Mikä hiton kasvustrategia?

10.07.2011 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Mikä hiton kasvustrategia?

Lähes kymmenen konsultointivuoden aikana olen törmännyt lukuisiin käsityksiin liiketoimintastrategiasta. (enkä ole aivan varma onko yksiselitteistä totuutta olemassakaan…)

1. Useimmiten se on omahyväinen laskelma siitä mihin nykymarkkinassa voidaan liikevaihdollisesti kasvaa ja millaista tulosta yritys tulee tekemään (kaiken mennessä nappiin) . Tälläinen strategia on mielestäni lähinnä budjetti/ennuste siitä mitä saadaan kassaan kun jokin käsittämätön kysyntätulva imee tuotteemme.

2. Yrityksen sisäinen näkökulma strategiaan lähtee ”yhdessä sovitusta toimintasuunnitelmasta” johon jokainen organisaation jäsen sitoutuu. Tälläinen strategia on puhdas johdon egotrippi. Pyöriskellään omassa erinomaisuudessa ja kerrotaan henkilöstölle kuinka uskomattoman hieno yritys on. Omistajakin tykkää kun ammattijohto lyö selkään ja toteaa yrityksen olevan ”alan johtava ratkaisutoimittaja” Kukapa sellaista ei haluaisi omistaa?

3. Päivitetty strategia on taas vuosittain lähes identtinen kirjelmä jossa toimialalta pyyhitään pölyt, kirjataan heikkoudet ja vahvuudet ja todetaan kuin mahdollisuuden hyödyntämällä vahvuuksiksi tulevaisuus näyttää loistavalta. Tälläistä en kutsuisi edes strategiaksi. Monumentti lienee parempi ilmaus.

Millainen sitten on paras strategia? Itse uskon ”sotasuunnitelmaan jolla yritys erottuu = kilpailee menestyksekkäästi” ja saavuttaa merkittävän arvon asiakkaiden silmissä, markkinoilla & omistajille. Hyvä strategia lähtee kilpailukyvystä, erottuvuudesta, voitettavista taisteluista ja kehityssuunnitelmasta joka johtaa joukot huipulle niin asiakkaiden, alihankkijoiden kuin kumppaneidenkin silmissä. Valitettavasti tälläisiä ”sotasuunnitelmia” näkee todella harvoin.

Yrityksen strategia taitaa olla yksi liike-elämän keskeisimmistä tabuista joita vain hullu lähtee kommentoimaan.

😉

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.