Miten brändit selviävät digiaikana?

30.04.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Miten brändit selviävät digiaikana?

Toimitus: Tämä asia on hautunut pitkään päässäni. Tiedän ettei suomalaisista yrityksistä ole vielä pitkään aikaan syvälliseen vuorovaikutukseen, avoimuuteen ja jatkuvaan vaikuttamiseen eri kohderyhmien kanssa. Olen pohtinut vastausta miten brändiä tulisi johtaa, suunnitella ja kommunikoida nyt ja lähitulevaisuudessa. Ohessa näkemykseni, jota pitkään ”panttasin” pelkästään asiakkailleni. Jakaminen on välittämistä. Jaetaan siis tämäkin. Jaathan sinäkin?

Mikä on internetin nopeus? Onko se kuinka monta tviittiä minuutissa, kuinka monta artikkelia julkaistaan tunnissa vai kuinka monta meemiä leviää vuorokaudessa? Robingate kesti tasan 30 tuntia. Käsittely lähes kaikissa medioissa, keskustelu ja ulos. Jos vielä kolmantena päivänä olisin lähtenyt ronkkimaan asiaa, olisin varmasti saanut opportunistin leiman. Eilisen jutuilla ratsastavilla on vähän sijaa internetin tulevaisuudessa.

Mikä on vastaus jatkuvasti kiihtyvälle julkaisutahdille, kymmenille kanaville, huonolle löydettävyydelle, avoimuudelle, yhteisöllisyydelle ja niin edelleen? Ratkaisu mediapäivän kiihtymiselle on hidastaminen. Yllättää mutta totta. Ratkaisu on vanha tuttu integraatio. Vuosisuunnitelman rinnalle tarvitsemme kolmen vuoden, ehkäpä tuhannen päivän suunnitelman. Viisivuotissuunnitelma tekisi monelle suomalaiselle todella hyvää. Vuoteen 2020 on vain noin 2000 työpäivää. Sehän on tällaisessa suomalaisessa matelukulttuurissa todella vähän. Tulevaisuus on nurkan takana.

Lähdin tutkimaan asiaa. Näyttäisi todella siltä että mediaympäristön kiihdyttäessä brändit hidastavat. Ne luovat merkkiensä ympärille suurempia kokonaisuuksia. Kuten Armani, Gucci tai Nike ne näyttävät luovan Volvo Ocean Race –kaltaisia kokonaisuuksia johon integroituu sisältöjä, tuoteversioita, viestintää, markkinointia, sponsorointia jne. Brändit integroituvat edistämään itselleen edullisia asioita ja porautuvat kuluttajien tajuntaan viestimällä sisältöjen kautta kaikissa eri kanavissa. Kerron lisää kun kohdataan.

Lopullisen herätyksen sain kun minulta kysyttiin kommenttia Finnairin Pinterest- palveluun. Me, Me, Me, Me, Me, Me ja osta. Miten Finnairin itsekuratoima kokonaisuus itsestään voisi edistää matkustamistani? Suomalaiset käyttävät sosiaalista mediaa kuin ameebat polkupyöriä. Palveluja ei ymmärretä, asiakaslähtöisyyttä ei tunnisteta, eikä kokonaisuuksia eri palveluiden välille osata integroida. Ymmärrän kyllä asian vaikeuden ja annan pisteitäkin tutustumisesta ja yrittämisestä.

Ongelma on tietysti halussa ja rohkeudessa muuttaa asioita. Tarvitaan muutosta myös suunnittelutoimistojen puolella. Ihmettelin mainonnan tilaa ääneen, kun McDonald’s voitti kolikkoburgereilla alan palkintoja. Totesin vaan, että minulle mainonta on aina ollut keskeinen osa populaarikulttuuria. Keskustelevaa, aikaansa luotaavaa, laadukasta ja kekseliästä kulttuurityötä, parhaimmillaan taidetta. Suomessa on taidettu tehdä ainakin viisi vuotta pelkkää silppua.

Digiajan ratkaisu ei ole integroitu markkinointiviestintä vaan holistinen vuorovaikutus kaikissa mahdollisissa kanavissa. Tarvitaan entistäkin suurempia ideakokonaisuuksia joita voi tukea omissa, ansaituissa ja lopulta maksetuissa kanavissa. Tarvitaan ideoita jotka leviävät mainostamatta. Tarvitaan laatua jota kannattaa jopa mainostaa.

