Konsultointi

26.06.2016 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Konsultointi

 

Miten digitalisoituu konsultointi?

Ensin pitäisi kirkastaa mitä konsultointi on. Aika usein se on vaativien asioiden tekemistä asiakkaan puolesta. Auttamista, neuvontaa, osaamista ja ratkaisuja. Aina yhtä kiistanalaista tarvitaanko, auttaako ja kuka onnistuu tai jää onnistumatta.

Aivan varmasti digitalisaatio muuttaa asiantuntijapalveluita. Ainakin niitä, joissa lopputulos on valtava kasa dataa uskottavina kalvoina. Pitkät ja raskaat tiimiprosessit korvataan varmasti paremmilla malleilla. Suurimpien selvitysten merkittävin haaste on asioiden viemisessä käytäntöön. Aika moni tietää, ettei suuret hankkeet tahdo koskaan kunnolla onnistua. Usein ne korvataan kesken tekemisen toisella suurella hankkeella. Konsultointikierre ei lopu eikä uutta saada koskaan aikaiseksi.

Mitä asiakas ostaa konsultilta? Henkivakuuttamisen määrä konsulttien avulla tuntuu olevan kasvussa. Erityisesti McKinsey ja Boston Consulting Group investoivat valtavasti uskottavan brändin rakentamiseen ja kehittämiseen. Nimekkään konsultin käyttäminen on trendikästä ja kuin leima johtajan tai hallituksen papereissa. Vähän sama kuin Diesel merkkaisi peppusi uusissa, heille maksamissasi farkuissa täydelliseksi.

Pääosa konsultoinnista on kuitenkin yksinkertaisesti ulkoistettua työtä. Otetaan palveluna kun ei ehkä haluta tai osata itse tehdä. Mutta jos konsultoinnin idea on tuoda uutta osaamista, työkaluja ja tuloksia tuovat erikoisosaajat, digitaaliset työkalut, verkostomaiset toimintamallit ja tiedon visualisointi varmasti uutta ajattelua asiantuntijapalveluihin. Itse uskon konsulttien muuttuvan pääosin vuokratyövoimaksi, joka tekee yhdessä asiakkaan kanssa, sen puolesta ja asioita, joita tarvitaan vain hetkellisesti.

Konsultointi ja sitä tarjoavat palveluyritykset tulevat kasvamaan entisestään. Ilmiö on osa työn tulevaisuutta. Asiantuntijat työskentelevät mielellään heille räätälöidyissä yrityksissä kulttuureineen asiakasyritysten sijaan. Kiinnostavaa nähdä kuinka hyvin yritykset saavat itselleen vaikkapa parhaita digitalisteja palkattua.

Jos palkkaaminen ei onnistu, on työn ja tulosten vuokraaminen aina hyvä vaihtoehto.

Pitkien prosessien ja pelkän manuaalisen työn sijaan hyvän konsultin pitäisi digiaikana tarjota:

  1. Näyttöjä ja kokemusta haasteiden ratkaisemisesta.
  2. Ideoita, työkaluja ja osaamista hankkeen kehittämiseen.
  3. Digitaalisia työkaluja aineistojen tuottamiseen, rakentamiseen, välittämiseen ja kehittämiseen.
  4. Läpinäkyvän rajapinnan työn kehittämisen seurantaan.
  5. Käyttökelpoisia tuloksia nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Viimeisin lienee keskeisin ja itse asiassa lopputulos aiempien kohtien järkevästä yhdistämisestä. Tehottoman konsulttiarmeijan aika saattaa pian olla ohi.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.