Unelmien autokaupassa

01.10.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Unelmien autokaupassa

Autoa on kiva vaihtaa. Autossa kuluu paljon aikaa ja autoilu aiheuttaa hermopaineita. Auto on pakollinen vaiva. Mutta vierailu autokaupassa voi olla mitä tahansa katastrofin ja huvipuiston välistä.

En varmaan koskaan pääse rakentamaan modernia autokauppaa. Onneksi voin tehdä sen unelmissani. Ja jakaa ajatukseni. Haluaisin rakentaa autokaupan joka tulisi tulevaisuudesta kuluttajien muuttuvia tarpeita vastaan eikä roikkuisi perässäni autonvaihtoa vaikeuttaen.

Nykyisistä autokaupoista tehdään vielä sketsejä. Samaan aikaan kun tieto meni verkkoon ja suosittelusta tuli keskeinen osa päätöksentekoa, autokaupat rakensivat jäähalleja kehäteille. Huvipuiston kokoisissa jättimyymälöissä on hiljaista kuin kirkossa. Kulut ovat karmeat.

Kirkkoja täytetään laittamalla silloin tällöin Hesariin kokosivun mainos. Viesti on yleensä sama vanha ”Veholta saa Mersuja.” Tai että monimerkkiviidakosta voi ostaa autoja. Isolla ilmoituksella saadaan viikonlopuksi tupa täyteen ja palvelu nollaan. Yhdelläkään myyjällä ei ole aikaa vaivautua eikä perään soitella. Takuulla ei.

Millainen on siis unelmien autokauppa? Merkkiä on turha mainostaa. Sen osaan kyllä valita. Mutta entäs se tärkein? asiakkaan kohtaaminen. Mielestäni autokaupan liikeidean tulisi olla ”kumipyöräliikkumiseen erikoistunut logistiikkapalvelu.” Ensin pitää selvittää mitä todellisuudessa haluan. Siihen pitäisi olla työkalu kuten hammashoitolassa koska usein omatkin ajatukset voivat olla sekavat. Sitten kohdataan kilpailu – no mennäänpä tähän koneelle – oletko katsonut mitä Saksasta saisi? No tottakai olen. ”Katsotaanpa mitä me voitaisiin yhdessä tehdä?” Olisitko kiinnostunut liisaamaan auton kolmeksi vuodeksi? Tai haluaisitko rallipaketin jossa menopeli vaihtuu automaattisesti parin vuoden välein? Onko omistaminen todella tärkeää vai oletko ratkaisemassa liikkumiseen liittyviä haasteita? Onko muuten ylimääräistä tallipaikkaa tai muita liikkumiseen liittyviä haaveita?

Tulevaisuuden autokauppa tarjoaa liikkumisen palveluita. Myyjän tehtävänä on myydä vakuutukset, bensakortti, lisävarusteet ja huoltopaketti ennalta valittuun malliin. Kaikki tulee rahoitettuna kerralla tai kerran kuukaudessa. Merkilläkään ei ole niin väliä. Menin ostamamaan mersua ja tulin Toyotan kanssa ulos. Tämä tuntui hyvältä. Ja paketti toimivalta.

Autokaupan palvelupakettien rakentaminen voisi alkaa käynnillä McDonaldsilla. Lähes kaikki ottavat ranskalaiset ja mustan limun. Millainen burgeri laitetaan? Eikö kaikille voisi rakentaa liikkumisalustan pakollisista palikoista? Huoltosopimuksesta ja bensakortista? Vakuutuskin tarvitaan? Valitaan lopuksi sopivan värinen menopeli. Ja varmistetaan että vaihtamaan päästään heti kun siltä tuntuu.

Liikkuminen on iso kulu. Tehdään siitä mukavampaa ja kuluttajille yksinkertaista. Nykyinen malli naurattaa lastenlapsia niin että meinaa tulla tulla vanhuksellakin pissat housuun. Mutta eipä naurata auton vaihtajaa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jani Muhonen
2012-01-05 20:44:51

Allekirjoitan tämän vilpittömästi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Tuominen
2012-11-08 09:54:27

Online Cars 2011 tutkimus (ja aiemmatkin) todistaa tutkitusti, että ihmiset käyttävät netin automarkkinapaikkoja (Nettiauto.com, Autotalli.com, yms.) vaihtoauton hankintaan. Autoliikkeiden ja maahantuojien markkinointi-investoinnit työnnetään pääosin Hesarin tyyppisiin julkaisuihin. Parhaimmillaan tai pahimmillaan samalla ketjulla saattaa olla useampi sivu samassa lehdessä. Ehkä se sitten toimii 4 kertaa paremmin, en jaksa uskoa. Poikkeuksiakin kyllä löytyy.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tero Pänttönen
2013-06-12 12:32:54

Automainonta on mielikuvamarkkinointia. Kiiltävät uudet autot ajavat auringonpaisteessa tyhjillä teillä. Todellisuus ei voisi olla kauempana mutta myös myyntitilanne on kaukana mielikuvista. Autotalojen pihat on ahtaita ja täynnä, ostajan autoille ei ole tilaa. Sama tilanne kun viet auton huoltoon.

Enemmän ja enemmän autoja speksataan netissä kohdalleen ja autokaupassa käydään vain tsekkaamassa jotain yksityiskohtia sekä arvioittamassa oma auto. Tämä korostuu yritysautokaupassa ja se laiskistaa myyjät. Omalla rahalla ostavaa ei palvella eikä varsinkaan kysellä tarpeita.

Oheispalveluita voisi myydä ja kyllä niitä jonkun verran tarjotaankin. Ostaja on vain niin kiimoissaan uudesta autosta että vakuutukset, bensakortit ja huoltosopimukset kaikuvat kuuroille korville. Voi olla että tuleva ajokortiton sukupolvi on kiinnostunut näistäkin sitten kun hankkivat autoja ja ajokortteja +25 vuoden iässä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-13 06:31:18

Juuri näin. Toisin on vaikkapa Pariisissa jossa autojen showroomit ovat pääkadulla. Jokainen store brändin mukainen ja heti edessä yhtiön paras saavutus. Suomessa ei tosiaankaan osata myydä tai markkinoida autoja. Surullista. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.