Tolvanen ei puhu omiaan. Lontoossa on useampikin toimisto, joka on löytänyt markkinaraon. Ja mainosmies, älä kuvittele että asiasta innostuneena ”otat nyt tämän paikan” haltuusi ja viestit siitä jo ensi viikolla. Kysymys on koko toimialan ja kategorian murroksesta, kuten Tommi Laiho ansiokkaasti mömmössä kirjoitti.

Muutokseen tarvitaan paljon enemmän kuin orastava innostus. Jos haluat tietää millainen on toimisto 3.0, kerron ajatukseni mielelläni. Pohtiessasi omaa tulevaisuuttasi kannattaa tarkistaa vaikkapa http://www.londonadvertising.com/ joka on oivaltanut mistä on kysymys. Ennen kaikkea, rakentamalla yhden tiukemman kokonaisuuden brändin ympärille saadaan enemmän aikaan vähemmällä. Budjettia voi ohjata järkevään tekemisiin omissa kanavissa. Hallittavuus, näkyvyys ja tarttumapinnat brändiin korostuvat. Tosin rahaa saadaan mainossilpusta vähemmän, mutta ansaintalogikkaakin voi uudistaa. Siitäkin löytyy ajatuksia.

Digiaikana aiheet ja yksittäiset mainokset kuluvat aivan liian nopeasti. Tarvitaan isompia aiheita ja merkittävämpiä ideoita. Tarvitaan ajatuksia, joista integroituu merkittävä kokonaisuus julkisuudessa, yhteisöissä, omissa kanavissa ja kuluttajien kokemuksissa. Tarvitaan todellista palveluiden, viestinnän, vaikuttamisen ja mainostamisen konvergenssiä. Helpommin sanottu kuin tehty. Kuulostaako vaikealta? Yritettäisikö silti?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Janne Nyyssonen
2013-04-30 04:53:24

Minua hämmästyttää, miten suomalaiset yritykset ovat niin huonoja luomaan brändejä. Onko se kilpailun vähäisyys vai mikä, kun täällä pärjää brändeillä, jotka innostavat...ei ketään? Jotta yritykselle voi muodostua vahva brändi tarvitsee se selkeän vision. Harvalla suomalaisella yrityksellä on visio, joka inspiroi ja innostaa sekä sisäisesti, että ulkoisesti yritystä ja sen asiakkaita. Eikö täällä uskalleta unelmoida, vai olemmeko huonoja kommunikoimaan niitä paremman maailman visioita?

Mitä muuta tarvitaan? Hyvä liiketoimintamalli, yritysstrategia, markkinointistrategia, positiointia ja kommunikointia? Voila! Kuulostaa perushutulta, mutta ei todellakaan ole sitä. Luvut ja ominaisuudet, yritysrakenteen sekä kulujen minimointi kilpailuetuna ei inspiroi ketään. Diplomi-insinööriyhteiskunnassa yritykset näyttävät johtajiltaan. Markkinointi ja brändinluonti ovat monesti aika abstrakteja asioita, mutta ne luovat yritykselle oikeaa liiketoiminnallista arvoa. Semmoista, joka kestää sisäisiä epäonnistumisia, sekä ulkopuolelta tulevia kolhuja.

Harmi, kun aika ei anna nytten porista asiasta pidempään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-04-30 04:56:50

Ai niin, suuret yritykset, joita Ville käytti esimerkkeinä tekstissä. Niillä on selvä visio siitä mitä he arvostavat, miten he sitä toteuttavat ja mitä he tekevät. Siksi Niken henkisten ihmisten on helppo uppoutua heille luotuun laadukkaaseen sisältöön. Mitä enemmän brändinhenkinen henkilö viettää brändätyn sisällön parissa, sitä brändiuskollisempi tästä tulee. Brändiuskollisuus on jotain, mitä mikään määrä mainoseuroja ei riko. Itse olen täysin brändiuskollinen Jack and Jonesin vaatteisiin ja Applen tuotteisiin. Onko muita tuotteita näissä kategoirioissa? Ei ainakaan minun mielestä. ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-30 08:27:44

Amen!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heli Sirkiä
2013-04-30 05:35:41

Kiitos Ville tästä! Osuit niin asian ytimeen tuolla hidastamisella - läsnäoloahan bränditkin tarvitsevat; pysyvyyttä ja sitä että ollaan osa asiakkaan (tai fanin) elämää. Kuinka moni suomalainen brändi oikeasti on sitä? Missä on se merkityksellisyys tai peräti yhteinen missio?

