Toimitus: Rooman suurimpia hankkeita kevään aikana on ollut Paytrailin muotoilu kohti kansainvälistä kasvua. Imagineanything Antti Karppinen suunnitteli kasvustrategian osaksi yrityksen ilmeen ja kuvamaailman. Tässä Paytrailin tarina.
logo_png

Pääsin toteuttamaan osaltani Suomen Verkkomaksut Oy:n kansainvälistä uudistusta, Paytrailia. Osakseni tuli miettiä ja rakentaa viestiä tukeva ilme, logo, maksupainike sekä myös kuvallinen identiteetti/strategia yhteistyössä Villen ja Paytrailin porukan kanssa. Nettisivut ja muun teknisen osuuden hoitelikin läjään sitten mallikkaasti Fraktio.

Paytrailin visuaalinen identiteetti viestii uuden ajan maksujärjestelmän vahvuuksia ja tärkeimpiä ominaisuuksia: helppoutta, elämyksellisyyttä, raikkautta, luotettavuutta ja innovatiivisuutta.

Visuaalisen ilmeen brief oli suhteellisen selvä: ostaminen, maksaminen, kuluttaminen, ISO, corporate, helppous, vaivattomuus, dynaamisuus, skaalautuvuus .. monenlaisia avainsanoja ja asioita piti mahduttaa yhteen pieneen painikkeeseen tai logoon. Esimerkkeinä käytettiin esim. oivaltavia napakoita logoja kuten Evernote (norsun muisti) ja Kiosked.

Brändi-ilmeen kulmakivi on oivaltava liikemerkki. Se muodostaa tunnetasolla koskettavan ostoskassikokonaisuuden, koostuen tunnuksen sisään sijoitetusta tekstilogosta, neliömäisestä kassisymbolista sekä, hymyä kuvaavasta ostoskassin kahvasta.

Aloin toteuttamaan projektia yhteistyössä ImagineAnything verkostosta löytyvän Copywriter Pekka Nurmen kanssa keskustellen siitä, miltä yrityksen pitäisi näyttää.  Erilaisia logoja miettiessä ja pyöritellessä pinnalle nousi kohtuullisen nopeasti logon väri ja muoto: tiukka, napakka, täysin neliö muoto ja huutavan punainen tai oikeastaan magentan sävyinen väri. Sinisiä ja vihreitä logoja on maailma pullollaan, Paytrailin pitää erottua, huutaa järkäleitä vastaan, että katsokaa nyt perkele täältä tullaan ja kovaa!

Vahvan ja rohkeasti näkyvän visuaalisen identiteetin avulla Paytrail resonoi voimakkaasti markkinoilla tunnepitoisempana, nykyaikaisempana, nuorekkaampana ja riemukkaampana vaihtoehtona. Samalla se vahvistaa mielikuvaa digiaikaa ja uuden sukupolven kuluttajia ymmärtävästä kansainvälisestä brändistä.

Aika pian oli selkeää, että logon tulisi olla jonkin sorttinen kassi, laatikon sisällä kassi tai jotakin siihen viittaavaa. Tein monenlaisia versioita, yksinkertaisia ja monimutkaisempia kasseja hieman erilaisten muotojen sisällä. Tuntui, että on liian yksinkertaista laittaa vaan kassi neliön keskelle, tarvitsen oivalluksen.

Satuin olemaan sopivasti 39 asteen kuumeessa kun pyörittelin logon vaiheita koneella. Tuijotin räväkän punaista neliötä ruudulla ja ihmettelin, että miten ihmeessä yksinkertaistan nyt tuon ostoskassin logoon. Epäilys alkoi hiipimään mieleeni, noinkohan tästä tulee mitään… Tarvittiin vielä muutama napakka motivointipotku Tolvaselta ja luominen jatkui uudella uskolla. Laatikon sivulla oli läjä erinäisiä kasseja ja niiden ripoja. Siirsin yhden ostoskassin rivan laatikon päälle ja tuijotin hämmentyneenä edessäni olevaa kuvaa. Lamppu syttyi .. oivallus .. siinä se on, itse neliö on se kassi! Tämän yksinkertaisemmin tuota ei voi kuvata. Olin varma, että tämä ajatus uppoaa myös asiakkaaseen, ja niin se teki. Paytrail oli syntynyt. Napakan punainen hymyilevä ostoskassi joka sisältää oivalluksen. Oivalluksen jälkeen loppuviilaaminen olikin sitten helppoa, ja valmiin logon kanssa voitiin jatkaa suoraan brändimateriaalin tekemiseen.

