Luovu häpeästä

05.06.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Luovu häpeästä

Meillä jokaisella on mieletön määrä tunteita. Tunteet synnyttävät ajatuksia. Osasta ajatuksia syntyy ideoita. Tunnemme enemmän kuin ajattelemme. Tästä sekamelskasta syntyy hetkellinen käsitys maailmastamme.

Miksi pelkäämme tai häpeämme mielipiteitä? Miksi ajattelemme paljon enemmän kuin kerromme? Salatut ajatukset eivät synnytä mitään. Tunteiden ja ajatusten jakaminen synnyttää uutta elämää, kasvua ja kasvutarinoita.

Asetamme itse ajattelullemme ja niiden menestymiselle rajoituksia. Moni meistä rajaa onnistumisen mahdollisuuden mielestään pois jo ennen yrittämistä, koska pelkää niin paljon epävarmuutta. ”Mitä enemmän tiedät, sitä vähemmän yrität.” Pyrkii muka hallitsemaan tulevaa, joka on joka tapauksessa hallitsematon. ”Ei Jolla kuitenkaan onnistu.” On helpompi tuomita ja liittyä skeptikkojen ryhmään kuin tunnustaa väriä. Kyllä! Rakastan tehtäväämme, iloitsen mahdollisuudesta ja odotan innolla tulevaa. Entä jos Jolla onnistuukin mahdottomassa? Yrittämättä ei mitään synny. Yrittämättä ei uutta Suomea rakenneta. Tarvitaan lisää yritystä. Enemmän yrittäjiä ja paljon uusia yrityksiä.

Moni meistä kaipaa rohkaistumista. Minäkin. Tarvitsen lisää rohkeutta ainakin kerran viikossa. Mutta vuosien panttaamisen jälkeen ajatusteni kahlitseminen kävi minulle mahdottomaksi. Pato murtui mielessäni ja päätin luopua häpeästä. Edustaa avoimesti, rakentavasti, villemäisesti ja henkevästi ajatuksiani. Etsiä ajatuksilleni sopivaa seuraa.

Avoimuudella ja vapaalla ajattelulla on aina vastustajansa. Ihminen ei ei jostain syystä tahdo kestää toisen avoimuutta. On tallottava ja mollattava selän takana. Se tekee surulliseksi, mutta antaa myös samalla valtavasti voimaa hyvän yrittämiselle. Ette tule estämään minua. Ajatuksiani ei kukaan kahlitse. Digiaikana jaan mitä haluan. Vain vastuu siirtyy kuulijoille. Seuraaminen on vapaaehtoista. Helposti voit rajata Tolvasen maailmastasi.

Uskotko Tolvasen tarinaan? Haluatko seurata tekemisiäni kesän jälkeenkin? Tee palvelus. Tilaa blogini etusivulta suoraan sähköpostiisi. Näytä että välität, ”show your colors.” Näen kyllä reaktiot ja tilastot mutta on ikävä huutaa tyhjään metsään. Katsotaan onko meitä avoimeen viestintään uskovia yli 140. (päivän luku). Auta minua matkallani, lupaan olla kykyjeni ja rajoitusteni mukaan apunasi. Hengessä, lihassa ja kaikessa sopivassa puuhassa.

Jokaisen ihmisen oikeus on olla väärässä, oikeassa, asiassa tai asian vieressä. Vaalitaan digiajan oikeutta valita mitä kannatat. Painetaan nappia avoimemman viestinnän puolesta, rakennetaan yhdessä. Luovutaan porukalla häpeästä ja tehdään yhdessä jotain paremman tulevaisuuden puolesta!

Ps. Kiitos Sami! Jopa Coca Cola tunnistaa jakamisen arvon. #sharingiscaring http://www.youtube.com/watch?v=72fRuE8vmo0&feature=youtu.be

ps2. Tänään Lontoossa #Paytrailin kansainvälinen ensi-ilta ja LeWeb teemanaan ”Sharing Economy” http://london.leweb.co/2013/community/speakers

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Terhi Majasalmi (@TerhiMajasalmi)
2013-06-05 11:46:19

Kiitos, että kirjoitit näistä kahdesta sanasta, jotka jäivät pyörimään omaan mieleeni aiemmasta blogipostistasi. Uskon, että tämä muuttaisi pelin, jos jokainen suomalainen luopuisi häpeästä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ilkka Olander (@olanderil)
2013-06-05 11:50:50

Moi Ville,

onhan meitä moninkertaisesti tuo 140. Suuri osa ei vaan tilaile tarinoitasi meiliinsä, vaan seurailevat muilla keinoin. RSS toimii mulla.

Komppaan ajatustasi häpeästä luopumisesta. Vaatii paljon rohkeutta, siitä hatunnosto!

Olisi nasta lueskella näitä juttuja kesänkin aikana. Julkaise vaikka vierasposteja ja pidä ansaittua lomaa :).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Marko Suomi
2013-06-05 11:57:19

Blogi on tosiaan todella hyvä tapa harjoitella tuota itsensä peliin laittamista. Voi aloittaa kevyesti, ja säätää kuinka paljon itsestään uskaltaa päästää ulos. Sitä voi sitten asteittain lisätä tai rysäyttää kaiken peliin, mikä nyt sattuu toimimaan. Kyllä mäkin voin bloggaamista suositella kelle tahansa, ihmettelen että miksi kaikki eivät tee sitä? :)

Seth Godin kertoo samaa tarinaa: http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2013/06/the-5000th-post.html

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-05 12:12:14

Kiitos Marko jakamisesta, välittämisestä Ja hyvästä linkistä! Jes! lisää. #sharingiscaring

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-06-05 20:23:14

Ha! Kirjoitin juuri eilen omassa blogissa häpeästä ja sen turhuudesta.

