Internet rakastaa radiota. Internet on vuorovaikutteinen ja siellä voi valita mitä, missä ja millaisia sisältöjä kuluttaa. Vaikka eihän sisällöt verkossa mihinkään kulu. Ne tallentuvat jälkipolvienkin nähtäviksi ja kuultaviksi. Internet on myös äänen renessanssi. Milloin radiot oivaltavat seurata perässä?

Verkossa kohkataan syystäkin videosta. Mutta miksi emme huomaa mahdollisuuksia pelkän äänen kanssa? Ainakin kaikki radiot ovat samanlaisia. On aamutytöt, kahden tai kolmen hengen bändi joka pitää yllä aamuohjelmaa. Sitten kaksi tai kolme kertaa vuodessa uudistutaan tekemällä tv-mainos. Aina samanlainen ”radio on tunnelman luoja.” Hittohemmetti.

Radio jos joku voisi olla vuorovaikutteinen. Radiosta voi tehdä erilaisia, eripituisiä tallenteita joita voi kuunnella helposti puhelimesta jotain muuta tehdessä. Mutta pitäisi vain tietää mitä juuri tänään kannattaa kuunnella? 15 sekuntia, minuutin uutiset, päivän parhaat, viikon parhaat, hyvää juuri nyt. Mitä ensi viikolla?

Radiot ovat juuttuneet jonnekin entisajan mediakanavien maailmaan. Ihan kuin kerran kuuntelisit Aaltoa ja sitten sitä aina. Eihän se niin mene. Mitä tänään kuunneltaisiin? Erilaisia kanavia erilaisiin fiiliksiin. Luuletko että joku jaksaa kuunnella arkistoja? Varmasti jaksaakin, minäkin, mutta miten saisit luotua dynaamisemman valikoiman jossa vanhakin on uutta ja päivän uusi kohta vanhaa? Millainen on kuluttajan mediapäivä 2015?

Radion ja Sosiaalisen median yhdistelmät ovat rajattomat. Ennakkopromootio NHL-tyyliin, mitkä ovat asetelmat päivän lähetykseen, countdown seuraavaan risteilyyn tai päivän parhaat yhdessä minuutissa viraalit. Miksi radiot eivät levitä sanomaansa ennen ja jälkeen lähetyksen? Miksi radiot kuvittelevat, että ihmisillä on aikaa etsiä mitä kannattaisi kuunnella? Kuka helvetti viettää aikaa Radio Novan kotisivuilla? Onko Facebook somestrategia? Herätys.

Uudenlaisia ohjelmiakin voi miettiä. Helpompi olisi aloittaa kuitenkin olemassa olevan jalostamisesta. Tehdä kanavasta monimediallinen. Lopettakaa typerät kilpailut Facebookissa ja parantakaa juttuja ja niiden ideoita. Valmistautukaa ja promotkaa sekä tulevaa, että mennyttä. Kuinka vaikea on aamutaksista tviitata mitkä ovat päivän tärkeimmät tärpit? Kuinka vaikea on iltapäivällä muistuttaa aamun 1 min. Podcastista? Miksi radiosta kuuleminen on sattuman armoilla?

Onko meitä pakko orjuuttaa istumaan radion ääressä? Kuka tekee Monocle-hengessä äänen, yhteisön, sisällön, ja tyylikkäiden tempausten liiton? Onko kaikki radiot rakennettu siideripissiksille? Juominen ja unohda huominen on hengessä aika lähellä. Rentoa, rohkeaa, äänekästä ja uskaliasta. Miksi Yle tekee laadukkainta radiotyötä Suomessa? Liikaa kysymyksiä, kysymysten takana paljon vastauksia.

Tulevaisuuden radio on kuulijoiden ja kanavan välinen verkosto, jota johdetaan massoista. Avaudu radio, osallistu ja vuorovaikuta. Levittäytymällä verkostoihin yksittäinenkin kanava voi olla yllttävänkin vahva. Paljonko katselijoita, kuulijoita, osallistujia ja klikkaajia keräät hyvinrakennetulla verkostolla? Tervetuloa digiaikaan radiot. Pari juttua olisi tehtävä jos meinaatte pysyä mukana.