Identiteetin kulmakivenä on hyvän huomioarvon omaava liikemerkki, joka liittää brändin toimialaansa globaalisti yksiselitteisellä, mutta oivaltavalla tavalla. Liikemerkki myös kiteyttää Paytrailin kuluttajalle tarjoamat ydinarvot: ostamisen vaivattomuuden, mutkattoman käyttäjäkokemuksen sekä kuluttajaa arvostavan hyväntuulisuuden.

Paytrailin brändimateriaali jakautuu kahteen osaan, Corporate look ja ”Making a Point” -osioihin. Corporate lookista halusin yksinkertaisen ja simppelin; paljon valkeaa, logolla tilaa hengittää, ilmava, kevyt, asiallinen, tyylikäs. Making a point -materiaalin on taas tarkoitus herättää huomiota, minkä Paytrail logo tekee taipumalla vaikka jättiläismäiseksi rollupiksi tai tarraksi. Hymyilevä ostoskassi tulee vastaan takuulla sinua pian!

Kun mietimme Paytrailin visuaalista ja kuvallista viestiä, nousi kantavana ajatuksena esiin #shoppinganywhere. Ostamista, maksamista, elämistä missä vaan. Halusimme viestiä kuvilla erilaisia kontrasteja ostamisessa ja maksamisessa. Istanbul, ostamisen mekka. Täynnä huippuhienoja maailman suurimpia ostareita, kulttuuria, yksinkertaisempaa ostamista ja kaupankäyntiä bazaareissa, elämää, turismia, valoa, lomaa, merta, aurinkoa.

Paytrailin kuvamaailma hyödyntää globaalia ostamiseen ja kaupankäyntiin liittyvää kuvastoa värikkäästi, raikkaasti ja humanistisesti. Kuvamaailma kuvastaa ostamiseen liittyvää positiivista tunnekokemusta, mielihyvää ja houkuttelevaa tarjontaa. Paytrail-kuvien visuaalisuus on olemukseltaan kiehtovaa ja oivaltavaa, poiketen edukseen yleisimmin alalla käytetystä kuvastosta.

Tarkoitus ei ollut missään nimessä mennä kuvaamaan kuin turistit Istanbulia, vaan kuvaamaan IstanbuliSSA. Katsoen maailmaa täysin eri silmin. Nähden yksityiskohtia, ihmisiä ostamassa, kuluttamassa, nauttimassa. Värejä, kontrasteja, valoja, elämää.

Olimme Istanbulissa kaksi kokonaista päivää yrityksen edustajan Heikki Sivosen kanssa. Kaksi pitkää kuvauspäivää, tallentaen kaiken mahdollisen mitä näimme, mutta tietenkin selkeästi rajatusta aiheesta. Kelit oli kohdillaan, valoa riitti. Oli hieno nähdä miten yhtenäisen käsittelyn jälkeen reilun 200 kuvan kuvapankki nivoutui yhteen yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi, josta voi ammentaa inspiraatiota niin websivuille, blogeihin, presentaatioihin, esitteisiin ja mainoksiin. Mihin vaan.

Paytrailin kuvastossa ihmisellä on vahva rooli. Kuvat tukevat ajatusta Paytrailista henkilökohtaisena mahdollistajana – kanavana, jota kautta saavuttaa suuria ja pieniä elämyksiä. Kuvien henki on dokumentaarinen ja spontaani, mutta sisällöltään harkittu. Kuvasisällöllä pyritään tuomaan uusia kulmia tuttuihinkin aiheisiin sekä avaamaan kokonaan uudenlaisia, tunnelatautuneita ajatusyhteyksiä ostamiseen liittyen. Kuvien kirkas ja riittävän kontrastinen värimaailma nivoo ne yhteen muun visuaalisen ilmeen kanssa.

Oli syntynyt siis strategia, ei pelkästään logo ja läjä kuvia, vaan yhtenäinen mietitty linja tukemaan Paytrailin maailmanvalloitusta. Paytrailin porukka on ottanut uuden identiteetin upeasti vastaan, ”tunnustavat väriä” ja logoa uljaasti ja ylpeänä joka paikkaan minne menevätkin.

1 2 3 4

Paytrail on matkalla menestykseen, uskon sen. #Sharingiscaring Ville Tolvanen on löytänyt tähänkin projektiin oikeat henkilöt oikeisiin rooleihin ja saanut puhallettua sellaisen hengen,  että lopputulos on sellainen mistä jokainen tiimin jäsen voi olla ylpeä. Suuret kiitokset luottamuksesta, että sain olla mukana näin huimassa projektissa! Matka on alussa!

Ohessa kuvausfiiliksiä Istanbulista videomuodossa!
http://www.youtube.com/watch?&v=4K1HJYz1YLE

_Antti #imagineanything

www.imagineanything.fi