Ostajan markkinat

12.07.2021 | Kasvu | Ville Tolvanen

Ostajan markkinat

Olemme eläneet huikean nousukauden finanssikriisin jälkeen. Melkein mihin tahansa sijoittamalla on vähintään tuplannut rahansa kymmenessä vuodessa. Itsekin olen päässyt hyötymään nousukaudesta monellakin eri tavalla. Pari vuotta sitten ajattelin ostajan markkinoiden koittavan ennemmin tai myöhemmin. Jo silloin arvostustasot oikeastaan kaikissa omaisuuslajeissa tuntuivat niin kovilta, että ajattelin ostopaikkojen syntyvän itselleni vasta myöhemmin.

Tiedän, että useat ammattilaiset todistavat, miksi ostopaikkoja on turha kytätä. Kyllä minäkin missasin pandemian synnyttäneen lyhyen kuopan. Ennustin monen muun tavalla vuosien toipumista, enkä ollut siinä tilanteessa valmis toimimaan. Nyt olen parantanut valmiuksiani toimia ostajan markkinoilla. Uskon monen muunkin varautuvan, joten päätin avata omat ajatukseni ja toimenpiteeni aiheesta. En myöskään löytänyt toista kirjoitusta aiheesta, joten tässä ajatuksia. 

Ehkä suurin syy ja idea ”odottaa” ostajan markkinoita on tosiasia, että olen menestynyt ostamalla halvalla ja myymällä paremmalla hinnalla. Se koskee yritystoimintaa, kiinteistöjä ja asuntoja. En myöskään ole koskaan onnistunut ennustamaan tulevaa tai tietämään markkinoita paremmin, joten olen joutunut tekemään tulosta neuvottelemalla ja nostamalla sijoitusten arvoa esim. Remontoimalla tai kasvattamalla yrityksiä. Pidän myös alennusmyynneistä todella paljon. Ostan hiihtovaatteita kesällä, avoautoja helmikuussa ja uimahousuja marraskuussa. 

Sellainen olen aina ollut. Nauttinut ostamisesta ja myymisestä ja erityisesti omistusten arvon kasvattamisesta.

Neljännesvuosisadan yrittämisen ja työnteon jälkeen tilanne on erilainen. Olen vapaa sijoittamaan, osallistumaan tai olemaan osallistumatta. Myös sijoitettavaa on enemmän ja hinnat ennätyskorkealla. Olen pakotettu joko ulkoistamaan sijoituspäätöksiä, ottamaan kovempia riskejä kuin olen tottunut tai opettelemaan jotain aivan uutta. Olen valitsemassa viimeistä vaihtoehtoa ja pyrkimässä elämään siten, kuten olen aina nauttinut. Yrittämällä, luomalla jotain uutta ja tekemällä onnistuneita transaktioita.

Olen varautunut ostajan markkinoihin vuodesta 2019. Kieltämättä aika on pitkä ja välillä ”FOMO” vaivaa. Olisi ni-in kivaa olla markkinoilla ja ”omien” yritysten omistaja, mutta aika ja sijoitusmahdollisuudet eivät vielä ole kohdanneet.

Ohessa ajatuksiani valmistautumisesta ostajan markkinoille:

  1. Sijoitusstrategia. Itselläni on kokemusta kiinteistöistä, listaamattomista yrityksistä ja yhtiöiden perustamisesta. Olen aktiivisesti miettinyt, opiskellut ja kirjannut miksi, mitä ja miten minä haluan omistaa. Ohessa yksi versio sijoitusstrategiasta https://www.villetolvanen.com/2020/06/08/omistajan-sijoitusstrategia/.
  2. Olen vapauttanut mahdollisimman paljon pääomaa sijoitettavaksi. Tällä hetkellä 65% nettovarallisuudestani on käteisenä. 30% on kiinteistöissä, joista sitä on ehkä mahdollista myös vapauttaa lisää. Tavoite on sijoittaa 80% kaikesta varallisuudesta.
  3. Olen pohtinut kuinka paljon voisin ja uskaltaisin ottaa velkaa, mikäli hyviä mahdollisuuksia löytyy enemmän, kuin mihin minulla on varaa tällä hetkellä. Valmistaudun ottamaan lainaa asuntoja vastaan, mikäli markkinatilanne muuttuu olennaisesti.
  4. Aion sijoittaa pääosin yritykseni kautta, joten olen varautunut siirtämään merkittäviä summia SVOP-rahastoon toimiakseni nopeasti.
  5. Opiskelen päivittäin sijoittamista, sijoitusmarkkinoita, erilaisia näkemyksiä yrityksistä, toimialoista ja tulevaisuudesta. Yritän pyyhkiä omat ajatukseni arvostuksista ja ymmärtää mitä markkinat sanovat ja arvostavat.
  6. Mietin miten yhteiskunta muuttuu ja mikä on arvokasta 2030. Koska olen sijoittanut digitalisaatioon, mediaan, terveydenhuoltoon jne. Niin mietin, mitä toimialoja osaan, miten ne kehittyvät ja miten kilpailutilanteet saattavat muuttua. Pohdin paljon innovaatioiden roolia yhteiskunnassa ja arjessa. Mietin, tulisiko minun varautua sijoittamaan yli toimialojen tai markkina-alueiden.
  7. Yritän malttaa ja poistaa kaikki paineet sijoittamiseen liittyvistä päätöksistä. Aiemminkin, olen aina ollut varma, että haluan ottaa riskiä, tehdä työtä sijoitusten arvon kasvattamiseksi ja ollut valmis häviämään sijoitukseni. Siksi ajattelen, että aika on oikea kun minä olen valmis tekemään tarvittavat päätökset.

Saattaa kuulostaa aivan hullulta tai osaamattomalta. Tämän on silti minun elämäni ja polkuni ja aion kulkea sen läpi itselleni omintakeisella tavalla. En halua olla tuomiopäivän pasuuna, mutta uskon että, markkinoilla on toimijoita, jotka jakavat ajatukseni. Jos sinäkin odotat ostajan markkinoita, olisi hieno jos kertoisit omista ajatuksista ja varautumisestasi.

Odottavan aika ei tunnu yhtä pitkältä, kun löytää seuraa muista parempien aikojen metsästäjistä.

V

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.