Otan pari esimerkiä mielestäni lupaavista, vasta toimintaansa aloittelevista brändeistä, joilla on vahva missio: toinen on TeamUp Finland ja toinen eilen Diilissä lanseerattu SuperSiskot. Molemmat tekivät heti ensikohtaamisella vahvan vaikutuksen, molemmilla on selkeä itseään suurempi missio ja molemmat pystyvät rakentamaan ympärilleen erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia, tuotteita ja päivittymään ajan myötä.

Olisiko niin, että koko yksisuuntainen, "rakennettu" brändiajattelu pitäisi kyseenalaistaa ja etsiä avian uudenlaisia ansaintalogiikoita ja mahdollisuuksia vuorovaikutukseen, rajapintoihin?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-30 08:29:15

Viimeiset virkkeesi ovat täyttä timanttia! Juuri näin... Koko liiketoimintaympäristö muuttuu,samoin ansaintalogiikat perässä. Jos tutkit amazon, apple, google, nike niin itse asiassa digiympäristössä ne tekevät sekä useita tuotteita että palveluita. "ONE brand multible business models."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Niemelä
2013-04-30 05:50:34

Vappuprovo: suomalaiset ovat paskahousuja. Perustelen väittämäni, jotta en vain huutelisi puskista. Vahva brändi syntyy asiakaskokemusten kautta - ja niiden avulla. Asiakas ei saa kokemusta, ellei toimittaja tee jotain, mieluiten täysillä. Paskahousuisuus tulee siinä, että suomalainen ei lähtökohtaisesti usko asiakkaansa kuitenkaan maksavan laadusta. Usko omaan tuotteeseen on koetuksella. "Mitä se hyvejää" - tuttu sanonta Kainuusta ja Koillismaalta. Nöyryys koetaan usein nöyristelynä ja huonona asiana.

Avalonin Jyri Erma kirjoitti osuvasti: "Älä rakenna brändiä, hanki hyvä maine." Jos keskittyy tekemään täysillä sitä, missä on hyvä ja mistä asiakkaat maksavat, brändi syntyy vaikkei haluaisikaan. En väheksy lainkaan sitä suunnitelmallista markkinointi- ja strategiatyötä, mutta ne ovat turhia jos teot ovat yhtä tyhjän kanssa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-30 08:30:11

On vain niin helppoa ostaa se mainos. moni markkinoija ei tiedä yrityksen liiketoiminnasta tai arjesta mitään. Miksi johto antaa tälläisen tapahtua? Koska eivät ymmärrä...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-04-30 21:18:33

Tästä tuli mieleen Seth Godinin Start up -schoolissa heittämä kommentti että siksi isot yritykset ostavat perinteistä mainontaa, että sen tulosta on niin vaikea seurata - jolloin mainoksen ostaneet/tilanneet eivät jää kiinni mokasta.

Toisin on netissä, jossa voidaan seurata tarkkaan markkinoinnin toimivuutta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:51:15

Tästä juuri on kysymys. Useimmat sen tunnustavat. Vanha on varma ja helpoin tapa selvitä arjesta. Kuka puhaltaa pelin poikki?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Matti Lintulahti (@mediablogi)
2013-04-30 06:53:36

Oivallinen kirjoitus, kiitos jakamisesta Ville. Mieleeni kirjoitusta lukiessa tuli hyvä esimerkki Suomesta, ja jaanpa sen tässä. Kuusamossa kasvaneena olen seurannut läheltä Rukan kasvua pienestä kolmen hiihtohissin laskettelukeskuksesta Suomen parhaaksi hiihtokeskukseksi. Rukan salaisuus: sen oivaltaminen että hyvä palvelu on parasta markkinointia. Hissipojat ja -tytöt laitettiin palveluoppiin jo kauan sitten. Vielä tänäänkin kun Rukalla hissitytöt antavat kapulan hymyillen, Talmassa hissipoikia ei kiinnosta muu kuin tupakanpoltto, vaikka hissien ala-asemilla saatava palvelu on yksi tärkeä kanava. Digitaalisissa palveluissa Ruka on ollut hiihtokeskusten ykkönen, ja myynti seuraa hyvän palvelun perässä. Majoitusten varaaminen saatiin yhteen palvelupisteeseen jo aikaa sitten. Jne.

