Kukkia & Mehiläisiä

13.11.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kukkia & Mehiläisiä

Kasvuhakuiset yritykset eroavat vakiintuneista toimijoista dramaattisesti. Vakiintuneet yritykset ovat kuin kukkia, jotka juurtuvat, kasvavat, kukkivat ja tuottavat iloa vuodesta toiseen. Kasvuyritykset ovat kuin mehiläisiä. Ne joutuvat tekemään kovasti työtä, hyörimään ja rakentamaan samanaikaisesti pysyäkseen hengissä. Tilastojen mukaan vain harva onnistuu luomaan yritysarvoa, tulosta, osinkoja ja palkanmaksua samanaikaisesti.

Kasvuyritysten ohjaaminen vaatii toimintaympäristöön soveltuvat ohjaus- ja johtamisjärjestelmät. Kasvua tavoittelevissa yrityksissä tehdään pelkästään uusia asioita ja usein ensimmäistä kertaa maailmassa. Siksi kasvuyrityksissä joudutaan jatkuvasti tekemään ratkaisuja joita ”ei ole ollut tapana” tai kuulostavat varsin luovilta. Vain luovat ratkaisut auttavat yrityksiä keskittymään olennaiseen. Kasvuyhtiön on pakko oppia nopeasti ja tunnistaa taistelut jotka on  pakko voittaa. Kasvuyhtiön haasteet on samat kuin vaikkapa Nokiallakin. Miten saada liikevaihto kasvamaan, tuotteet myydyksi ja tulos kuntoon?

Mikäli omistat tai johdat kasvuhakuista yritystä, älä tee sitä yksin. On mahdotonta olettaa että yksi ihminen pystyisi sekä ideoimaan, johtamaan että ohjaamaan kasvurakettia. Harvoin avaruuteenkaan ketään on yksin päästetty? Tai no ehkä kerran. Parhaiten menestyt varmistamalla että käytössäsi on ainakin seuraavat työkalut.

(1)Hyvä hallitus. Hyvän hallituksen tunnistat työryhmästä jonka kohtaaminen on kuukautesi kohokohta. Hyvä kasvuyhtiön hallitus on ammattimainen, hyvin johdettu ryhmä näkijöitä & tekijöitä joilla on selkeä lisäarvo juuri sinun yritykseesi. He ovat yrittäneet samaa ennenkin. Mikäli hallitustyöskentely ei ole innostavaa, inspiroivaa ja aidosti rakentavaa, hommaa uusi. Sotien jälkeen totuttiin siihen että hallitus hallitsee eli toimii pelkästään kumivasarana.

(2)Johtamisjärjestelmä. Kasvun johtaminen on kuin lentämistä. Tarvitset mittariston mitä koneessasi tapahtuu, miten asiakkaat voivat ja mitä henkilöstö tekee. Samoin hallituksesi on syytä katsoa että asiat menevät oikeaan suuntaan. Kaiken keskellä on vaikea nähdä isoa kuvaa. Mihin ollaan matkalla ja miten toimintaympäristö muuttuu?

(3)Kilpailustrategia. Liikeidea, kilpailukyky ja etu, tavoitepositio ja aito toimintasuunnitelma. Ilman näitä suunnistat metsässä tietämättä missä maali on. Kuinka helppo olisi purjehtia jos tiedossa olisi vain ”pysytään pinnalla” ja ”pidetään purjeet tiukalla.” Vaadi enemmän. Pelkät haaveet alan johtavista ratkaisuista tai parhaan yhteistyökumppanin titteli ei lämmitä yritysarvoa mitattaessa.

(4)Ainutkertainen yrityskulttuuri. Hyvinvointiyhteiskunnassa omistajat ovat työntekijöidensä armoilla. Varmista yrityksesi haluttavuus. Yrityksen tarina, tavoitteet, tapa toimia ja tuloksellisuus tekevät työstäsi antoisaa. Vain onnelliset ihmiset tekevät tuloksia.

(5)Pysäyttävä yritystarina. Hio strategiasi kirkkaaksi ja pistä tuulemaan. Tee itsestäsi uutinen ja varmista että toiminta herättää kiinnostusta. Myynti voi yrittää myydä mutta yritä saada yrityksesi myymään itse itseään. Jätä myynnille lisämyynnin ja kasvun kultainen tehtävä.

Kun olet varmistanut yrityksen omistajana tai johtajana että repustasi löytyy nämä elementit, suhteessa kilpailuun ja parhailla toimintamalleilla maustettuna olet valmis aloittamaan. Vain parhaat selviytyvät.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.