Viesti, viestintä & vaikuttaminen

22.06.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Viesti, viestintä & vaikuttaminen

Puhumme viesteistä ja viestintäkanavista. Liian vähän vaikuttamisesta. Siitähän loppujen lopuksi on kysymys. Perinteisessä viestinnässä tai ”PR:ssä” huomio on ollut yksisuuntaisten ”pullopostien” lähettämisessä. Palautetta on ollut vaikea mitata ja se on ollut pääasiassa epäsuoraa.

Uusi aikakausi, uudet kujeet. Siirrytään vaikuttamaan. Mistä sinä haluaisit vaikuttua?

Katso videoblogi 

Hyvää kesää! V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Petteri Sortes
2012-06-24 21:58:36

Viesti ja vaikuttaminen? Viesti on vain viesti. Oho, tulipa taas viesti... Viestittäminen, lukemattomia viestejä. Hoh hoijaa... Vaikuttaminen on lobbausta. Pyritään vaikuttamaan henkilön tekemiseen ja ajatuksiin. Miten hän tulevaisuudessa käyttäytyy. Se on lobbausta. Vaikutetaan keskeisiin päättäjiin ja ihmisiin, joilla on vaikutusta. Brysseli, eduskunta, kuntien päätttäjät. Miten saada ne toimimaan niin kuin minä haluan. Jos joku haluaa vaikkapa kauppakeskuksen jonnekin... Miten se saadaan sinne? Vaikutetaan päättäjiin kunnassa ja valtakunnan tasolla. Korruptio; ruma sana. Käytetään sanaa kauppa. Mainonta on myös vaikuttamista. Siinä pyritään vaikuttamaan kuluttajien päätöksiin. Mutta siinä et voi tehdä kauppoja kuluttajan kanssa, koska et voi maksaa hänen ulkomaan matkojaan, mutta voit toki järjestää kilpailun, johon vaikkapa 10.000 kuluttajaa osallistuu. Maksat yhden matkat, et kaikkien. Kuluttaja ostaa vaikkapa yhdet farkut, mutta ei päätä siitä, mihin kauppakeskus rakennetaan. Miten siis peeärrän ja mainonnan teho mitataan, jotta voidaan puhua sen vaikuttavuudesta? Pitää tietää tarkka kohderyhmä, koska mitä suurempi on haitari, sen vaikeampaa sitä on mitata. Tai mitä sisäänpäin lämpiävämpi ryhmä, sen paremmin siihen voi vaikuttaa. Esimerkiksi Ikea ja sen markkinointi. Brandi, ajatus, ajatusmaailma ja samanlaisuus. Tai kallis tuote, pieni asiakaskunta, tuttuus, ja toki mitattavuus. Bisnes ja asiakas pitää tuoda lähemmäksi toisiaan. Kuten vaikkapa Walt Disney, jolla on koko skaala. TV-kanavat, maksu-tv:t, elokuvat, tv-sarjat, teemapuistot, dvd:t, risteilyalukset, lomaparatiiisit, yö-kerhoviihde, jääshowt, kirjat, lehdet, nuket, lelut ja mitä ei ole, se keksitään. Samaa tuotetta kierrätetään uudestaan ja uudestaan. Vaikutetaan kuluttajaan kehdosta hautaan, nuoresta vanhaan. Liiketoimintaa ja elämäntapaa, joka alkoi vanhoista eurooppalaisista lasten saduista, ja niiden elävöittämisestä elokuvan keinoin joskus muinaisuudessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-06-25 07:11:34

Hyvää pohdintaa. Itse mietin tätä "viestinnästä vaikuttamiseen" problematiikkaa kovasti. Tarvitaan nimenomaan lobbaamista inofrmaatioähkyn sijaan. Joku sanoi että "viestinnällä ei voi enää vaikuttaa" sitä on siis liikaa, liian monessa paikassa ja se on epärelevanttia. Teot ratkaisevat, ja niistä johdettu/hallittu/muotoiltu mielikuva "perception."

terkut,

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Esa Luoto
2012-06-26 21:07:01

Jos joku on todella sanonut, ettei viestinnällä voi enää vaikuttaa, ei henkilö joko tiedä, mistä puhuu, tai on sitten vain epäonnistunut viestijä. No, eiköhän kyse ole nyt sitaatin irroittamisesta asiayhteydestään, joten vähät siitä.