Onko Ruka paras esimerkki Suomesta Villen peräänkuuluttamasta holistisesta vuorovaikutuksesta kaikissa kanavissa? Kenties. Mitä muita hyviä esimerkkejä teille tulee mieleen Suomesta?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-30 08:31:30

Rukan, Management eventsin, Reaktorin, ja monen muun kohdalla markkinointi on asiakaspalvelua ja linkittyy vahvasti yrityskulttuuriin. Se on omistajan vastuulla. Tehtaanjohtajien aika on ohi. Tarvitaan kasvollisia patruunoita kuten Olli Muurainen!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-30 07:22:13

Miten olisi jos käännettäisiin katse mainostoimistoihin jotka tätä markkinointia yrityksille tekevät?
Olisiko siellä lack of competence? 2-3 vuotta sitten ystäväni kertoi mainostoimiston tj:stä joka sanoi: minä en sinne facebookiin mene. Olisiko ettei tämä jengi osaa rakentaa kokonaisvaltaista markkinointia tai sitten he eivät osaa myydä taitojaan yrityksille?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-30 08:32:40

Mainostoimistot ovat ahtaalla... ne menevät siinne mihin rahakin. Mutta ihmettelen kyllä, ääneenkin, heidän haluttomuuttaa testata ja oppia uutta... Mutta ala palkitsee konservatiivista tekemistä. sen näkee jo vuoden huipuista. innovaatiot eivät ole huipussaan...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Joni Kukkohovi (@jonikukkohovi)
2013-04-30 08:11:24

Aiheesta olisi enemmänkin kommentoitavaa, mutta itse huomaan jatkuvasti että integroidun tekemisen yksi suurimmista hhasteista ei niinkään ole suunnittelun/osaamisen puute, vaan useimmiten asiakkaan kyky ostaa muuta kuin hyvin lyhyen tähtäimen kertalaukaisuja. On toki niin että suunnittelutoimistoissa kompetenssi vaihtelee, mutta tässä asiassa haastaisin yritysten markkinointia syvemmin perehtymään mitä maailmalla tapahtuu. Tuntuu kuin kaikki täällä katselevat ympärilleen ja koittaisi tehdä "jotain samanlaista"… Sokea taluttaa rampaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-04-30 08:26:29

Jepulis, elämme apinoiden planeetassa, jossa kaikki apinoivat toisia. Tässä on se hyvä puoli ettei tarvitse tehdä kovinkaan erilaista kun jo erottuu ja tekee "nerokasta" markkinointia. Varmasti yritykset eivät ymmärrä/halua investoida pitkän tähtäyksen markkinointiin

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-30 08:34:42

Olen monta kertaa sanonut että "raha pilaa markkinoinnin" on kiire kuluttaa ja myydä. ideat jäävät suutareiksi. "vain luuseri maksaa markkinoinnista." ajattelu sisältää ajatuksen markkinoinnista johon ihmiset haluavat osallistua/levittää = palvelua.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-30 08:33:41

Joni! Ensimmäisenä kiitos siitä että olet vahvasti mukana. Arvostan näkemyksiäsi. Kyllä olet oikeassa. Tämä vaahtii yhteistä sopimusta asiakkaan kanssa, yhdessä opiskelua ja sitoutumista... siihen minkäkin 3.0 ajattelun perustan!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Joni Kukkohovi (@jonikukkohovi)
2013-04-30 12:21:26

Kiitos itsellesi. Itse olen asian kanssa paininut vuositolkulla. Turhauttavinta on huomata että usein muutos on liputtamisen arvoinen asia niin kauan kun se ei koske omaa tekemistä. Tästä mainostoimistot hyvänä esimerkkinä. Me olemme usein instigoimassa asiakasyrityksen muutosta, mutta suurelta osin omat prosessit ja tekeminen on kuitenkin samat kuin 80-luvulla. Excelillä manageerataan ja muutoksesta puhutaan.

Katsoin asiaa myös toisesta näkökulmasta vaihtamalla digitoimistoon, jonka jälkeen tostesin että markkinointi ja teknologia voi kohdata vain ja ainoastaan jos kaikki osapuolet sitä aidosti haluaa ja on kiinnostuneita oman kompetenssinsa ulkopuolisista vaikuttajista.

Hauskaa vappua kaikille!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:55:41

Kiitos Joni! Vappu tuli ja meni. Nyt taas arkeen. Pidän avointa keskustelua tärkeimpänä tapana rakentaa uutta maailmaa. Ongelmat ja haasteet ovat yhteisiä. "Keep on rockin for the free world!"

