Hallitus housuissa

18.03.2021 | Omistajuus | Ville Tolvanen

Hallitus housuissa

Monella hallitustyön ammattilaisella saattaa olla kokonainen vuosi aikaa pohtia nykyisiä ja tulevia tehtäviä. Yrittäjä- ja perheomistajalle hallituspaikkojen täydentäminen saattaa tulla arjeen kiireessä vähän yllättäin ja pyytämättä.

Kiirellä kasattu porukka uhkaa valua väkisinkin hankkeena housuihin.

Yrittäjä- ja perheomistajilla muut kiireet vievät ajan tärkeästä hallituksen täydentämiseen johtavasta työstä. Kandidaatteja olisi hyvä kysellä, tavata ja seuloa hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta. Arki saattaa olla aivan päinvastainen, viimeisen kokouksen lähestyessä asiaa sivutaan ohimennen ja sitten onkin jo yhtiökokouksen aika.

Useat järjestöt ja yritykset kokoavat listoja hyvistä kandidaateista hallitukseen. Tärkeintä asiaa, eli luottamusta ei kuitenkaan synny apinakalenteria tai ihmisten uraesittelyjä lukemalla. Tarvitaan kokemusta ajattelusta, osaamisesta ja referenssejä onnistumisista. Näiden saattaminen omistajien ja puheenjohtajien tiedoksi on kandidaatin oma tehtävä.

Haluatko hallituksen jäseneksi?

Hyvä idea on kertoa halustasi suoraan omistajille tai yhtiön hallituksen puheenjohtajille. Toinen viisaus on laittaa sana kiertämään. Kolmas on varmistaan, että omassa profiilissa lukee halu liittyä hallitusten jäseneksi. Neljänneksi kannattaa osallistua yhdistysten järjestämiin kilpailuihin. Viidenneksi kannattaa kirjoitella tai muuten julkaista omasta ajattelusta ja osaamisesta. Keinoja on monia ja ne ovat kaikkien hakijoiden käytettävissä.

Odotukset hallitustyön arvosta ja tuloksista ovat minusta aivan liian matalalla. Hallitusta pidetään hallinnollisena organismina. Itse ajattelen hallituksen jatkuvasti arvoa tuottavana prosessina. Minusta kysymys on osa-aikaisesta työskentelystä yrityksen ja omistajien puolesta. Hallitus aidosti vastaa yrityksen huomisesta ja onnistumisesta yhdessä johdon kanssa. Ajatus siitä, että vain toimaria vaihtamalla saadaan parempia tuloksia joutaa romukoppaan. Omistajan vastuulla on koota hyvä, osaava ja tuloksellinen hallitus. Hyvän puheenjohtajan palkkaamalla saa myös toimivan hallituksen.

Yhtiökokousten kausi on vilkkaimmillaan PK-yrityksissä, jotka huonosti hyödyntävät hallituksia. Vielä ehtii tehdä muutosta alkavalle vuodelle ja tuoda hallitukseen huomisen osaamista pandemian jälkeiseen aikaan. Takaisin palaamisen sijaan kannattaa palata suoraan huomiseen. Se tarkoittaa niin hallituksen, strategian kun tavoitteidenkin päivittämistä aivan jokaisessa yhtiössä. Pidä siis huolta, että sinulla oikea joukkue kasasassa kaudelle 2021.

Etsin vielä yhtä hallituspaikkaa alkaneelle vuodelle.

Lue myös:

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.