Omistajan sijoitusstrategia

08.06.2020 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Omistajan sijoitusstrategia

Omistajan sijoitusstrategia

Olen pohtinut hyvää sijoitusstrategiaa itselle ja vähän muillekin. Omistajastrategia tähtää omistaja-arvon kasvattamiseen tunnistamalla miksi, mitä ja miten omistamme. Omistaja-arvoa voi kasvattaa yhdistämällä taitavasti yrittäjyyttä, yritytoimintaa ja kasvattaa sitä sijoittamalla.

Törmäsiin kiinnostavaan käsitteeseen ”investment thesis. Eli vapaasti ajateltuna sijoitusstrategia. Usein omistajat pitävät omaa yritystään ja sijoitustaan siihen ”kaikista hankalimpana.” Tämä johtuu pääosin siitä, että oma toiminta vikoineen ja uhkineen tunnetaan muuta liiketoimintaa ja maailmaa paremmin. Maailma näyttää vihreämmältä aidan takana. Pankkiirille ojennettu raha tuntuu turvallisemmalta kuin omat investoinnit tai yrityskaupat.

Olen pohtinut ääneenkin, voisiko sijoitusstrategian pohjana olla oma osaaminen, maailmankatsomus ja erikoistuminen johonkin omaa osaamista lähellä olevaan asiaan. Itse voisin pohtia ja mietinkin yhtiötä, joka tutkii ja sijoittaa virtualisaation (=digitalisaation kapitalisointi). Koen sen arvokkaaksi, kestäväksi, omaksi ja tuntuu että haluan tukea virtaalisoituvaa maailmaa.

Samalla tavalla omistaja voisi tutkia oman liiketoimintansa kasvualueet, arvoketjut, innovaatiot ja tulevaisuuden ekosysteemit ja sijoittaa niihin. Kriteerinä voisivat olla 1) osaaminen 2) kasvupotentiaali 3) synergia. Omistusosuus voisi määräytyä ajan kanssa edellisten kriteerien mukaan. Omaa toimintaa lähentelevistä voitaisiin hakea enemmistöä, verkostosta kasvua ja ekosysteemistä lisätuottoja.

Omistaja voisi jalostaa omistajastrategiaansa sijoitusstrategiaan, joka analysoi oman ympäristön ohelle oman kyvyn tuottaa lisäarvoa sijoitukseen. Tämä voisi myös määritellä aktiivisuuden omistajana. Jos potentiaali ja osaaminen kohtaavat, se voisi olla hyvä syy ja yhdistelmä toimia merkittävänä ja aktiivisena sijoittajana.

Kehitän ajatusta eteenpäin kesän aikana. Millaisia ajatuksia sinulle hajatus herättää?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.