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

_Tero
2013-04-30 09:00:52

Brändin rakentamisen yksi keskeisimmistä osa-aluista on uskottava ja relevantti asiakasdialogi, siis se että vaihdetaan näkemyksiä ja kokemuksia sekä kehitetään asioita yhdessä.

Turhan moni brändi keskittyy edelleenkin hallitsemaan "omistamaansa mielikuvaa".

Ja vaikka tahtoa olisi kokeilla mihin brändi taipuu (mitä siitä voi syntyä kollektiivisesti), homma jää sikseen kun ruvetaan puhumaan paljonko sisällöntuotanto maksaa ja paljonko kokonaisuus edellyttää yritykseltä osaavia ja dedikoituneita resursseja.

Tekniikka ei ole enää este. Onneksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-04-30 09:09:57

Erinomainen kommentti! ja esim. fazer kertoo seminaareissa keskutelvansa asikkaiden kanssa. no kysyin heidän sokeristrategiasta..... silence... tuut, tuut, tuut ;) #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:58:17

Loistava kommentti! Kiitos tästä. Maailma kehittyy ja markkinointikin laahautuu vähän perässä mukana ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Satu Tuominen
2013-04-30 09:56:42

"Digiajan ratkaisu ei ole integroitu markkinointiviestintä vaan holistinen vuorovaikutus kaikissa mahdollisissa kanavissa."
Ville, hyvä, että "paasaat" tästä asiasta. Tätä yritämme pienin askelin opetella Uudella S-kanavalla: tehdä kiinnostavia sisältöjä jotka leviävät ja löytyvät aiheista kiinnostuneille, ja aiheuttavat vuorovaikutusta joko meidän kanssamme tai lukijoiden kesken. Alkumatkalla ollaan, mutta tahtotila on jo puoli voittoa :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:57:38

Keskeisintä on fokus! Kaikkea kaikille ei voi profiloitua mihinkään... on iso haaste miettiä mikä olisi oikea fokus vaikkapa itellalle, stockmannille tai finnairille. Maailmojen syleily ei vie asiaa eteenpäin...

Terkut! "valoa kohti"

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kari Hartikainen
2013-04-30 10:38:55

Nyt en Ville hiffaa tuota Londonin promoamista ollenkaan, selitä. Kundit on perustaneet uuden toimiston, esittelevät mainosideoitaan (joista osa tehty edellisen toimiston aikana - onko toimisto 3.0 sitä, ettei häpeile esitellä niitä julkisesti?), eikä tuolta saitilta nyt oikein mitenkään selviä, mikä se digitaalisten kanavien rooli noissa kampanjoissa on. Perinteisiä mainoskanavia sen sijaan on käytetty ainakin case-esityksissä. Jos pointti on se, että silppuuntunut digisisältö mahdollistaa ympyrän sulkeutumisen ja paluun vahvojen mainosideoiden metsästämiseen vanhan kunnon mainosbyroon lailla (mikä on ollut vähän niin kuin epämuodikasta viime vuosina), niin sitten ymmärrän. Silloin lääke on rohkeus panostaa yhden simppelin idean konsistenttiin toistamiseen, vaikka idea voisikin tuntua vähän ilmeiseltä, jopa kömpelöltä (julkkisendorsement esimerkiksi ei ole ihan toimialaa mullistava idea). Muuten kaipaan kirkastusta, kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:56:38

Kari! Kiitos avautumisesta... Ja kiitos pyynnöstäsi. Palaan tähän omalla kirjoituksella?! Ymmärrän tuskasi mutta asia on niin iso että se vaatii oman kirjoituksen.. Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nella Samu
2013-04-30 15:40:20

Tolvasessa on yksi ongelma. Jos tänne ei tule anivarhain, niin kaikki hyvät kommentit on jo varastettu ja sitten tulee tyydyttyä usein olemaan hiljaa.

Itse olen henkilökohtaisesti aina ollut sitä mieltä, yrityksen paras valttikortti on sen asiakaspalvelijat sekä muut henkilöt, jotka ovat suorassa kontaktissa asiakkaaseen. Jos yritykseen on pakko palkata mä-oon-vaan-töissä-täällä-tyyppejä, niin ainakin asiakaspalvelusta heidät on syytä pitää kaukana. Jos siellä ei homma toimi, on aivan sama mitä yritys yrittää sanoa muussa markkinointiviestinnässään - ei sitä kukaan usko. Markkinointi on vain sanahelinää, mikäli sitä ei teoin osoita todeksi. Vielä parempi olisi, jos asiakasrajapinnassa osattaisiin toimia vieläkin paremmin ja jopa ylittää muun viestinnän antamat lupaukset.

