Kauan siinä sitten menikin.

Tuntuu, että verkko on vasta viimeisen vuoden aikana ottanut yliotteen luovien palveluiden konservatiivisimmasta linnakkeesta eli mainostoimistoista. Vasta nyt Bob löysi itselleen Robotin, Hasan Perfect Foolsin, Dynamo Son Helsingin ja viimeisimpänä King kihlautui Valveen kanssa. Mitä näistä osaamisten ja kulttuurien sekametelisopasta sitten syntyy?

Ajatus tuntuu kulkevan siten, että vastavaan brändista ja tehdään sitten siitä vaikuttavaa myös verkossa. Digitaalista mainontaa, sisältöjä ja markkinointikampanjoita. Ajatuksen taustalla on kai halu paikata mainostoimiston kaventunutta asiakassuhdetta palveluvalikoimaa ja osaamista lisäämällä. En ole täysin vakuuttunut reseptin onnistumisesta.

Olen yllättynyt digitoimistojen innostuksesta löytää itselleen kumppani selvästi taaksepäin katsovasta maailmasta. Ihmettelen digitoimistojen intoa luopua omistuksestaan selvästi laskusuuntaisen trendin harjalla ratsastavien mainosmiesten hyväksi. En itse asiassa usko liittojen parantavan yhdistelmien kilpailuetua vielä aikoihin. Vanhaa ja uutta yhdessä ei taida sittenkään olla markkinan vaatimaa uudenlaista ajattelua. We’ll see.

Mainostoimistojen ote asiakkaasta ei ole kuin ennen. Jokaisella suomalaisella brändillä on toki kumppaninaan toimisto jolta odotetaan kuuliaisuutta, jatkuvasti uusia ideoita ja äärimmäisen matalaa hintalappua samassa paketissa. Samalla budjettia lohkotaan palvelumuotoilijoiden, konsulttien, some-osaajien ja kaikenkarvaisten uusien toimijoiden hyväksi. Mainostoimistolta vaaditaan paljon, mutta ei oikein tahdota antaa mitään vastineeksi. Mainostoimistoja kilpailutetaan tänä keväänä vielä hengiltä.

Samanaikaisesti on kiinnostavinta seurata, miten asiakkaat digitaalista maailmaansa rakentavat. Osa toki ostaa vielä kotisivuja, sisältöä ja mainoksia, mutta yhä suurempi joukko asiakkaita ymmärtää sisältöjen, verkostojen ja verkkokauppojen muodostavan saumattomia asiointikokemuksia. Oma asiakasheimoa halutaan palvella ja miellyttää yrityksen omissa kanavissa ja niiden ympärillä. Asiakaskokemuksesta verkossa on kasvamassa brändin kilpailuetu ja käyttökokemuksesta keskeisin tapa erottua massasta. Hyvä palvelu luo nahkaansa parhaansa markkinoijana. Kuka osaa parhaiten pitää huolta asiakkaan elämästä verkossa?

Kilpailuun liittyvät palvelumuotoilijoiden ohella elinvoimaiset ja nopeasti kasvavat uuden sukupolven IT-toimijat. Eteenpäin rynnivät Reaktor, Futurice, Solita, Siili ja Fjord puhuvat jo luovasta teknologiasta, tulevaisuuden yhteisöjen selkärangan muodostavasta teknologioista ja digimaailman matkaoppaista. Edellä mainitut ja moni muukin kahmii ja onnistuu palkkaamaan kovaa osaamista myös mainostoimistoista.

Eniten sääliksi käy hampurilaisen välissä lymyileviä digitaalisen markkinoinnin osaajia. Heitä riivaavat mainostoimistojen ja teknologiatalojen ohella kymmenet uudet alalle rynnivät mikrotoimijat, yksittäiset free-lancerit ja erilaiset pilvipalveluihin perustuvat markkinapaikat. En keksi miten bannereita ja kampanjoita verkkoon tuottamalla voisi aidosti tuottaa lisäarvoa omistajille ja asiakkaille pitkällä aikavälillä. Arvon luomiseen tarvitaan yksinkertaisesti paljon paljon enemmän.

Markkina vetää ja yritysten johdolla tuntuu olevan kiire lisätä tarjontaan uusia tuotteita. Itse pysähtyisin piirtämään isomman kuvan koko markkinasta, tutkisin tarkasti asiakkaan puheita uudesta maailmasta ja harkitsisin tarkkaan yrityksen strategiaa nyt ja seuraavaksi. Markkinalla on paljon otettavaa ja luovempiakin yhdistelmiä on rakennettavissa.

On päivänselvää ettei leipää ja menestystä riitä kansainvälistyvässä markkinassa kaikille. Uudelleen kuplaantuvassa maailmassa rahan kerääjiä on arvontuottajia paljon enemmän. Kesän korvilla kannattaa ja on todellakin tarkkaan pohdittava kenen joukoissa yrityksessäsi itsekin seisot.