Kirkasta (liike)ideasi

17.09.2011 | Kasvu | Ville Tolvanen

Kirkasta (liike)ideasi

Tunnustan heti. En pidä asioiden kirjaamisesta. En ole aemmin pitänyt oikein kirjoittamisestakaan. Virheiden, vastoinkäymisten ja muiden murheiden takia olen ollut pakotettu siirtymään prosessiajattelun kannattajaksi. Nyt haaveilen yrityksestä joka aidosti tekisi asiat oikein. Ja kaiken lisäksi oikeat asiat.

Kohtaan jatkuvasti yrittäjiä ja yrityksiä joiden liikedia vaikuttaa utuiselta. Tehdään sitä mitä on aina tehty, tai mistä itse pidetään tai on sattumalta päädytty tekemään.

On aika kirjata liikeideasi. Ota tyhjä paperi (miellään A3) Kirjoita siihen liikeideasi. Pohdi pari päivää, kysy kaverilta, mieti mitä anoppi ajattelee. Onko idea hyvä?

Millainen on hyvä liikeidea? Amerikkalaisittain yksinkertainen toimii. Mutta ei niin että ”me tehdään mainoksia.” Tai olemme asiakkaan paras kumppani eikä tavoitteemme on olla toimialan johtava ratkaisutoimittaja. Hyvä liikeidea poistaa jonkun ongelman tai ratkaisee selvän asiakastarpeen.

Hyviä esimerkkejä:

Virgin – vastarintaliike mille tahansa toimialalle

Vuokraturva – turvallisia vuokralaisia.

Sini Tuote – sinisiä siivousvälineitä (jotka vielä toimii)

Dyson – Aivan erilainen pölynimuri

jne. hyviä esimerkkejä löytyy joka toimialalta. Hyvä liikeidea sisältää vahvan asenteen, filosofian tai toimintaa ohjaavan tavoitteen. Toivoisin lihateollisuuden palaavan ”lihaa säästämättä, laadusta tinkimättä” -aikakauteen. Think Different – ajattelua on puitu enemmänkin.

Jos tunnistat liikeideasi olevan utuinen. toimi seuraavasti;

1. Seuraa rahaa. Mieti mistä asiakkaat maksavat ja miksi he sinulta ostavat. Mieti vasta sen jälkeen mitä sinun pitäisi heille tarjota.

2. Mieti mitä asiakkuuksien kasvattaminen ja uusien saaminen vaatii? erikoistumista? näkyvyyttä? referenssejä?

3. Mieti miten nopeimmin saat luotua selvän kilpailuedun joka synnyttää haluttavuutta palveluusi

4. Mieti mitä oikeasti tarvitset ja mikä estää menestyksesi: myynti, asiakaskäynnit, laatu, toimituskyky, uskottavuus, raha, osaaminen, ihmiset? Kilauta kaverille. Kaikki haluavat menestyä. Kaikki haluavat olla mukana menestyksessä.

5. Kirjaa, kirjoita ja avaa ideasi sata kertaa. Hyväkin idea vaatii loistavan toteutuksen. Huonon idean myyminen käy raskaaksi ajan kanssa.

Kun olet varmistanut liikeideasi ja tiedät tekeväsi oikeita asioita voit ottaa rennosti. Mutta muista vilkaista seinällä roikkuvaa ideaasi aina välillä ja miettiä milloin sitä tulisi päivittää. Vähintäänkin vuosihuolto hyvällekkin idealle tekee pelkästään hyvää.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.