajan. Miksi maailman muutos ei tarkoita muutosta markkinoinnissa?

Valmistavien yritysten markkinointia ja viestintää leimaa tuotelähtöisyys. On koreita esitteitä, tuotetietoja, messuja ja urheilusponsorointia. Sotaan lähdetään tuotetieto edellä ja verkkoonkin sitä suolletaan nimenomaan tuote- eikä käyttäjälähtöisesti. Olen selvittänyt näiden toimintamallien juontavan vähintään 80-luvulle. Rekkarallien ja tuoteoksennuksen keskellä homma tuntuu toimivan, varsinkin kun mitään muuta ei ole uskallettu tai ymmärretty kokeilla. On vaikea väittää toisen mallin toimivan paremmin kun sitä ei uskalleta kokeilla. Eikä edes yritetä suunnitella.

Teknologiayritykset, erityisesti informaatioteknologiayritykset lähtevät käyttäjäryhmistä. On keskustelupalstoja, tapaamisia, konfrensseja, tukea ja asiakaspalvelua verkossa. Miksi tietotekniikkayritysten myyjät eivät tarvitse kalliilla tuotettuja esitteitä? Miksi Dellin, HP:n tai SAP:in käyttäjille annetaan mahdollisuus tavata, kouluttautua, keskustella tuotteista ja näkemyksiä päämiehen toiminnasta. Ohjelmistoyritykset ovat oppineet, ettei ylläpitoa tai uutta kauppaa synny, jollei asiakkuutta hoideta myöskin hankinnan jälkeen. Tuotantotalouden miehet lähtevät tuotteesta, sen hukkaamisesta maailmaan, eikä asiakkuuksien hoidolla ennen huoltotarpeita sitten olekaan niin väliä.

Odotan pelonsekaisin tuntein teollisuuden saapumista verkkoon. Kotisivuilla läsnäoloa voi nykymaailmassa verkkopresenssiksi tuskin kutsua. Lyön vetoa että näemme vieläkin useita tuotetietoportaaleja. Suurin osa Suomen verkkopalvelujenrakentajista lähtee alustoista, määrittelee kotisivuja eikä verkkopalveluita. Harva uskaltaa lähteä ratkaisunsa elinkaaresta, suunnittelusta, asentamisesta, ratkaisun määrittelystä tai ylläpidosta. Vielä harvempi uskaltaa katsoa käyttäjiin, määritellä oman lisäarvonsa eri käyttäjille. Niin tuotevetoista on suomalaisen teollisuuden markkinat. Moni tunnustaa olevansa ”ihmisbusineksessa,” jossa hyvät asiakassuhteet ratkaisevat, mutta kun markkinointiin tullaan, valuu rohkeus oman tuotteen esittelyyn. Terveisiä maatalousnäyttelyyn, siellähän niitä puimureita ja muuta teknologiaa huippuominaisuuksilla esitellään. Terveisiä myös niille rohkeille jotka päättävät siirtyä 2000-luvulle. Täältä löytyy todella kiinnostavia tapoja rakentaa liiketoimintaa mm. verkossa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Kimmo Kanerva
2012-09-10 18:53:26

Tottahan tämä pitkälti on, sillä isojen yritysten lähtökohtana on aina ollut tuotteiden tekeminen eikä asiakkaiden palveleminen. Ne, jotka tulevat tajuamaan, että tuote ei ole enään differoiva tekijä tulevaisuudessa tulevat pärjäämään myös teollisuudessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-11 05:54:49

Kimmo! Miks mun pitää kirjoittaa satoja löysiä juttuja ja sinä kiteytät koko paketin kahteen lauseeseen! hyvä hyvä! TEHDÄÄN murros. Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riina Kirmanen
2012-09-10 19:37:14

Muutosta tapahtuu, mutta ei ehkä niin nopeasti, kun toivoisit. Kyllä jo nyt suuri osa markkinoinnin tekemistä on animaatioita, infogapheja, webinaareja (jota muuten toimii) ja automatisoituja nurturing ohjelmia sekä asiakasarvolaskureita. Esitteitä tehdään toki myös myynnin tukimateriaaliksi, muttei juuri muuhun. Käy katsomassa esim. meidän viimeinen tutkavideo at http://www.youtube.com/watch?v=hlX_dKxnF3o&feature=plcp. Asiakaskunnassa on sekä uudistusmielisiä että niitä, jotka haluavat käydä messuilla. Kaikille on tarjottava oma kanavansa, asiakaskäyttäytyminen on osattava myös markkinoinnissa, riippumatta siitä mitkä ovat viimeiset trendit. Tasapaino tässäkin ja kirkas ajatus siitä, missä liiketoiminnassa ollaan mukana.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-11 05:53:45

Kiitos Riina! Kuullostaa oikein hyvältä...Kaikkea ei varmaan voi kaikille tehdä, mutta hyvältä kuullostaa informaation jako. Mites teillä kansainvälinen PR? Toimiiko? Kiitos & kumarrus! Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kari Fagerström
2012-09-11 13:07:00

Katsoin tutkavideon ja kyllähän se on tehty uudella teknologialla, joskin sisältö oli kuitenkin voimakkaan teknislähtöistä ja vasta jos jaksoi katsoa viedon loppuun selvisi se miksi sateen ennustustutkia on syytä uudistaa. Tavoite lienee kuitenkin myydä uusia tutka-asemia vai voisiko ajatella, että tarjottaisiin henkilökohtaista sade-ennustajaa vaikka lintuharrastajalle palveluna ?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-09-11 13:10:38

Kari, olen samaa mieltä kanssasi siitä että tekemistä riittää... juurikin tällä sektorilla! ihmiset ostavat yrityksiltä... tuoterutistus on vain ni-in vanhanaikaista... ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Työnhakija
2017-11-24 13:58:58

Moikka Ville.

Olen kanssasi samaa mieltä. Tuotteet edellä mennään ja lähes kaikki teollisuusyritysten sivustot näyttävät lähestulkoon samalta. Tylsältä, tuotteiden ominaisuuksia esitteleviä katalogeja. Olen hakemassa töihin teollisuusfirmaan ja minun pitäisi esitellä heille hyvin raaka versio digimarkkinoinnin strategiasta. Sanoppa mulle mitä lyön tiskiin?
Ajattelin ensin, että mennään näillä samoilla " teollisuuden ihmiset nyt on sellasia, että heille toimii nämä tylsät, toisiaan toistavat kuivat tuotekatalogit. Ei uskalla mitään B2C-markkinoilla toimivaa lähtee kokeilemaan". Mutta nyt tekisikin mieli tarjota jotain ihan uutta. Looking forward to your reply.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.