Toimitus: Olen pyytänyt useita kertoja ystävääni, maailmanparantaja ja ohjaaja Tuukka Temosta kirjoittamaan Tolvaseen. Nyt se vihdoin tapahtuu. Tuukalla on asiaa. Lue tarkasti. 

Rakastan Youtubea. Enää ei tarvitse kytätä milloin näkisi jotain kiinnostavaa, vaan valitulla hakusanalla löytyy mitä mielenkiintoisempaa materiaalia omista mielenkiinnon kohteista.

Youtuben suosituimpien videoiden sisältö on usein vähän mitä sattuu, mutta ne tavoittavat miljoonia, ainakin periaatteessa.

Ainakin yksi nuori mies on löytänyt miljoonayleisön ja vielä kirjaimellisesti yhdessä yössä.

Reilu vuosi sitten (13.1.12) käyttäjä universalmusicfin latasi kolmen minuutin filmin Youtubeen. Videossa nuori mies lauloi skeittaavasta tytöstä, joka tekee täydellisen frontside ollien. Biisi ja sen video oli ihan kiva, mutta ei mitään erikoista kuitenkaan. Jimi Konstantine jakoi videon facebook-seinällään, josta minä löysin sen ensimmäisen kerran. En enää muista mitä saatetekstissä luki, mutta klikkasin linkin auki. Oma muistikuvani on, että olin seitsemässadas ja jotakin katsoja. En jakanut videota. Sen kuitenkin muistan, että oli jo myöhä. Aamulla herättyäni huomasin Jimin päivityksen, jossa hehkutettiin jättikatsojalukuja videolle. Totesin, että hyvä heille.
Koska seuraan joitakin some-juttuja, jäin seuraamaan tämänkin videon leviämistä. Seuraavana aamuna video oli saanut youtubessa yli miljoona katsojaa.

Ensimmäinen reaktioni oli; ”wow, ihan tajuton juttu, miten tuo on mahdollista?”.

Jos on mahdollista saada täysin tuntemattomalle artistille kahdessa yössä miljoona yleisö, niin miten se tehdään? Millä saa verkkoyhteisön huomion noin totaalisesti?
Tyypillisessä Youtube-menestysfilmissä pitää olla jotain hauskaa, yllättävää, ne ovat lyhyitä ja toimivat yli kielirajojen. Säkällä ja ajoituksella on myös paljon merkitystä. Olihan tässä jotain Justin Bieberiä, eli suomalaisittain yllättävää ja hauskaakin, mutta ei nyt kuitenkaan niin hauskaa. Kappalekin on ok, mutta niin valtaosa suomalaisista biiseistä on.

Se on selvä, että nyt Robin on suosittu ja hän on erittäin lahjakas. Mitään suomalaista artistia ei kukaan kuitenkaan katsota kahdessa yössä miljoonaa kertaa. Tälle olettamukselleni tuli eilen vahvistusta. Sain vihiä, että Robinin menestyksekkään alun avain saattoikin olla osoite, joka päättyy .ru maatunnukseen. Kyse ei siis ehkä ollutkaan miljoonasta naapurin Ellasta tai Annasta, vaan mahdollisesti yhdestä ”Sergeistä”. Pienen googlettamisen jälkeen verkosta löytyy mukava määrä sivustoja mistä voi ostaa mieleisensä määrän Youtube-tykkäyksiä.

No mikä tässä on ongelma? Saahan sitä markkinoida tuotettaan kuvitteellisten käyttäjien avulla. Robinia mainostettiin nettisensaationa, ja se hänestä toki myöhemmin tulikin, mutta eikö ole hassua jos lähtökohta ei ollutkaan aito? Tai no, olihan hän ilmeisesti venäläisten datailijoiden rakentama sensaatio.

Olen tähän päivään asti uskonut, että hyvä sisältö löytää kuluttajansa. Olen jaksanut uskotella asiakkailleni, että verkon kautta tavoittaa yleisöä. Tavallaan se pitää edelleen paikkansa, sillä sieltä saa ostettua maksullisia ammattitykkääjiä, jotka osaavat monistaa itsensä miljooniksi.

Jo eilisestä käynnistämästäni lyhyestä fb-keskustelusta voi päätellä, että valtaosa perustelee menestystä sillä, että Robin on hyvä. Niin se on minunkin mielestäni. Robin on hyvä ja lahjakas. Hittibiisikin on hyvä. Nyt videota on katsottu reilut 10 miljoonaa kertaa, joista minun klikkaukseksi voidaan ainakin laskea noin 15 kertaa. On silti turha väittää että samainen pätkä tavoitti joka viidennen suomalaisen kahdessa yössä.

Huijaamisesta jää aina vähän paha maku suuhun. Jos olen väärässä, niin voisitteko tehdä siellä levy-yhtiössä tehdä tämänkaltaisen menestyksen uudestaan? Kyllä meillä lahjakkaita artisteja piisaa. Robinille onnea ja menestystä.

@temonen