Mitä opin verkosta?

30.07.2012 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Mitä opin verkosta?

Olen tehnyt 15 vuotta työtä digitalisoitumisen, verkopalveluiden ja liiketoiminnan kanssa verkossa. Viimeisen pari vuotta olen tutkinut intensiivisesti verkostoitumisen vaikutuksia liiketoimintoihin. Mikä muuttuu? Ohessa muutamia huomioita matkan varrelta. 

  1. Suurin osa ihmisistä kuvittelee läsnäolon verkossa riittävän. Mutta kotisivu, verkkopalvelu tai palvelu verkossa ei näy ”missään” jos joku ei sitä käytä. Se on musta planeetta loputtomassa pimeydessä. Panostusten sijaan on tutkittava verkon tuottoja. Löydettävyyttä, näkyvyyttä, kontakteja, kauppaa jne.
  2. Seuraava verkon suuri mullistus on vuorovaikutteinen asiakaspalvelu. Yhä useammassa palvelussa voi olla yhteyksissä myös ihmisen kanssa. Voimakkaasti digitalisoituneet toimialat kuten matkatoimistot ja parhaat verkkokaupat tarjoavat jo asiakaspalvelua verkossa. Operaattorit, pankit ja keskusliikkeet raahautunevat perässä. Matka on pitkä ja kustannukset merkittäviä. Ensimmäisinä tässäkin asiassa menestyvät luovat itselleen merkittävää kilpailuetua. Mieti, mitä ei nyt saa verkosta? Huomenna senkin löydät helposti. Lue Mary Meekerin raportti asioista jotka ovat jo verkon myötä muuttuneet. Miten sinä kapitalisoit verkon mahdollisuudet liiketoiminnassasi? Älä nillitä, ettei juuri sinun toimialallasi ole verkkotekemistä, tuolla asenteella Applekin olisi jäänyt hedelmäviljelmäksi.
  3. Hakukoneen hallitsevat verkossa. Näkyvyys, löydettävyys ja hakukoneiden kautta tulevat kontaktit ovat yhä edelleen tärkeimpiä asioita verkossa. Rakenna sisältöjä jotka indeksoituvat hyvin verkossa, pohdi käyttäjien tapaa käyttää hakukoneita. Vältä pelkkiä maksettuja ilmoituksia Googlessa. Orgaaninen sisältö on paljon maksettua arvokkaampaa. Suomenkielisellä alueella on yllättävän helppoa ottaa asiayhteyksiä haluunsa. Miksei sitten globaalistikkin?
  4. Vältä suuria satsauksia sosiaalisiin medioihin, jotka eivät lisää näkyvyyttä hakukoneissa. Verkossa valta on lyhytaikaista vai missä ovat Lycos, Yahoo, Myspace, Altavista ja monet muut? Huomaa että Facebook on suljettu yhteisö johon satsattu sisältö ei indeksoidu muualle verkkoon. Pelkän naamakirjan varassa pyöriminen on amatöörimäistä puuhastelua.
  5. Varo leipäpappeja. Internet on vielä aika tuore ja villin lännen mallit rehottavat. Eri toimijat verkossa ovat yllättävänkin kapeakatseisia. Eri asiantuntijayritykset luovat kapeaa näkemystä ja tuputtavat niitä yksitellen asiakkaille. Sitä myyt kenen leipäät syötä. Vai miten se meni.  Asiakasnäkökulmasta on äärimmäisen vaikeaa ostaa kokonaisnäkemystä. Moni kertoo mitä Googlessa, Naamakirjassa tai muissa palveluissa pitäisi tehdä mutta kuinka moni pystyy luomaan näkemystä liiketoiminnasta verkossa tänään, huomenna, vuoden tai viiden vuoden kuluttua. Vaadi enemmän, äläkä osta sikaa säkissä. Sokkona verkon kopelointi vaikuttaa pelkästään arvostukseesi vaikuttamisen asiantuntijana.
  6. Verkko muuttuu jatkuvasti. Milloin sinä viimeksi kävit jonkin yrityksen kotisivulla? (Kiitos Alex!). On totta että liikenne keskittyy hakukoneisiin, yhteisöihin ja sosiaalisen median palveluihin. Miten itse ajattelit olla mukana markkinoilla? Lähetätkö verkkoon pelkkiä tuotetietoja tai typeriä yritysuutisia Pitäisikö vaikuttamisesta verkossa vielä kerran harkita?

Jatketaan tästä…näitähän piisaa. Ps. Apudomainit selkeästi toimivat.  Useammasta verkko-osoitteesta luopuminen ja palvelun keskittäminen yhdeksi 1900-luvun portaaliksi on suurin piirtein typerintä mitä juuri nyt voi tehdä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.