Sain Juho Lipsaselta mielenkiintoisen haasteen. Hän ehdotti minulle, että muotoilisin oman visioni Suomesta, joka on menestyvä palveluyhteiskunta. Helvetillinen ja samalla valtavan kiinnostava pähkinä.

Napapiiristä roikkuvassa hyvinvointiyhteiskunnassa ei yksinkertaisesti menestytä massatuottamalla tavaroita. Toimintaympäristön kustannukset energiassa, rakentamisessa, asumisessa ja työssä ovat yksinkertaisesti liian korkeita. Työn hinta on jo karannut lopullisesti käsistämme. Lähes rajattomassa maailmassa on monta muuta osoitetta, jossa suunnittelu ja valmistaminen suostutaan ja osataan tehdä tehokkaammin. On keksittävä jotain Suomelle sopivaa. Turha kuvitella, että visiossa on mitään uutta tai murroksellista. Hyvät ideathan ovat vain tekemistä vaille valmiita. Silti oli hauskaa tehdä oma versioni asiasta. Tässä se tulee.

Lähdin luomaan ajatusta kahdesta näkökulmasta. Ensin vision menestysresepti. Toiminnan täytyy olla jalostusasteen yläpäässä, skaalautuvaa eli periaatteessa globaalia ja monimutkaista. Eli palveluvision menestysresepti

 Menestyvää = arvokasta + globaalia + monimutkaista

Suomalainen oppinut, osaava ja motivoitunut insinöörikansa pärjää monimutkaisten asioiden ratkaisemisessa. Osasimme yhdistää radion ja puhelimen matkapuhelimeksi. Osaamme terveystekniikassa tarvittavaa mekaniikan, teknologian ja digitalisoitumisen yhdistämistä. Pitää vain suunnitella laitteita joista saa satasien sijaan satoja tuhansia. Uuden sukupolven teknologiaa.

Toinen näkökulma visiooni olivat aineelliset ja aineettomat ulottuvuudet. Maantieteellinen ulottuvuus, sosiaalinen ulottuvuus, henkinen ja taloudellinen ulottuvuus sekä yrittäjyyden ulottuvuus. Näistä ja menestysreseptistä johdin 5 manifestia uuden ja uljaan palvelusuomen rakentamiseksi.

Numeroituna, mutta ei minkäänlaisessa hierarkiassa:

  1. Maantieteellinen & taloudellinen ulottuvuus; Olemme vaurastuvan Venäjän rajalla EU:ssa. Finanssiteollisuus huutaa uudistumista ja se on korkean teknologian aluetta. Rakennetaan verotuksen, osaamisen ja teknologian avulla Helsingistä keskeinen pankkikaupunki. ”Hoidetaan venäläisten rahat, maksuliikenne ja serverit.”
  2. Osaamisen ulottuvuus; Osaamme rakentaa vaativaa teknologiaa. Suomessa on hyvä asua. Tehdään ”Coloradot” Rakennetaan Suomesta globaali suunnittelu- ja tuotekehityskeskiö vaativalle terveysteknologialle, energiateknologialle ja ympäristöteknologialle. Meillä on hyvä korkeakoulutusjärjestelmä ja Nokian jäljiltä loistavaa infraa. Etsitään globaalit asiakkaat tuotekehitykselle Oulussa, Vaasassa, Jyväskylässä, Tampereella jne.
  3. Sosiaalinen ulottuvuus; Koulutetaan Afrikan poliisit, lääkärit, rajavalvojat, opettajat ja sairaanhoitajat. Osaamme kouluttaa lapsemme ja itsemme. Tehdään siitä globaali palvelutuote. Lennätetään kouluttajat, koulutus ja koulut sinne missä ihmiset ovat. Antaa heidän oppia siellä missä asuvat. Helsinki on hyvä hubi lentää kouluun mihin tahansa. Voisimme aloittaa kymmenkertaistamalla Aalto -yliopiston opiskelijamäärän. Tehdään Helsingin kaupunkikuvasta värikäs, nuorekas ja innostava.
  4. Luovan teollisuuden ulottuvuus; Suomalainen design on jo melkein käsite. Tehdään muotoilusta, kierrätyksestä, materiaaleista ja suunnittelusta merkittävä liiketoiminta-alue. Kymmenkertaistetaan koulutus ja valtion tuki alalle. Otetaan iso riski älyvaatteiden, kuitujen, kierrätyksen ja osaamisen puolesta. Vaate, asuminen ja koti voi olla kestävä, älykäs, tehokas ja kierrätetty. Suomalaisen on keksittävä siihen ratkaisu.
  5. Yrittäjyyden ulottuvuus; Luovutaan hyvinvointiyhteiskunnasta. Heitetään ajatus kaikesta kaikelle roskiin. Opetetaan lapsemme olemaan oman elämänsä itsenäisiä sankareita. Kerrotaan heille, että jokaisen keksittävä ja kehitettävä itselleen ammatti. Tehdään yrittäjyydestä hyödyllisempää kuin palkan nauttimisesta veroeduilla. Luodaan yrittäjäyhteiskunta, jossa jopa 40% työvoimasta joustaa ja toimii yrittäjinä. Uuden ajan älykäs käsityöyhteiskunta.

Huh. Kaikki viisi tuntuvat tutuilta, vaikeilta, utopistisilta, mutta jotenkin tarpeellisilta. Pärjäisimme paremmin jos avaisimme rajamme Venäjälle ja suostuisimme ottamaan heidän rahansa. Osaamme suunnitella maailmanluokan teknologiaa, mutta emme ymmärrä tytäryhtiötalouden hyötyjä. Kouluttaminen voisi olla mega-ala, jota vain itse pidämme liian itsestään selvänä. Älykkäät, kestävät ja tyylikkäät materiaalit ovat kodin, muodin ja asumisen tulevaisuutta. Emme yritä riittävästi jos emme saa uutta energiaa yrittämiseen. Opetamme lapsiamme saamaan asioita valmiina ja odottamaan että heille annetaan kaikki ja vähän enemmänkin. Hyvinvointi tappaa halumme yrittää ja menestyä pitkällä aikavälillä.

Tehdään Suomesta kansa joka jakaa, antaa ja yrittää. Tehdään ennakkoluulottomuudesta, älystä ja sisusta salvaa, joka menestyy missä tahansa.