Tilannehuone tehostaa johtamista

15.02.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tilannehuone tehostaa johtamista

Tapaan johtajia, joilla on aina kiire. Tekemistä riittää, eikä maailma ympärillä tunnu pysähtyvän vaikka kuinka lapioisi. On matkoja, asiakkaita, tekemistä ja joka paikkaan osallistumista. Riittämättömyyden tunne vaivaa arjessa ja juhlassa.

Kohtaan myös johtajia, joilla on lähes aina aikaa. Johtoryhmä pyörii ja pyörittää toimintaa, oma katse on horisontissa ja operatiivisen tekemisen rinnalla riittää aikaa ohjaamiseen ja kehittämiseen. Tällaiset johtajat ovat salkoja karuselliensa keskiössä eikä toisinpäin. Maailma ei pyöritä heitä, vaan he pyörittävät maailmaansa.

Hyvä yritys tai sen johtaja rakentaa vaivihkaa ympärilleen tilannehuoneen. Valitsee huoneensa seinille jotain mihin voi piirtää ja kirjata tai  sisustaa huonettaan kuvituksilla. Jokainen johtaja kohtaa paljon alaisiaan virallisesti ja välillä vähän epävirallisemminkin. Jokaisessa kohtaamisessa odotukset, ajankohtaiset tavoitteet, tahtotila ja tilanne kannattaa tehdä vaivihkaa näkyväksi. Tilannehuone on johtajan oma media alleviivaamaan missä mennään, mikä on pelin nimi ja mitä organisaatiolta odotetaan nyt ja seuraavaksi. Jokainen tekee tilannehuoneensa tavallaan, mutta amerikkalaista huoneentaulukulttuuria en suosittele suomalaisille. Tosin oma henkilökohtainen ajatus työn merkityksestä voisi olla rakentavaa tirkisteltävää alaisille.

Tilannehuoneen keskeinen tehtävä voisi olla muistuttaa strategiasta, tavoitteista, kehityshankkeista ja uusista ideoista. Mielikuvituksessani ajatuskammion neljä seinää. Toinen ajatus voisi olla Balanced Scorecardin neljä kehittämisen näkökulmaa: talous, prosessit, ihmiset ja innovaatiot.

Tilannehuoneessa pitäisi pitää kaikki tärkeät tapaamiset. Hallitukset, johtoryhmät, kehityskeskustelut ja kehittämisen työpajat. Tilannehuoneeseen mennään puhumaan asiaa siitä asiasta minkä perässä yritys juoksee. Tilannehuone antaa perspektiiviä yrityksen toimintaympäristöön, tavoitteisiin ja ympäröivään maailmaan.

Mikä tilannehuoneen idea on? Pakkotoisto. Ihmiset unohtavat tavoitteensa ja yrityksen mission. Ihmiset hairahtuvat miettimään itseään ja omiaan. Iso kuva on jatkuvasti kateissa yrityksen arjessa. Ei ole tavoitteiden ja tekemisen kappelissa. Olkoon kuinka naurettavaa tahansa, ihminen oppii ja muistaa paremmin toistojen varassa. Älykäs johtaja rakentaa tilannehuoneensa huomaamattomasti sitä erikseen toitottamatta. Hyvä johtaja on ovellansa ovela. Hän ottaa johtamiseensa mukaan suunnitelmallisuuden ohella jatkuvan viestimisen. Ei pelkästään väitä, vaan näyttää mistä kana pissii.

Minäkin haaveilen omasta tilannehuoneestani.

ps. nimimerkki ehdotti konsultille pyöreää huonetta. Olen samaa mieltä! Inspiroidun mallintamaan omani. Fyysinen tila, asiakasprojektit, pilvipalvelut ja verkko samassa, saumattomassa kokonaisuudessa. SMAC -ajattelua! #V

Dia1

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Huonemuotoilija
2014-02-15 10:25:33

Hyvä konsultin tilannehuone olisi pehmustettu ja pyöreä. Siellä on hyvä heitellä ajatuksia eikä ole vaarana ajautua umpikujaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

villetolvanen
2014-02-15 10:29:42

Totta. Valkoinen ovaalihuone jossa voi piirtää lattiasta kattoon on oma unelmani. mistähän sellaisen saisi? Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jouni Weckman
2014-02-15 13:24:20

Tätä joskus pohdit itsekin. Mitä jos johtajuuteen eivät kuuluisi kirkkaat salit, reissut ja edustaminen. Mitä jos johtajan tehtävä olisi oikeasti ottaa vastuu yrityksessä päätöksistä? Vastaus olisi jotain NASAn Houstonin kaltaista. Jotain, joka mahdollistaisi riittävästi ajantasaista tietoa liiketoiminnan kannalta tärkeistä lähteistä. Paikalla tai tavoitettavissa olisivat kaikki vastuunkantajat. Päätökset olisivat nopeita, kuten myös tarpeelliset korjausliikkeet. Kuulostaa mun korviin duunilta. Lisäksi päätösten lähteille pääsisi tarpeen mukaan palaamaan. Joka taas oikeasti tarkoittaisi sitä, että vastuullinen löytyy. Ei siis ihan joka heebo tuota taida halutakkaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-15 13:31:23

Kuullostaa hyvältä! Sanotaan että suurimpina kasvuvuosina Nokiaa johdettiin huutoetäisyydeltä. Kaikki tärkeimmät johtajat istuivat saman käytävän varrella. Siilipuolustus! Nasa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Risto Ursin
2014-02-15 13:58:44

Hyvä kirjoitus
Onko mielessä suomalainen yhtiö, jossa homma toimii nyt näin kirkkaasti ?
Tuloksen puolesta Kone, Supercell.... onko tilannehuone niissä tämän kaltainen ?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Toni Koutu
2014-05-10 06:48:10

Hyvä kirjoitus. IT maailmassa on ollut tästä aikaisempi versio käytössä warRoom kun maidot on jo lattialla tilanteeseen.
Itselläni oli aikoinaan koko huone vuorattu meneillään olevien projektien tiedoilla. Rakastan visuaalista mahdollisuutta nähdä kokonaisuus.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jan Lindblom
2016-01-09 19:58:48

NASAn tiedon hyödyntämisestä on pakko mainita Challenger ja Columbia onnettomuudet, jotka johtuivat juuri tiedon huonosta hyödyntämisestä ja tiedon merkityksen vähättelystä. NASAn rakettiteknikolla oli edellisessä laukaisussa käytettyjen osien perusteella tutkimustietoa, että oli hyvin suuri todennäköisyys että Challenger räjähtää laukaisussa mikäli lennonjohto lähettäisi aluksen (ns. O-ring, tiivisterenkaan pettäminen) - tieto ei koskaan päätynyt lennonjohtoon, koska väliportaat yksi toisensa jälkeen vähättelivät riskiä laukaisun viivästymisen ja siitä johtuvien taloudellisten seurausten pelossa. Vähän kuten kävi Nokialla. #tietojohtaminen

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.