Hallitusammattilaisuus

20.09.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hallitusammattilaisuus

Olemme tuloksetta etsineet vaihtoehtoa sanalle hallitusammattilainen. Tämä siksi, että hallitusammattilaisuus sisältää karmeita ennakkoluuloja, kuvaa huonosti ihmisen arkea ja tehtäviä. Esa kinnunen kirjoitti hyvin taannoin hallitusammattilaisen arjesta. Innostuin itse pohtimaan, mitä osaaminen voisi olla ammattina ja mistä arvo muodostuu. 

Hallitustyöhön on tällä hetkellä Suomessa valtava kiinnostus. Syitä voisi pohtia eri näkökulmista, mutta se vaatisi oman postauksen. Todetaan, että sekä ammattiin, hallitusten jäseniin ja työhön liittyy valtava määrä vääriä uskomuksia, vanhentuneita ajatuksia ja arvottomia ennakkoluuloja.

Miksi omistaja tai yritys voisi palkata verkostoonsa hallitustyön ammattilaisen?

Kolme näkökulmaa aiheeseen voisivat olla 1) omistajan tarpeet ja halu 2) yrityksen tarpeet ja 3) yrityksen johdon tarpeet. Ammatikseen hallitustyötä kehittävät ja tekevä voi toimia johdon ja omistajien sparraajana, hallitustyön kehittäjänä ja olla kustannustehokas vaihtoehto tuoda huippuosaamista osaksi yritysten arkea.

Sanon usein, että hallitus tekee sitä mitä johto ei kerkeä. Oman yrittäjä ja toimarikokemukseni mukaan johdon aika menee aina tuulilasisssa olevien asioiden hoitamiseen hyvin . Johdolla on harvoin mahdollisuus katsoa pidemmällä, miettiä vaihtoehtoja strategialle ja tutustua toimialan ja maailman kulkuun vaikuttaviin trendeihin.

Hyvä hallitusammattilainen voisikin olla yrityksen ylimääräiset korvat, silmät ja kädet omistaja- ja yritysarvon kasvattamiselle.

Hyvän hallitusammattilaisen tunnistaa minusta:

  1. Kyvystä haastaa ja sparrata rakentavasti omistajien, hallituksen ja yrityksen toimintaa.
  2. Kyvystä fasilitoida ja tarvittaessa johtaa strategia-, suunnittelu- ja toimintaprosesseja
  3. Taidosta rakentaa yritykseen sen vision ja strategian mukaisia rakenteita ja arvoa
  4. Kokemuksesta, osaamisesta ja halusta käyttää aikaa yrityksen kehittämiseen
  5. Halusta sitoutua, käyttää aikaa ja panostaa edellä mainittujen asioiden kehittymsieen ja tulosten syntymiseen.

Voisiko ”Chair” ja hallitusosaaminen olla tulevaisuudessa aito ammatti? Aivan varmasti ja se on sitä pienelle joukolle jo tänään. Suomessa on valtava määrä erityisesti PK-yrityksiä, joiden kyky hyödyntää ulkopuolista osaamista on vaatimatonta. Tämä yhdistettynä sukupolveen, jolla alkaa jo olla omaa yrittämis-, yritys- ja johtamiskokemusta tarjoaa paikan hallitusammattilaisten ammattikunnalle. Ainoa vaihtoehto ei ole jäähdyttelijät tai pienien piirien vakiokasvot.

Miten ryhtyä toimeen ulkopuolisen ammattilaisen kanssa?

Tärkeintä on synnyttää luottamusta, yhteinen visio ja molempia osapuolia palveleva työskentelymalli. Kannattaa käyttää sitoumuksetta yhteistä laatuaikaa keskusteluun, näkemysten vaihtamiseen ja oikean muodon valitsemiseen. Uskon vahvasti ”muodon tottelevan tarvetta” eli tehtävä sanelee rakenteet. Siksi hallitusammattilainen saattaa ottaa Chair-position, jäsenyyden, neuvojan tai advisory board- roolin. Tämä kaikki riippuu tarpeista, tilanteesta ja yhteisestä näkemyksestä. Myös hallitusammattilaiselle käytetty aika auttaa löytämään itselle sopivat tehtävät ja positiot.

Olen käynyt tänä vuonna yli 10 keskustelua hallitustyöskentelystä. Tulevalle vuodelle valitsen vielä 1-2 paikkaa, mikäli löydän itselleni sopivia rooleja. Elämme kiinnostavia aikoja. Nyt tarvitaan näkemystä huomisesta, muutosjohtamisesta, kriisien hallinnasta ja uusista mahdollisuuksitsa.

Ulkopuolinen hallitusammattilainen on minusta mainio tapa vahvistaa joukkuetta tuleviin haasteisiin. 

Lue Myös Esa Kinnusen hyvä artikkeli hallitusammattilaisen arjesta:

https://helsinki.chamber.fi/hallitusammattilaisen-arki-mita-se-on-kaytannossa/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.