Mutta edellä sen kiteytitte: viestintä on vaikuttamista. Välillä ilmeistä ja lyhyellä tähtäimellä tapahtuvaa yksisuuntaista markkinointiviestien tykitystä, toisinaan hienovaraista ja pitkäjänteistä vaikutelmien viljelyä eri kanavissa ja kohtaamisissa.

Mutta jotta päästään vaikutettavan vaikuttumiseen asti, kaikkia keinoja, jotka kantavat viestejä, tarvitaan (= sanalliset & visuaaliset markkinointiviestit, fyysiset tilat, toiminnan laatu, asiakaspalvelun ja muiden kohtaamisten tyyli jne. Lista on pitkä). Olennaista on, että viestintä on strategialähtöistä, tavoitteellista, suunnitelmallista ja yhdenmukaisesti sekä johdonmukaisesti toteutettua edes olennaisiksi tunnistetuissa kanavissa. Eli ammattimaisesti johdettua.

Se, missä mennään helposti metsään, on vastaanottajan/vaikutettavan aliarviointi. Ja sitä tapahtuu paljon, jos viestintä nähdään vain markkinointijargonin luukuttamisena.

t. Yksi propagandamaisteri

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-06-27 03:40:13

Esa! Kuvasit hienosti palvelumuotoilun ja asiakaskokemuksen merkityksen vaikuttamisessa! täysin samaa mieltä. Ja itse asiassa tuo "viestinnällä ei voi vaikuttaa taisi viitata todellisuudessa juuri tuohon "pelkällä viestinnällä ei voi vaikuttaa, on enemmänkin palvelumuotoilun aika" Mukava kun kommentoit. Tee sitä lisää ;)

tervehtien,

Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2012-08-05 21:01:39

Tottakai viestit ja viestintä vaikuttaa. Myös tänä informaatioähkyn aikakautena. Haasteena on kuinka saadaan viesti menemään läpi asiakkaalle asti. Silloin pitäisi ymmärtää mitä kanavia ihmiset käyttävät. Jos pyrit viestimään 15-24 vuotiaille, viesti aikakausilehdessä ei välttämättä ole oikeassa mediassa. Tulee siis tuntea asiakkaat ja mitä kanavia he käyttävät.

Viestit ja viestintä on yhä enemmän digitaalista. Digitaalisuus tuo mukanaan monta hyötyä: Viestintä on nopeampaa, viestejä pystytään kohdentamaan yhä paremmin tietyille ryhmille ja kaikista paras on, että asiakkaiden kanssa pystytään käymään vuorovaikutuksellista keskustelua reaaliajassa. On harvinaista herkkua asiakkaalle tuntea, että brändi kuuntelee häntä ja arvostaa asiakkaana.

Viestintä on myös yhä nopeampaa ja nopeampaa. Ennen riitti, että kirjeeseen vastasi viikossa. Nyt asiakas olettaa, että twitter tai facebook viestiin vastataan minuuteissa, jos yrityksellä on asiakaspalvelua kyseisissä palveluissa. Ennen manageri tai joku muu johtaja pystyi miettimään kuinka tähän palautteeseen tullaan vastaamaan. Nyt asiakaspalveluihmisten tulee pystyä toteuttamaan yrityksen viestintästrategiaa minuuteissa. Vaatimustaso on hieman noussut aivan muutamassa vuodessa?!

Puhumattakaan siitä kuinka asiakkaat viestivät sinun yrityksestä muille asiakkaille, ystäville tai mahdollisille prospekteille.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.