Yrityksen nimi

02.08.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Yrityksen nimi

Kaipaatko nimeä tuotteelle, palvelulle tai yrityksellesi? Niin minäkin. Digitalisaatio muuttaa käyttäytymisen ja prosessien ohella viestintää ja kommunikaatiota. Englannista on tullut ja tulee vielä korostuneemmin liiketoiminnan yhteinen kieli verkossa. Sitä kannattaa miettiä ja kunnioittaa kaikessa tekemisessä. Jos teet, niin tee myös Lontooksi. Niin minäkin yritän.

Tapasin taannoin potentiaalisen kumppanin, jolla oli brändihaasteita. Yritys kasvaa ja menestyy, mutta sen nimipolitiikka sopii huonosti verkkoon ja maailmanvalloitukseen. Yritys oli hyödyntänyt useampia kumppaneita, jotka ilmiselvästi olivat luottaneet ”kaneja hatusta” -metodiikkaan tai erikoisiin ”tälläisiä nimiä tämän alan yrityksillä yleensä on” lähestymisiin. Epätoivoista, epäammattimaista ja vastuutonta.

No millainen hyvä nimi sitten on digiaikana? Ei puhuta brändistä, koska ilman merkitystä, mikä tahansa sana on vain käsite eikä brändi. Brändi on jo pitkään ollut yrityksen merkitys, eikä yrityksen nimi. Jos sinua ei tunneta, brändiä ei ole vaikka olisit kuinka makea ja nopea. Mitä Cargotec herättää mielessäsi? Se on yrityksen brändi. Ei se norsu, jota viljellään yrityksen tuotteissa.

Muutama vinkki hyvän nimen löytämiseen. Ja hyvä nimi muuten löytyy aina. Jos ei löydy, vaihda kumppania.

  1. Digiaikaa hallitsevat hakukoneet. Pyri siis nimeen joka linkkaa yrityksen sen toimialaan.
  2. Valitse sana, joka indeksoituu hyvin verkossa. Itse opin osoitteesta www.brandforfree.com että google väheksyy kaikkea ”free” asioita. Ymmärrettävästi. Tein siis ikävän virheen valitessani tämän osoitteen. No, sattumalta myös www.brandbarbeque.com ja www.industrytailors.com olivat vapaina. Näistä myöhemmin.
  3. Katso muita menestyviä palveluita verkossa.  Joku voisi väittää että palveluthan myydään apstoressa tms. eikä domaineissa, mutta olisin pitkällä aikavälillä hieman eri mieltä. CMO (Chief Marketing Officer) hattu päässä pohtisin kyllä tarvetta tehdä sisältömarkkinointia substanssista, palvella käyttäjiä ja saada heitä lisää jne. ja saada nimi resonoimaan käyttötarvetta.
  4. Opi parhailta. Mitä Evernotella, Dropboxilla, Flipboardilla, Pinterest –palvelulla jne. on yhteistä? Yleissana joka liittyy itse palveluun kuten ”note”, ”box”, ”Pin” ja yhdistettynä määreeseen ”ever”, ”drop” jne. Suomesta tälläisiä osaajia löytyy mm. Dropinmarket
  5. Älä keksi sanaa. Sitko, Pitko, tai Potka. Kuulostaa hyvältä muttei vie mihinkään. Jos onnistut sinulla tulee ongelmia nimen kanssa, kun sitä joutuu opettamaan maksullisella markkinoinnilla. Älä tee tätä start-uppien yleistä virhettä. Valitsemalla nimen, joka ei toimi heti globaalisti kerrot, että olet epäammattimainen ja yrityksesi on myytävänä. Varsinainen kasvutyö ja menestyksen rakentaminen jää jollekin toiselle.

Jos tähän nimi asiaan löytyy kiinnostuneita niin harkitsen verkkokaupan avaamista osoitteeseen www.companynameshop.com Näyttää olevan yllättävän vähän tällä alalla kilpailua verkossa, globaalisti. 

Ps. ”Sattumalta” tämän artikkelin otsikko on yksinkertaisesti Yrityksen nimi. ”Sattumalta” google rakastaa otsikoita. Katsotaan, miten tämä artikkeli luo näkyvyyttä verkossa. Vai pitäisköhän se olla ”nimi yritykselle? se lienee tyyppillisin hakusana? vai onko? auttakaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jussi
2012-08-02 10:49:58

Täähän oli mielenkiintoinen juttu. Agree bro.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-02 11:28:44

Hello! Kiitos Man! Näitä "vanhoja" totuuksia pitäisi muistaa kirjoitella... Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Heinonen
2012-08-02 17:14:55

Joo Ville, totta turiset. Hyvänä (lue huonona) esimerkkinä voidaan käyttää meidän nimeä. Toimii aika hyvin Suomessa, mutta sillä että se on myös yleisnimi, on sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia (tulee ns. ilmaista mainontaa, mutta myös toisinpäin -> nää viherpeukut jne.)

Mutta varsinainen "huvittava" esimerkki tulee ajoilta kun teimme paljon ulkomaankauppaa, ja viimein eräs equadorilainen kauppakumppani (vaikka käytimmekin kansainvälisissä toiminnoissa nimeä Greenfingers) kyseli, että mitä ihmeesssä firmanne nimi (Viherpeukalot) tarkoittáa koska me ymmärrämme sen täällä että: We Here Puke a Lot! Enpä voinut vastata muuta kun, että niin me teemmekin (ha ha).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jesse
2012-08-02 20:21:32

Samaa mieltä. Tosin kohdassa yksi olen osittain erimieltä. Firman perustamisen aikoihin valitaan toimialaan liittyvä nimi voi olla myöhemmin jopa rasite jos firma on halunnut muuttua/strategia on muuttunut. Tällöin firma tavallaan nimensä vanki.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-03 08:53:44

Jesse! Loistava ja harkinnan arvoinen kommentti! Tosin voihan firma vaihtaa nimeään... Kop, syp, merita, nordea....

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko A
2012-08-03 11:02:46

Ville, ehdotat juuri päinvastaista lähestymistapaa kuin mitä monet tuntemani piilaakson markkinointijepet sanovat. Useimmat startupit pivotoivat ja iteroivat tuotettaan, strategiaansa ja usein jopa valitsevat uudet kohdemarkkinat ennen kuin homma lähtee toimimaan. Tällöin nimet kuten Path, Asana, Quora jne. tulevat oikeuksiinsa. Toki on esimerkkejä joissa toimiala tulee jollain kevyellä tavalla esiin, kuten ansiokkaasti artikkelissa listasit. Perinteisemmistä teknoyhtiöistä suurimmalla osalla on geneerinen, toimialariippumaton nimi, esim. Google, Apple, Yahoo, Oracle, Cisco, Nokia, jne. Itse asiassa uskon, että Facebookilla tulee olemaan vaikeuksia brandinsa kanssa nyt kun he yrittävät tulla puhelinbisnekseen ja monille muille uusille toimilaloille.

Mitä tulee näkyvyyteen ja trafiikkiin, siihen vaikuttaa edelleen paljon nimeä enemmän kyky luoda "buzzia", saada medianäkyvyyttä, saada ihmiset keskustelemaan sosiaalisessa mediassa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-08-03 12:54:21

Hyvää argumentointia! Kiitos siitä. Ja kyllä, olen eri mieltä "piilaakson" kanssa. ;) terkut, ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anne-Maarit
2012-08-03 20:33:45

www.companynameshop.com ajatuksesi hyvä!
t. aiheesta kiinnostunut!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-07-31 09:54:45

Ja sitten muuten syntyi se Pay + Trail .... #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.