Digi, digi, digi tai ei, niin Jukan vappuprovo ja Matin Ruka-esimerkki ovat minun mielestäni juuri niitä elementtejä, joilla rakennetaan hyvä brändi. Ylivoimaisella asiakaskokemuksella ja asiakaspalvelulla, brändi rakentuu ihan itsestään. Kun kaikkialta saa aina sitä samaa, mutta vain ihan ok palvelua, niin puskaradiot alkavat varmuudella soida, kun kerrankin pääsee kertomaan jostain todella hyvästä. Enkä usko, että tämä toimisi pelkästään B2C-yrityksissä. Aivan varmasti myös B2B-markkinoilla osataan arvostaa hyvää asiakaskokemusta ja asiakaspalvelua, kun sellaisen kohtaa.

PS. Hiukan eilisen jutuilla ratsastusta nyt vielä. Olit huomannut saman kuin minäkin. Kuuman jutun elinkaari on tosiaan aika tarkalleen 30 tuntia, myös silloin kun se käsitellään muuallakin kuin somessa. Toki mainetyön kannalta se on lohdullistakin, että maassa makaavaa ei enää lyödä lisää. Tapahtui ehkä suurikin vääryys, mutta annetaan mahdollisuus oppia virheistä. Toisaalta minulle saattoi jäädä jotain hampaankoloon. Ei varsinaisesti Robinin tapauksesta, mutta siitä, että hänen unohtuessaan näyttää unohtuneen sekin, että tuolla jossain on edelleen kauppiaita, jotka kertovat myyvänsä uskottavuutta, vaikka fakta on, että ostettu uskottavuus ja koko koulukunnan olemassaolo nakertaa pala palalta luottamusta kaikkiin toimijoihin. Aihe pitäisi pitää hengissä keinolla millä hyvänsä, jottei yksikään, joka edes harkitsee vippaskonsteja sortuisi.

Mukavan makoisaa vapunaikaa Ville ja koko komppania.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssönen
2013-05-01 00:40:45

Oot Nella paljosta oikeassa. Viraali keskustelu ja leviäminen saadaan tukahtumaan puolessa toista vuorokaudessa, vaikka valtakunnalliset mediat asiasta julkaisisi. Mediasykli on siis maksimissa puolitoista vuorokautta? (Toki on juttuja aiheita, joista voi riepotella vuosikymmeniä, kuten Matti.) Yksittäinen uutinen kuitenkaan harvoin selviää pidempään. Johtuuko se uutisten määrästä, vai siitä, että ihmiset eivät koe samaa asiaa kiinnostavaksi pidemmän aikaa. Se ei ole relevanttia. Ne jotka ovat yritysten ja brändien kannalta olennaista, on maineongelmat ja internetin luonne. Kaikki asiat löytyvät netistä. Myös tämä keskustelu. Mitä pienempi digipresenssi brändillä on, sitä luultavammin ongelmat pulpahtavat pintaan. Robin on niin universaali hakutermi ja suosittu hakutermi Suomessa, että tämä keskustelu, joka osaltaan varmasti oli tahra Robini liepeissä hautautuu johonkin syvälle hakusivustoilla.

Robinin kannalta on tärkeintä miettiä, miten keskustelu vaikutti kuluttajiin. Käytännössä ei ollenkaan. Miksi ei? Koska Robinin brändi ja relevanssi ovat niin tärkeitä, että tämä keskustelu ei aiheuttanut mitään haittaa kuluttajien ostokäytäytymisen näkökulmasta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nella Samu
2013-05-01 13:58:45

"Ne jotka ovat yritysten ja brändien kannalta olennaista, on maineongelmat ja internetin luonne. Kaikki asiat löytyvät netistä. Myös tämä keskustelu."

Toisin sanoen täytyy pitää tämä keskustelu hengissä. Unohdetaan silti Robin, koska se ei ole se juttu, joka tätä somelaista kaivelee.

