Systeeminen johtaminen

02.09.2024 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Systeeminen johtaminen

Olen onnellisessa asemassa. Seuraavan päivittäin viiden eri toimitusjohtajan johtamista. Lisäksi saan johtaa noin tusinan osaajan funktiota kansainvälisessä yrityksessä. Vuosittaisissa strategiapäivissä koen edellä mainittujen kykyä johtaa tulevaa ja saada tuloksia aikaan. Oppia tulee saavista kaatamalla.

Olin nuorempana niin huono johtaja, että oli pakko opetella ajan kanssa parempaa johtamista. Ja ennen kaikkea itseni johtamista. Koska olen luonteeltani nopea, vaativa, kunnianhimoinen ja analyyttinen, parhaimmaksi tavaksi johtaa valikoitui ns. ”systeeminen johtaminen.”

Systeeminen johtaminen ponnistaa mielessäni ajatuksesta, että yritys on systeemi, josta versioidaan jatkuvasti parempia suorituksia. Siksi johtamisen on perustuttava 1) Suunnitelmiin 2) organisaatioon 3) funktioihin 4) prosesseihin 5) hankkeisiin ja projekteihin sekä henkilökohtaiseen sparraamiseen. Kaikki edellä mainitut sisältävät luonnollisesti määrälliset ja laadulliset tavoitteet, mittarit, raportoinnin, seurannan ja kehittämisen. Siten yritystoiminta lepää suunnitelmien luomalla alustalla, jossa ihmiset, asiat, suoritteet, tekeminen ja parantaminen yhdessä luovat lopputulokset. 

Käyn lyhyesti läpi edelliset resurssit ja niiden perusideat:

  1. Suunnitelmat. Yrityksen alustan muodostavat omistajastrategia, liiketoimintastrategia, vuosisuunnitelma, budjetti, funktioiden toimintasuunnitelmat, keskeisimmät yhteiset hankkeet ja niistä johdetut proessit. Suunnitelmat luovat suunnan yrityksen tekemiselle ja tavoitteille.
  2. Organisaatio muodostuu henkiöistä, heidän toimenkuvistaan ja niistä luoduista funktioista. Henkilöitä kannattaa sparrata yksitellen ja erilaisina tiimeinä. Lisäksi jokaista yksilöä on syytä sparrata henkilökohtaisesti omien kasvusuunnitelmien, suoritusten ja tulosten kautta.
  3. Funktiot ovat yrityksen avaintoimintoja. Usein funktioiden johtajat muodostavat yrityksen johtoryhmän. Funktion johtajan ja erityisesti johtoryhmän jäsenen, on oman toiminnan lisäksi kyettävä luomaan lisäarvoa funktion henkilöiden lisäksi koko yritykselle.
  4. Prosessit ovat funktioiden sisällä olevia toimintatapoja, työkulkuja ja tietovirtoja. Riittävä määrä prosesseja funktioiden sisällä pitää ne elinvoimaisina, tuottavina ja synnyttää yritykseen näkyviä tuloksia. 
  5. Hankkeet ja projektit ovat ryhmätöitä, joissa on selkeät tavoitteet, roolit, tekeminen, aikataulu ja vastuuhenkilöt. Nämä ovat ne työympäristöt, joissa tehdään asioita yhdessä ja saadaan aikaan mitattavia tuloksia ja parannuksia. Työn tulisi siis harvoin olla yhden henkilön vastuulla, vaan valtaosa työstä tehdään osana projektia tai hanketta, jossa työ saa tukea, apua, sparrausta ja syntyy mitattavia tuloksia. 

Systeeminen johtaminen tähtää ketterään kehittämiseen, työn aikaansaamiseen ja näyttäviin tuloksiin. Siirtämällä työn tekemisen systeemiseksi, ajan ja paikan merkitys vähenee. Yhteinen johtaminen tapahtuu viikkotasolla, raportoituu vähintään kuukausittain tuloksiksi, uusiutuu 2-4 krt. Vuodessa ja päivittyy aina uutta vuosisuunnitelmaa varten. 

Miten tähän on päädytty? Kohta 30 vuotta oman ja muiden työn johtamista, raivokas halu parantaa ja saada tuloksia aikaiseksi. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen ote tekemiseen ovat yhdessä synnyttäneet ymmärryksen siitä, ettei työ ja johtaminen ole pelkästään jonkun henkilön asia, vaan toimiva johtajuus yrityksen yhteinen voimavara. 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.