Olet väärässä -- tunteita ei ole enemmän kuin ajatuksia, sillä koet vain ajattelusi, ajatus ajatukselta. Et voi kokea tunnetta ilman ajatusta. Jokainen ajatus luo jonkinlaisen tunteen tai tuntemuksen - joskus niin miedon ettemme miellä sitä tunteeksi.

Tässä blogikirjoitus: http://kutri.net/blog/2013/06/04/mika-aiheuttaa-hapean-ja-miten-siita-paasee-eroon/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katriina Juoperi
2013-06-05 22:35:58

Moi Ville,

Päivän Tolvasessa on just parasta, että se tulee saletisti vastaan Twitterissä joka päivä ilman sähköpostiin tilaamista. Jatka häpeämättömästi, kyllä me tällä ollaan - kuulolla ja jakamassa.

Katriina

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-06 09:32:12

Kiitos... tiedän ja ymmärrän.. haluaisin vain tietää kuinka moni välittää... siis tykkää. olis kiva saada tälläisiä palautteita, keskustelua ja kritiikkiäkin ! #sharingiscaring

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Klaus Kuhanen
2013-06-06 07:27:47

Kiitos Ville kun kerrot ettemme me muut häpeän kanssa painivat ole yksin. Miksi pelkäämme - minä ainakin sitä että tulee mokattua , tai että jengi miettii että 'mikähän toikin luulee olevansa' , ja siitä saa kärsiä. Mistä tuo pelko sitten tulee? Kokemuksesta , joko henk koht tai muiden kokemasta.
Pitäisi vaan uskaltaa heittäytyä. Yksi hyväksi havaitsemani 'harjoitus' on kiittää ihmisiä duunipaikalla, ja kotonakin, kaikenlaisesta. Esim työpäivästä. Kokeilkaa ja tarkkailkaa reaktioita sekä tuntojanne. Hämmentävää!! Olen itse 'vasta' tässä vaiheessa - perässä tullaan!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-06 09:33:05

Totta! Tuo kiitoksen voima on kyllä käyttämätön kalleus! Lisää sitä! Jes. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Nisula/Piirimyyja
2013-06-06 07:38:07

Häpeästä luopuminen on helppoa, kunhan ei ota itseään liian vakavasti ja osaa nauraa itselleen. Heittäytymällä saa ehkä polvet ruvelle mutta se on pirun hauskaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anu-Maria Laitinen
2013-06-10 18:23:10

Viime vuosina ollaan kovastikin yritetty tempaista yrittäjämyönteisen mokakulttuurin edistämisen puolesta. Mokaa ei sallita, jos häpeä on kehissä. Siksi siitä pitää päästä eroon. Häpeä kahlitsee, vaikeuttaa avointa vuorovaikutusta ja estää luovuuden hyödyntämisen. Mitä enemmän mokia, sitä enemmän uusia ja parempia toimintatapoja. Ja se ehdoton EI häpeälle.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-10 19:10:21

Hyvin pistetty! olen juurikin samaa mieltä. iso käsi aina kämmille! opitaan ja luodaan jotain uutta. Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Tuominen
2013-06-11 06:59:27

Loistava kirjoitus Ville, kiitos. Vetää sanattomaksi, joskus voi vain kiittää ja jättää analysoinnin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

JP Jakonen
2013-07-12 10:54:25

"Mutta vuosien panttaamisen jälkeen ajatusteni kahlitseminen kävi minulle mahdottomaksi. Pato murtui mielessäni ja päätin luopua häpeästä."

Tämä oli hyvin sanottu. Olen kokenut jotain vastaavaa viime aikoina. Tuo luonnollinen murtuminen muuttaa kaiken sen, mihin mieli yrittää, mutta ei itsessään pysty.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Walter & Marika
2013-09-06 10:46:00

Kiitos Ville loistavista, haastavista ja inspiroivista hetkistä. Vaikka lopetinkin uutiskirjeentilauksen sähköpostiini (ahkeruutesi alkoi dominoida sähköpostia ;) ), niin olemme linjoilla täällä Italian ja Ranskan rajalla ja kirjoituksesi ovat päivittäisiä puheenaiheita rakentaessamme kahta bisnestä tänne.
Grazie e buon giornata!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Johanna Kontkanen
2014-06-02 15:09:07

Mottomme 33 Companyn toiminnassa on "vain häpeä estää" Tämän soisi muillekin ohjenuoraksi. Lisää rohkeutta tekemiseen ja yrittämiseen. Toki siinä on hyvä muistaa nykyisessä verkostossa, että "hyvät tavat kaunistavat".

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Antti Sipilä
2016-11-01 20:29:09

Häpeästä luopuminen on suuri ajatus, jonka takia aloin seuraamaan Villeä. Olisipa kaikilla meillä sellainen ajatus jonka voisi elää todeksi, kuten sinä olet tehnyt. Entä jos meillä kaiklla onkin, mutta ei oo kehdattu kaivaa ja tuoda sitä esiin, valoon? #Core #Brand

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.