Minua kaivelee uskottavuuden rakentuminen sosiaalisessa mediassa. Kun googlettaa sanoilla 'uskottavuus sosiaalinen media' tulee mieleen, että me tarvitaan parempia hakutuloksia. Viiden ensimmäisen hakutuloksen joukkoon mahtuu uskottavuuskauppias. Tosin onneksi myös hyvä artikkeli kyseenalaisesta somemarkkinoinnista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-05-02 15:50:55

Mitä hyötyä on hyvästä sisällöstä, jos asiakas ei löydä sitä? Meidän sisällön tuottejien pitäisi ajatella kuin asiakas. Millä hakutermeillä asiakas tätä tuotetta, asiaa tai palvelua hakee. Se, joka omistaa hakutermit omistaa asiakkaat. Omista tuotteiden, tuotekategorian, yrityksesi, kilpailijoiden ja alan hakutermit. Voiko silloin enää hävitä kilpailua verkossa? En tarkoita, että yritysten pitäisi ostaa kaikki hakutermit, vaan tuottaapaljon laadukasta sisältöä, joka indeksoituu hakutulosten kärkeen.

Tuttuus luo uskottavuutta. Jos törmäät useasti verkossa tietyn brändin sisältöön, vähitellen siitä tulee luotettavampi. Assosioituminen asiantuntijoiden kanssa luo uskottavuutta. Se, että Tolvasessa on ollut kirjotuksia aina Jari Sarasvuosta lähtien, on se tuonut tälle julkaisulle rutkasti lisää uskottavuutta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:38:58

Moi,

Janne olet jälleen ytimessä. Jostain syystä tälläinen käyttäjä- /asiakaslähtöisyys on todella todella vaikeaa suomalaisille. EHkä markkinointi pitäisi ulkoistaa tai irroittaa arjesta? jostain syystä markkinointi on yhä mainontaa tai omien tuotteiden promootiota. FAzer = suklaata ei juhlahetkiä, Finnair = omaa henkilöstöä ei määränpäätä, valio omia tuotteita ei parempaa terveyttä jne...

Mutta työ jatkuu! joka päivä jotakin ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nella Samu
2013-05-03 07:41:18

Olet Janne ajatuksinesi juuri siellä missä pitääkin. Laadukkaaseen sisältöön kuuluu lisäksi hakukoneoptimointi, jossa pitäisi osata ajatella, millä sanoilla asiakas sitä laadukasta tietoa hakee ja osata sijoittaa tärkeät sanat vielä oikein ja riittävällä muttei liiallisella toistolla. Se tekee kirjoittamisesta joskus entistä haastavampaa.

Tuttuus juttukin on totta. Tolvaseen törmää joka paikassa, pakkohan sitä on alkaa uskoa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:45:47

Oot Nella kyllä supernainen. Onnittelut. Loistavaa ajattelua jälleen. Itse olen aina uskonut kuluttajien medialukutaitoon. #Robingaten aikana sain paljon yhteydenottoja muista eri keisseistä. Suurin osa liittyen FB-tykkäyksiin jne... Maailma ei ole kuten luulimme sen olevan. Suomikaan ei ole toivottavasti enää yhtä sinisilmäinen.

Tämä on aito huoli josta täytyy puhua! kirjoitatko tästä Tolvaseen ja omaasi?!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nella Samu
2013-05-03 07:47:08

Kiitos Ville jälleen kerran. Ehkä kohta jo lakkaan punastumasta, joka kerta kun näen sanan supernainen. :)

Kuluttajien medialukutaito on varmasti ihan kohdillaan. Miksi heille sitten pitää edes tuottaa mitään soopaa, kun voisi tehdä asiat hyvinkin. Ärsyttävä internet ja some tuli ja sitten meidän lintukoto alkoi murentua.

Tolvasen media on oikein hyvä kanava, pitää keskustelua yllä ja saada se myös ohittamaan sellaiset "nappikauppiaat" hakutuloksissa. Omaanikin toki aiheesta varmasti tulen kirjoittamaan, kun mä en vaan kestä. Miljoona kärpästä voi tosiaankin olla vääärässä, jos ne on ostettuja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:50:33

Janneeeee!!! Erinomainen huomio tuosta Robin-brändistä ja sen "suojaavuudesta" Nokiakin teki useita luokattomia puhelimia ennen romahdustaan.. Itse olin mukana n97 -lanseerauksessa http://www.youtube.com/watch?v=kbdmVUShSUw

Nokian brändi suojeli sen mainetta vaikka tuotteet olivat suoraan sanottuna huonoja. Siitä brändissä on juuri kysymys. Tuotettta vai palvelua vahvemmasta suhteesta.

Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:53:21

Jep. Ja ongelma on se että osa ammattilaistakin pitää "Dopingia ihan sallittuna..." Surullista. Mutta keskutelu jatkukoon! Hyvä Nella.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Nella Samu
2013-05-03 07:55:07

Sepä se. Eniten minua ehkä huolestuttaa ne, jotka menevät doping ansaan. Tietty tykkääjä- ja seuraajamäärät jotain kertoo, mutta itse ainakin nukun yöni leppoisammin kun kotipesä on puhdas.

Palataan aiheeseen vielä. Tästä aiheesta riittää kirjoittamista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-04-30 21:14:20

Mr. Tolvanen, olette viisas mies. Kiitos tästä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:51:59

Kiitos Katri. Ihanaa saada suoraa palautetta näinkin arvokkaasta osoitteesta. Tapaamme. Pikimmiten. Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aamer Chaichee
2013-05-02 12:09:31

Iso käsi tälle kirjoitukselle!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-02 12:17:21

Kiitos! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-05-03 04:39:44

Kiitos! olisi hieno jos Dinglekin avautuisi jakamaan ja keskustelemaan asioista. Teillä on paljon osaamista... miksi se on lukkojen takana? terkut Ville

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jutta Kuure
2014-02-20 10:44:38

Mainio kirjoitus!

Yrittäjänä joutuu jatkuvasti tekemään isompia ja pienempiä valintoja, joista suurin osa vaikuttaa yrityksen brändiin. (Kyllä. Rohkenen jo kutsua pientä ja piskuista EU:n alueelle rekisteröityä tuotemerkkiäni brändiksi.) Välillä valinnat menevät metsään ja yrittäjä perse edellä puuhun, mutta mielestäni aitous ja asiakkaan huomioiminen laatua unohtamatta kantavat pienen yrittäjän pitkälle. Sosiaalisen median voiman olen myös oman yrittäjyyteni polulla todennut. Tutkijamieheni usein varovasti kyseenalaistaa sosiaaliseen mediaan "uhraamani" ajan tarpeellisuutta, mutta itse tiedän mitä kaikkea sen onkaan tuonut tullessaan. Brändin tunnettuus kasvaa kuukaudesta toiseen, uusia asiakkaita löytyy eri someväylien kautta, ja tekemiseen saa uusia ideoita muiden postauksista. Mistä tiedän, että rakkaudella rakentamani brändi on kipittämässä oikeaan suuntaan? Siitä, että asiakkaani ovat erittäin uskollisia brändilleni. Tuotteet valmistetaan Suomessa, korkeiden tuotantokustannusten vuoksi hinnat eivät ole nk. markettitasoa, joten uusien asiakkaiden hankinta on hitaanpuoleista. Mutta asiakasuskollisuus ja sosiaalisen median kautta saamani tuki ja kannustus on sydäntä lämmittävää. Tässä esimerkki: eräs nainen kävi kesällä Lasipalatsin popupissa ostamassa orankityynyn. Muutaman päivän päästä tuli tilaamaan seinälleen sademetsätaulun. Sen jälkeen on käynyt jokaisessa Helsingin popupissani kartuttamassa kokoelmiaan mm. iltalaukulla, kehyskukkarolla jne. Osti myös miehelleen toilettilaukun lahjaksi. Kertoi siskolleen, joka kävi ostamassa salaa tälle samaiselle asiakkaalle toisen toilettilaukun lahjaksi. Näitä tarinoita onneksi on monta, ja ne antavat minulle uskoa tulevaisuuteen. Kun muutama vuosi sitten hain Finnveralta lainaa yritystäni varten ja laskeskelin tuotteitteni hintoja, koko ajatus tuntui hullulta. Hulluhan se olikin, mutta onneksi uskalsin! Tämä vuodatukseni meni varmastikin aivan aiheen vierestä, mutta ei haittaa, toivottavasti joku jaksoi lukea. Sain muuten juuri tekstarin, että uudet iPad sleevet ovat saapuneet laukkutehtaalta. Tervetuloa ensi viikolla Lasipalatsin popuppiin tutustumaan niihin ja kaikkeen muuhunkin Suomessa suunniteltuun ja valmistettuun. Muistakaa suosia suomalaista!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.