Uutisetkin muuttuvat. Muuttavatko sanomalehdet sittenkin taivaaseen?

25.08.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Uutisetkin muuttuvat. Muuttavatko sanomalehdet sittenkin taivaaseen?

Kuka-Mokasi-Kalevassa oli noin 10 kertaa suositumpi kuin mikään muu mielipide tänä kesänä. Moni ei myöskään ymmärtänyt pointtiani. Yritin sanoa että jos ”virallinen” pääkirjoitus (joka sisälsi useita asiavirheitä) puhuu täyttä puppua internetistä ja on pieninkään signaali toimituksen ajatuksista median tulevaisuudesta, voi koko yritys olla vaarassa. Median perusidea on jalostaa tietoa ja myydä sitä kuluttajia ja mediatilaa yrityksille. Lasku huonosta johtamisesta lankeaa omistajille mutta murheet meille kaikille.

Joku sanoi että Kalevahan on hyvä internetin ”maakuntalehti -sarjassa.” Siihen toteaisin ettei verkossa ole mitään maakuntalehtisarjaa vaan kuluttajat käyttävät medioita rinnakkain. Medioihin kulutettu aika ei tosin voi kasvaa ikuisesti. Eikä ihmisen kyky ottaa vastaan. Internet ei mihinkään ”laannu.” Siitä voi olla jo tilastojen valossakin varma.

No missä sanomalehdet sitten ovat hyviä? En keksi mitään muuta kuin kuolinilmoitukset ja lähinnä viikonloppuisin syventävät artikkelit (Hesarissa).Kaikkeen muuhun, kuten asuntoihin, autoihin, urheiluun, uutisiin ja poliittiseen keskusteluun verkko tarjoaa jo paremmat palvelut.

Yllä näkyy kuvakaappaus Ampparien uudesta ideasta (loistava!) Kerrotaan ”mikä puhuttaa naamakirjassa”. Mielestäni oivallus on erinomainen. Kumpi on tärkeämpää, jonkun toimituksen valitsemat yksittäiset uutiset (usein stt virrasta) vai se mikä kansaa oikeasti puhuttaa? Varmaan molempia tarvitaan. Ainakin vielä.

Jokainen voi lukea että Naamakirja on aika viihteellistä sisältöä ja asiaakin kyllä tarvitaan. Suodattimet, matemaattiset mallit ja aito vuorovaikutteisuus ovat tätä päivää vaikkei kukaan niistä toimituksessa puhuisikaan. Tuntuu että norsunluutorneissa on sellainen kummallinen ajatus että muutoksiin on turha reagoida ennen kuin kansa pihalla kapinoi. Vallankumous hiipii kuin taantuma. Odotellaan, kuullostaan ja yhtäkkiä, kuin Lehman Brothers, huomataankin että peli on menetetty.

Ymmärrä toimintaympäristöäsi ja sen muutoksia. Toimi mielummin etukäteen kuin liian myöhään. Suurin osa muutoksista valuu sisään uuden sukupolven kautta. Varkain. Jos tuotteesi ei maistu nuorille. Muutu. Muuten maailma muuttaa sinut.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2011-08-26 14:50:44

http://www.digitoday.fi/bisnes/2011/08/26/facebookissa-yli-tuhat-miljardia-sivulatausta/201111991/66

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.