Kuka kaipaa johdon konsulttia?

18.01.2012 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kuka kaipaa johdon konsulttia?

Joka tulee lupaamaan ratkaisuja, viisastelemaan liiketoiminnasta eikä pysty aidosti tuottamaan lisäarvoa? Ei kukaan. Konsultoinnin keskeinen haaste on se että mitä tahansa voi ”konsultoida” ja kuka tahansa voi ryhtyä konsultiksi. Jos mikään muu ei elämässä onnistu, ryhdy konsultiksi.

Kymmen vuoden ja yli sadan projektin jälkeen voisin todeta seuraavaa. Konsultointia kannattaa ostaa saadakseen ulkopuolisen ”tuottajan” näkemyksen omalle tekemiselleen, ajatusten ja haluttavan suunnan kirkastamiseen ja vahvistamaan omia näkemyksiä. Harva artisti, urheilija, taiteilija tai yritysjohtaja saa parasta irti itsestään tai yrityksestään ilman sparrausta, peiliä joka myös pystyy kertomaan mitä muualla tapahtuu.

Hyvän konsultin tunnistaa kolmesta elementistä. Aito kiinnostus, riittävä kokemus toimialasta ja henkilökohtainen kyky tunnistaa, kirkastaa ja kiteyttää monimutkaisia kokonaisuuksia. Konsultit jotka nojaavat pelkästään työpajoihin ja asiakkaan omaan näkemykseen tarjoavat todellisuudessa sihteeripalveluita. Kymmenien palaverien ja mittavien investointien jälkeen asiakkaalla on kädessään omat tutut ajatuksensa. Mikäli sisällön tuottaa asiakas saa sitä samaa mitä aina. Sisäänpäin kääntyneitä näkemyksiä omasta erinomaisuudesta. Harva urheilija pärjää viimekauden tuloksilla ja vanhoilla harjoituksilla?

Ostaisinko itse konsultointia? Tämä on yksi konsulttien sisäisten keskusteluiden lempiaiheita. Varmasti jokainen ostaisi. Jokainen hyvää konsultointia kokenut haluaisi parhaan mahdollisen tiimin ympärilleen. Eihän Kimi Räikkönenkään ole pelkästään autonkuljettaja vaan joukkueen keskipiste, hän joka hoitaa itsensä ylittämisen ohella ajamisen. Joskun kuulin että alppimaajoukkueessa on 7 tukihenkilöä yhtä laskijaa kohden. Ja silti 20 parasta mahtuu lopputuloksissa sekunnin sisään. Erot ovat ajallisesti pieniä mutta menestymisen näkökulmasta merkittäviä.

Apuvoimien käyttö on merkki rohkeudesta. On rohkeaa sanoa että haluamme olla tänäkin vuonna entistä parempia. On rohkeaa todeta että vielä on parannettavaa, kriittinen palaute kiinnostaa ja meitä kiinnostavat ulkopuolistenkin ajatukset. Tehdään kaikki itse on heikkouden merkki. ”Meidän pitää osata” tai ”kyllähän me tämä itse osataan” kertoo ettei kaikkia haasteita ole tunnistettu tai haluta avata avoimeen tarkasteluun. Itse tekeminen tarkoittaa amatöörikulttuuria jossa muka osataan ihan mitä tahansa. Ihan kuin itse leikkaisimme hiuksemme tai korjaisimme hampaamme. Itse tekeminen ei ole ratkaisu, se on ainoastaan kompromissi. Omnipotenssi on heikkoutta.

Älä osta konsulttia joka ei vakuuta alusta lähtien. Älä luota konsulttien myyntipuheisiin vaan vaadi näkemystä omasta liiketoiminnastasi heti alussa. Älä osta sikaa säkistä. Älä luota siihen mitä muut ostavat. Haasta itsesi ja tavoitteesi. Kokoa oma unelmaryhmäsi ja sitouta siihen ne ulkopuoliset joiden kykyihin aidosti uskot. Parhaat tulokset syntyvät monipuolisella tekemisellä. Hyvät yritykset tekevät ennen kaikkea oikeita asioita, eivät pelkästään asioita oikein. On hämmästyttävää, miten isoja eroja pitkäjänteisesti menestyvien yritysten ja keskivertaisten yritysten välillä löytyy.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Vennonen
2012-01-24 09:10:54

Hyvä kirjoitus! Nimim. Leikkaanhan hiuksenikin itse

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Petteri Sortes
2012-06-14 09:45:14

Evl (evp) Sakari Ahvenainen:”Sodankäynti ja tekniikka” kirjoituksessaan (löytyy netistä) kertoo hyvän tarinan: Kaksi kävelijää törmäsi harmaakarhuun. Toinen vaihtoi pikaisesti kävelykengät piikkareihin. Toinen tuumasi:”Mitä hyötyä tuosta on ? Et pysty juoksemaan karhua nopeammin”. Toinen vastasi: “En karhua, mutta sinua nopeammin kyllä”.

Kuolevaisille riittää pieni etu luonnosta, kilpailijasta tai vihollisesta, täydellisyyttä ei tarvita. Mutta miten sen pienen edun tavoittaa? Onko se konsultti, vai aktiivinen ja ennakkoluuloton aivojumppa? Se on kuitenkin tosiasia (kunnes toisin todistetaan...), että kukaan ei osaa kaikkea.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2012-06-15 05:45:41

Hei, hieno viesti! Ehkäpä molempia? Jos löytyisikin konsultti josta olisikin aidosti lisäarvoa? kiitos! Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Keijo Koskinen
2013-07-22 10:59:13

Suomessa on valitettavan paljon yrityksiä ja johtajia jotka eivät etsi sparraajaa ongelmiinsa. Aiheesta tuoreesti http://osaamattomuusmaksaa.wordpress.com/2013/07/22/tehtaanjohtajan-ongelma/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.