Hyvä hallituksen jäsen

29.09.2022 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Hyvä hallituksen jäsen

Millainen on hyvä hallituksen jäsen? Olen käsitellyt kirjoituksissani hallitustyötä, hallituksen kohtaamista, hallituksen puheenjohtajaa ja hyvää hallituspaikkaa. Jäljelle jää vielä kysymys hyvästä hallituksen jäsenestä.

Aika usein kuulen kommentin, ”meillä on jo neljä hallituksen jäsentä.” Tekisi mieleni kysyä 1) mitä lisäarvoa jokainen jäsen tuottaa, 2) mitä odotatte hallitukselta ja 3) onko teillä mielestänne mukana parhaat mahdolliset jäsenet?

Mistä tunnistat hyvän hallituksen jäsenen?

  1. Tärkeintä on sitoutuminen. Ajankäyttö, kaista ja paneutuminen yrityksen asioihin on keskeistä hyvässä hallituksen jäsenessä. Materiaalien lukeminen, kommentointi, osallistuminen keskusteluihin ja hallitustyön kehittämiseen kuuluu jokaiselle jäsenelle.
  2. Henkilökohtainen lisäarvo. Kaikki me ollaan päteviä tekemään hallitustyötä, mutta mitä lisäarvoa tuot jäsenenä hallitukselle? Kokemus on kultaa, mutta kyky tuottaa arvoa yksittäisenä jäsenenä puhdasta platinaa. Itse ajattelen tuovani hallitukselle kokeneen konsultin työkalupakin, kyvyn sparrata, fasilitoida, uusia ajatuksia sekä intoa ja energiaa.
  3. Sopivuus yrityksen tilanteeseen. Kasvu- ja kriisiyhtiöissä tarvitaan aivan erilaista osaamista. Siksi hallituksen profiilin tulisi mukailla yrityksen tilannetta. Halu kasvaa, kansainvälistyä, listautua tai tehdä yrityskauppoja luovat kaikki erikoistilanteita, joihin kannattaa kiinnittää sopivaa osaamista. Hallitustyö on edullinen ja tehokas tapa liittää tekemiseen erikoisosaamista.

Oman kokemukseni mukaan omistajat Suomessa ovat erityisen pragmaattisia. Saan sinulta sitä, tätä ja tota. Et ehkä sovellu tälläiseen jne. Tähän kuvaan verraten, on ihmeellistä, kuinka vähän hallituksen jäsenyyksiä kaipaavat profiloivat itseään. Miten ihmeessä osaajia hakevien tulisi tunnistaa juuri sinut, jos et millään tavalla avaa omaa osaamistasi juuri tälle yritykselle?

Haluatko olla hyvä hallituksen jäsen? Laita profiilisi kuntoon, mieti itseäsi ostavan kannalta ja ota reilusti suoraan yhteyttä omistajiin tai hallituksen puheenjohtajaiin toiveistasi.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.