Yrityksestä yhtiö: Strategia, budjetointi ja vuosisuunnittelu

11.11.2023 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Yrityksestä yhtiö: Strategia, budjetointi ja vuosisuunnittelu

Näin rakennat yrityksellesi toimivan vuosisuunnitelman !

Syksy on strategioiden, niiden päivittämisen, budjetoinnin ja vuosisuunnitelmien aikaa. Sopii muuten mainiosti yhteen rapujen, tryffeleiden ja muiden herkkujen kera! 🙂 Miten strategia, budjetointi ja vuosisuunnittelu yhdessä tukevat ja turvaavat yhtiön toimintaa?

Kun yrityksestä kasvaa yhtiö, sen johtaminen monimutkaistuu, riskit kasvavat ja tarve suunnitella asioita paremmin lisääntyy. 

Opin strategiakonsulttina, että strategia ilman hyvää vuosisuunnitelmaa on usein tyhjä paperi, joka ei muuta arjen kulkua ollenkaan. Miten kytkeä uudistettu strategia eli suunta tekemisen suunnitelmaksi?

Vuosisuunnitelman keskeisin tehtävä on vastata kysymykseen miten strategian määrälliset ja laadulliset tavoitteet saavutetaan? Eli mitkä ovat ne keinot, hankkeet, investoinnit, ihmiset ja tekemiset, jotka yhdessä synnyttävät strategiasta totta.

Hyvä strategia on minusta omistajien, hallituksen ja johdon yhteinen hedelmä. Ihmettelen kulttuureja, jossa omistaja omistaa, hallitus hallitsee ja johto vastaa strategiasta. Kauhian vanhanaikaista minusta ja tekee hallituksesta lähes tarpeettoman. Yhteistyössä rakennettu yhteinen ymmärrys, suunta, tarina ja suunnitelma kuulostaa minusta kunnon strategialta. 

Kun strategia on synnytetty, on sen täyttymiseen liittyvän suunnittelun aika. Miten tehdään tavoitteista totta? Miten luodaan suunnitelma, jolla toiminta kääntyy strategian mukaiseksi, synnyttää uutta ja onnistuu muutoksen johtamisessa? Tästä kaikesta on kysymys hyvässä vuosisuunnitelmassa.

Kenen tehtävä on johtaa vuosisuunnittelua? Sanoisin yrityksen johdon, joka on yhtiössä töissä. Strategia ja vuosisuunnitelma voitaisiin nähdä toisiaan täydentävänä pakettina, joka yhdessä pyrkii varmistamaan tulokset yritykselle ja omistajille. 

Pitäisikö omistajien ja hallituksen ohjata vuosisuunnittelua? Parempi minusta olisi, jos hallituksiin nousisi ensin johdon oma näkemys (alhaalta ylös) Sitten hallitus voisi sparrata vuosisuunnitelmaa ja tehdä siitä yhteisen työkalun mittareineen tekemisen seurantaan.

Usein omistajat ja hallitus innostuvat sotkeutumaan vuosisuunniteluun. Olen itsekin tehnyt niin. Haluamme jokainen nähdä itsellemme sopivia suunnitelmia ja raportteja yrityksestä. Silti kehottaisin pitämään malttia vuosisuunnitelmien kanssa ja pyrkiä auttamaan johtoa tarvittaessa.

Näin vuosisuunnitelmasta kasvaa aidosti tiekartta ja työkalu toimivalle johdolle yrityksen johtamiseen ja tulosten saavuttamiseen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.