Kasvu ponnistaa yrityksen sisältä

21.10.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kasvu ponnistaa yrityksen sisältä

Laskevat markkinat paljastavat yrityksen todellisen kilpailukyvyn. Perustuuko menestys markkinakasvuun ja siitä saatavaan osuuteen vai aitoon kykyyn luoda lisäarvoa? Valitettavan moni menestysyritys paljastuu suhdannekäänteessä kasvavan kysynnän paikkaajaksi. Luonnollisesti olosuhteiden muutokset vaikuttavat kaikkii yrittäjiin mutta parhaisiin suhteellisesti vähiten. Pienempi markkina tarkoittaa suurempaa kilpailua. Työtä on vähemmän ja ottajia useita. Kenelle pienempi markkina jakautuu?

Viimeiset parikymmentä vuotta ovat olleen pääsääntöisesti hyvää aikaa. Kiinteistömarkkinat, rakentaminen, tietotekniikkka, pankkipalvelut ja teollisuus ovat kasvaneet pienistä rypyistä huolimatta lähes vuodesta 1993. Samaan aikaan meille on kasvanut johtajisto, joka on tottunut menestymään. Nyt toimintaympäristön kaksi isompaa rytmihäiriötä mahtuvat tuhannen päivän sisään. Vanhat keinot eivät tuota tulosta. Moni haluaa ymmärrettävästi ottaa rennommin. Kiitetään heitä aidosti hyvistä suorituksista.

2012 tarvitaan rakennemuutosta, lapiointia ja kiinnostusta lillukan varsiin. Kasvutaloudessa ruokitaan kasvua suurimmilla liiketoiminta-alueilla ja mitataan miljardeja. On mukavaa olla globaali. Markkinan kääntyessä olisi kiire asiakkaalle ja aikaa laittaa kotipesä kuntoon. Vuonna 2012 tehdään ne strategiset päätökset joilla vastataan nousuun 2015. Yksikään taantuma pörssissä ei ole kestänyt yli 24 kuukautta. Luonnollisesti vaikutukset yrityksessä näkyvät pidempään. Mutta uusi kasvu alkaa tuhannen päivän sisällä.

Nyt kannattaa lopettaa lehtien lukeminen ja keksiä jotain uutta. Pienet, orastavat kultahiput ovat seuraavan nousun kultaharkkoja. Palkkaa innostuneita nuoria joilla on odotuksia ja pankkilainaa. Laita heille kovat tavoitteet. Kehitetään uutta. Tehdään aloitteita. Uuden kehittäminen vaatii kasvuympäristön. Hyvä kasvuympäristö sisältää kasvulle räätälöidyn ohjausjärjestelmän, ohjausryhmän, kasvustrategian ja pysäyttävän yritystarinan.

Nyt on historiallisesti paras aika aloittaa uusia asioita, tehdä rohkeita avauksia. Kiva nähdä ketkä uskaltavat.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.